PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
OPROŠTAJ NA STARTU

Jug poražen u četvrtfinalu Lige prvaka. Dubrovčani pružili solidan otpor jakoj Barceloneti

Prva stepenica završnog turnira Lige prvaka bila je prejaka za hrvatske doprvake
Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. svibanj 2023. 18:50

BARCELONETA - JUG AO 11:9 (1:1, 4:4, 4:2, 2:2)

BEOGRAD - Otvoreno plivalište "11. april". Gledatelja 300. Suci: Dervieux (Francuska) i Kovacs-Csatlos (Mađarska).

BARCELONETA: Aguirre (10+1 obrana), Famera, Matković, Munarriz 2 (1-1), De Toro 1, Larumbe (0-1), Pavillard 3 (0-1), Fernandez, Tahull, Perrone 2 (0-1), Biel 3, Bustos, Porter. TRENER: Elvis Fatović.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (9+3 obrane), Burđelez, Mozara 1, Zvono 1, Joković 2 (2-2), I. Vukojević, Biljaka 1, Lazić, Prkoča, Kakaris 1, Grgurević, Žuvela 3 (0-1), Jurišić. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

PETERCI: Barceloneta 1-4, Jug Adriatic osiguranje 1-2.

OSOBNE POGREŠKE: Barceloneta 11, Jug Adriatic osiguranje 18. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Prkoča (23), Biljaka (27), Burđelez (28), Lazić (29).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Barceloneta 6-14 (42%), Jug Adriatic osiguranje 3-9 (33%).

Čudo se u Beogradu nije dogodilo. Momčad Barcelonete koju vodi naš trener Elvis Fatović odveć je jaka, kompaktna, da ne bi iskoristila priliku preko silno oslabljenih jugaša (bez ozlijeđenih kapetana Lorena Fatovića, kao i Filipa Kržića), proći dalje, do polufinala. Makar, odmah u startu doista valja odati priznanje mladoj momčadi iz Dubrovnika koja je pružila i više nego dobar otpor, uloživši maksimum snage i znanja. Uostalom, utakmica je odlučena tek u zadnjim minutama. Šest minuta prije kraja pogotkom raspoloženog Žuvele, jugaši su još bili na minimumu zaostatka (9:8 za Barcelonetu), utakmica je bila skoro pa "otvorena". Napominjemo "skoro pa otvorena" jer ipak nešto je opasno prijetilo Gosparima. Jugaši su bili opterećeni osobnim pogreškama i onda kada je krenulo s trećim faulovima, nije bilo kraja.

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

Prkoča, Biljaka, Burđelez, Lazić. Četvorica su već bila "vani" sredinom zadnje dionice. Sad pridodajte tomu neigranje Fatovića i Kržića, pa to je cijela jedna postava. Vratar Popadić je bio kolosalan, "skinuo" je čak 3 od 4 peterca (Perrone, od ruke u gredu Larumbeu i Pavillardu), imao je i drugih sjajnih obrana, ali ipak Toni i dalje ima "samo" 2 ruke. Dubrovčani su se sjajno oduprijeli temeljnoj karakteristici španjolske reprezentacije, jer Barceloneta je upravo to, španjolska reprezentacija. Jasno da su Katalonci s puno plivanja, presingom na sredini bazena, pa povratkom u zonsku obranu, ali s onemogučavanjem da se uopće razvije napad, radili silne probleme. U biti, samo su dokazali zašto je obrana Barcelonete najbolja ove sezone u cijeloj Ligi prvaka. Primili su ukupno 100 golova u 14 utakmici. Njihov je obrambeni bedem doista jako teško probiti, a još kada k tomu imate mlade i nedovoljno iskusne igrače u svojim redovima... Makar i opet, jugaši su se hrabro postavili, te zaigrali jednako čvrsto, u obrani čak i isto. Samo, to je imalo svoju cijenu. Velik, vrlo velik broj osobnih pogrešaka. Takvo što Barceloneta si može priuštiti odnosno puno lakše podnijeti.

U takvim okolnostima nije za čuditi daje rezultat nakon prvih 8 minuta bio samo 1:10. Oba gola iz peteraca, s tim da je ukupno u tom dijelu igre suđeno čak 5 kaznenih udaraca. Strijelci su bili, Munarriz i Joković. Jasno, najbolji strijelac s jedne i najiskusniji igrač s druge strane.

U drugoj četvrtini, rezultatski izjednačen, a fizički izvanredno težak vaterpolo. Barceloneta je ta koja stalno vodi (2:1, 3:2, 4:3), ali Gospari su ti koji stižu. Dapače, čak i prestižu jer su jugaši preko Kakarisa s igračem više u predzadnjoj minuti druge četvrtine prvi put poveli (4:5). Ispostavit će se kasnije da je to bilo i jedino vodstvo Dubrovčana. Niti ono nije dugo trajalo. Do poluvremena je poravnao za španjolskog prvaka, Biel.

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

U trećoj dionici je Barceloneta počela trasirati pobjedu. Tada su uostalom Katalonci i odmaknuli na čak tri gola plusa, od 5:5 do 8:5. Prvo gol ljevorukog Australca Luke Pavillarda kojeg je Elvis Fatović doveo u Europu nakon što ga je jako dobro upoznao u australskoj vrsti koju je vodio do prije dvije godine. Na Pavillarda su slijedila i dva gola pelješkog zeta, bivšeg jugaša, Felipea Perronea. Jugaši se ne predaju, pokušavaju i uspijevaju lagano smanjiti do kraja ove četvrtine (9:7), ali plaćaju već tada ceh u osobnim pogreškama.

Početkom zadnje dionice uslijedilo je ono što smo ispisali u početku. Gol Žuvela (9:8), ali i sve manji broj igrača na dubrovačkoj klupi. S druge strane "trpaju" Biel s igračem više i pet taj Australac, Luke Pavilard. Također s brojčanom prednošću u bazenu. Sve u svemu, sasvim je zasluženo (ali i očekivano) Barceloneta pobijedila, no jugaši se nemaju razloga ičega sramiti. Pružili su, dali najbolje od sebe u zadanim uvjetima. U četvrtak im slijedi utakmica protiv poraženog iz sraza Novog Beograda i Olympiacosa za poredak od 5. do 8. mjesta, a ta je utakmica na rasporedu u 15.30 sati.

Jugaši na Olympiacos

Jugaši će u četvrtak na Final 8 turniru Lige prvaka u Beogradu, od 15.30 sati zaigrati u borbi za poredak od 5. do 8. mjesta protiv grčkog prvaka, Olympiacosa.

Naime, nakon sraza Barcelonete i Jug Adriatic osiguranje, u drugom je četvrfinalnom susretu, Novi Beograd pobijedio Olympiacosa 13:11 (4:2, 2:4, 3:1, 4:4).

Bijač je za Grke ubilježio 7 obrana, dok je prvi pojedinac susreta, Španjolac Alvaro Granados za domaćina turnira postigao čak 5 golova.

Linker
27. srpanj 2024 05:29