Arhiva

 NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV Cropix
VATERPOLO

Jug ostaje u igri za Final 8: Dubrovčani kolosalnom izvedbom svladali Mađare u Ligi prvaka

Jugova realizacija igrača više u prvoj četvrtini je bila stopostotna 4-4, a na kraju 9-10
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. veljača 2023. 20:48

JUG AO - OSC 13:8 (5:3, 3.1, 2:1, 3:3)

DUBROVNIK - Plivalište Gruž. Gledatelja 700. Suci: Colombo (Italija) i Schopp (Njemačka). Opunomoćenik: Stavropoulos (Grčka).

JUG AO: Popadić (7+1 obrana), Burđelez, Fatović 3, Zvono, Joković 1, Mozara, Biljak,Latić 4, Kržić 2, Kakaris 2, Grgurević, Žuvela 1, Jurišić. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

OSC: Levai (1 obrana), Angyal 1, Manhercz 2 (1-2), Varnai, Salamon, Czacsovsky, Dala, Toth 1, Vigvari 1, Burian 2 (1-1), Bundschuh 1, Aranyi, Bisztricsany (7 obrana). TRENER: Daniel Varga.

PETERCI: Jug AO -, OSC 2-3.

OSOBNE POGREŠKE: Jug AO 18, OSC 10.TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Kakaris (30), Biljaka (32).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug AO 9-10 (90%), OSC 6-14 (42%).



Nije bilo lako jugašima ući u ovaj susret. Pobjeda im je donosila nastavak utrke sa Spandauom 04 za plasman na Final 8, a poraz bi ih riješio baš svih dvojbi oko nastupa na završnom turniru za prvaka Europe. Pobjeda donosi malu dobit, a poraz veliki gubitak.

Bijele kapice su startale sa sedmorkom - Popadić na vratima, lijevo Fatović i Lazić, desnu stranu su pokrili Joković i Kržić, na centru je počeo Žuvela, a branič Biljaka. Prvi napad imao je Jug AO, a u prvom napadu gostiju pogodak s igračem više Totha. Kakaris je u drugom napadu zaradio isključenje i na asistenciju Fatovića pogodio za 1:1. Joković s igračem više dovodi domaćina u vodstvo 2:1. Golovi se nižu samo u situacijama s igračem više, pa tako Vigvari poravnava na 2:2. Tako je bilo i kod pogotka Lazića za vodstvo jugaša 3:2. Jug AO je odigrao dobru obranu, s dobrim blokom, koja donosi i dobar napad, pa se i Lazić ohrabrio s lijevog vanjskog za prvo osjetnije vodstvo, 4:2. Suci sviraju "sve i svašta", pa Burian pogađa za 4:3. Lazić je iskoristio igračku prednost za svoj treći pogodak, a peti Jugov. Jugova realizacija igrača više u prvoj četvrtini je bila stopostotna 4-4.

Trener gostiju Daniel Varga nije bio zadovoljan učinkom vratara Levaia i zamijenio ga je s Bistritsanyjem. Iz peterca je OSC smanjio na 5:4. Lazić je neumoljiv s igračem više za 6:4. Igrač više domaćina je odličan, 5 od 5. Peterac Manherczu je obranio Popadić, a odmah na drugoj strani, Fatović je pogodio za 7:4. Jugaši igra kao po knjigama. Popadić brani, igrač više, a Kržić s prve vratnice pogađa za 8:4. Borbenost je na pravoj razini, obrana pokretljiva s pet blokova u poluvremenu.

Treći dio otvaraju Mađari pogotkom Angyala za smanjenje vodstva Juga AO na 8:5, da bi već u sljedećem napadu Kakaris na dodavanje Žuvele vratio prednost na 4 pogotka razlike. Jugaši igraju odličnu utakmicu, pa Marko Žuvela s igračem više proigrava Filipa Kržića na drugoj vratnici za prvo vodstvo i od pet razlike, 10:5!

Svestrani Marko Žuvela, koji je napravio puno dobroga tijekom utakmice, s desne strane s igračem više pogađa dijagonalu za 11:5. Odličan je i Filip Kržić i u napadu i u obrani. Fatović, nakon lijepog prebrojavanja na vanjskoj liniji - 12:6 i straha više nema, Jug će ovo privesti dobrom kraju.

Nakon iskorištenog peterca Buriana i pogotka s dvojicom igrača više, OSC je smanjio 3 minute i 15 sekundi prije kraja na 12:8. Sve dvojbe oko pobjednika riješio je kapetan Loren Fatović, sa srednjeg vanjskog, s igračem više, za 13:8. Jug AO ostaje u igri za Final 8. Pobjeda protiv, do sada izravnog konkurenta vrijedi dvostruko jer sada su Mađari na nedostižnih osam bodova zaostatka. Bilo je ovo vrlo dobro Jugovo izdanje, štoviše u nekim segmentima i kolosalno. Primjerice, realizacija igrača više 9-10 govori sve sama za sebe.



Sjajan Mateo Ćuk sa četiri gola

Derbi kola Jugove skupine odigran je u Beogradu, gdje je domaćin slavio nad prvakom Mađarske (14:13). Skrećemo pozornost i na utakmicu u Brescii, gdje je domaćin uvjerljivo slavio, ali njemački doprvak pružio je odličnu igru, a najbolji strijelac susreta bio je berlinski centar, Zagrepčanin Mateo Ćuk.

9. KOLO: Brescia - Spandau 04 14:10 (Harkov 2/Ćuk 4), Marseille - Sabadell 9:6 (Vukičević 2 za pojednika), Novi Beograd - Ferenvaros 14:13.

Poredak: Brescia 24, Novi Beograd 22, Ferencvaros 18, Jug AO 14, Spandau 04 8, Marseille 7, OSC 6, Sabadell 4. (dba)

Linker
25. travanj 2024 03:31