PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
VATERPOLO

Jug AO pobijedio španjolski Sabadell, Kobeščak je već u startu krenuo bez kalkuliranja s najjačom postavom

Jug je došao do vrlo vrijednih bodova protiv Sabadella u borbi za prvaka Europe
Piše: D. BuconićObjavljeno: 11. siječanj 2023. 21:25

Jug Ao – Sabadell 14:10 (4:3, 3:3, 4:2,3:2)

Dubrovnik. Bazen u Gružu. Gledatelja 450. Suci: Polychronopoulos (Grčka), Schwartz (Izrael).

Jug AO: Popadić (13 obrana), Mozara 1, Fatović 4, Zvono, Joković, Vukojević, Lazić 2, Biljaka, Kržić 3, Kakaris 2, Grgurević, Žuvela 2 (1),, Jurišić. Trener: Vjekoslav Kobeščak

Sabadell: Lorrio (7 obrana), Sanahuja 3,Gil, Teclas, Veich, Valera 3, Bertran,Cabanas 2, Averka 2, Baničević,Bonet,Bustos,Teclas. Trener: Ferran Plana

Osobne pogreške: Jug 10, Sabadell 12

Realizacija igrača više: Jug AO 5-11, Sabadell 4-10


Utakmica protiv Španjolaca sigurno nije bila najvažnija u nastojanju da se dođe do jednog od prva četiri mjesta i skupini B koja osiguravaju nastup na završnom turniru za prvaka Europe, ali je bila i te kako važna. Sukladno tome trener Kobeščak, na raspolaganju nije imao mladog beka Burđeleza, krenuo je bez kalkuliranja s najjačom postavom: Popadić na vratima, lijevo su bili Fatović i Lazić, desno Joković i Kržić, na beku Biljaka i na poziciji centra Kakaris.

Žuvela je isplivao prvu loptu, a već u 19 sekundi s igračem više pogađa Lazić. U drugom napadu - pogodak centra Kakarisa. Potom slijedi serija gostiju Averka i Cabanas pogađaju za 2: 2. Jugov kapetan Fatović ne griješi za ukupno peti pogodak u prve četiri minute. Jugov napad odličan, s igračem više s druge stative pogađa Žuvela (4: 2). Sanahija demonstrira kvalitetu, realizira igrača više sa svoje pozicije desnog vanjskog.

Prvih osam minuta završilo je Jugovim vodstvom 4: 3 uz šest obrana Tonia Popadića. Na otvaranju druge četvrtine ponovo s desnog vanjskog Sanahuja kažnjava ne izlazak Lazića koji je ostao u bloku. Kad Katalonci nisu poveli, u prednost ponovo dalazi Jug krasnim pogotkom s lijeve strane Mozare. Fatović za 6: 4 uplivavanjem na lijevu vratnicu završava akciju Jokovića i asistenta Kržića.

Dubrovčani se ne uspijevaju odvojiti, gosti su dobri, plovni, brzi a imaju odličnog Sanahuju koji je na trenutak pogotkom za 7: 6 doveo sve i u bazenu i oko njega u dilemu jeli bio pogodak ili je bila greda. Udarac je bio toliko brz i silovit da se lopta odbila od unutrašnje konstrukcije gola i izletjela je vani. Na početku treće četvrtine naš Grk Kakaris demonstrira super centarsku kvalitetu. Prima loptu, otresao se čuvara, baca se na leđa, sačekao je da vratar Lorrio izgubi noge i postiže pogodak – 8:6.

Averka s igračem više – 8:7. Lazić s igračem više – 9:7. Loren Fatović svojim trećim pogotkom 3,28 minuta igre u trećem dijelu dovodi svoje prvi put na tri razlike – 10:7. Obrana Popadića, napad i šah – mat, u tri dodavanja, Kržić je realizator s prve vratnice za 11:7. Igra se gledljiv vaterpolo, pliva se s lakoćom, napadi su raznovrsni a suci malo brzi na zviždaljci.

U 24 minute igre bilo je 17 isključenja. Sabadell je pobijedio Juga u prvim plivanjima – 3:1. Na početku četvrte četvrtine Filip Kržić, dešnjak, pogađa s desnog krila da bi mu i otac Ognjen, ljevak, koji je igrao tu poziciju zavidio na preciznosti – 12:8. Ne predavaju se gosti, Valera s dva pogotka za redom ponovo dovodi utakmicu u neizvjesne vode 12: 10 a do kraja susreta je preostalo u tom trenutku još 4,30 minute. Važna obrana Popadića i u napadu još važniji pogodak Fatovića za – 13:10 i straha više nema, Jug će upisati nove bodove.

Do kraja Kakaris postiže pogodak ali suci sviraju istovremeno petarac kojega u 14:10 pretvara Marko Žuvela. Krajni rezultat ipak nije realan u odnosu na igru jednih i drugih, teže od oku ugodnih + 4 Jug je došao do vrijednih bodova protiv Sabadella kod kojeg su pogađali baš oni igrači koji su se trebali, po pripremi utakmice, bolje pokriti.

Linker
26. travanj 2024 10:32