Vjeko Kobešćak

 PAUN PAUNOVIC Cropix
BEOGRADSKA ZAVRŠNICA

Jug u ulozi autsajdera kreće u borbu za europsku titulu, prvog suparnika vodi klupska legenda

Hrvatski doprvak će na početku Final 8 turnira igrati protiv jedne od najboljih momčadi Europe
Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. svibanj 2023. 09:53

Koncem ovog tjedna, u subotu, 3. lipnja konkretnije, dobit ćemo novog, 59. klupskog prvaka Europe. Iako se igralo godinu više, odnosno 60 sezona. Razlika u brojkama je međutim posljedica pandemije koronavirusa zbog koje je jedna sezone (2019./20.) prekinuta tijekom ožujka 2020., nakon što je odigrano gotovo dvije trećine utakmica. Ta je sezona suspendirana, odnosno matematički ispada kao da se nikad nije ništa odigralo.

U svakom slučaju, u srijedu u Beogradu počinje završni turnir Lige prvaka, posljednji put u glomaznom formatu Final 8 (od sljedeće se sezone vraća Final Four). Jedan od 8 najboljih klubova Europe je ponovo i jedan hrvatski predstavnik. Dubrovački Jug Adriatic osiguranje je štoviše sedmi uzastopni put na završnici. Ima nešto i bolje od tog podatka, za cijeli hrvatski vaterpolo. Od sezone 1996./97. kada je uveden uopće završni turnir, prvi s 4, pa 6 i onda zadnjih godina i s 8 klubova, Hrvatska je uvijek imala najmanje jedan klub na završnici. Bilo je sezona kada smo, i to u doba Final Four turnira, imali i 2 kluba. Doduše, rekorderi su Talijani koji su u sezoni 2005./06. na Final Fouru odigranom u Dubrovniku imali čak tri kluba (Posillipo, Savona i Pro Recco). Nije im baš doduše pomoglo jer je tada Jug bio prvak. Lijep je pogled i na brojke u povijesnom pregledu, odnosno na tablicu klupske i nacionalne uspješnosti. No, ipak ne bi bili posve objektivni kada bi prisjećanjem na povijest "prekrili" sadašnjost. Koja ipak nije baš tako blistava, kako se na prvi pogled čini.

Jest, krasno je i ponosimo se jugašima na Final 8 Lige prvaka, ali valja objektivno sagledati pa navesti i još koji podatak. Jugaši su se na ovaj turnir plasirali i temeljem gol-razlike jer su bodovno u skupini bili poravnati sa Sabadellom. Na isti je način, Jadran u svojoj skupini ostao za gol "kratak" s Vouliagmenijem. Puno indikativniji podatak je da Jug Adriatic osiguranje zadnjih 5 kola Lige prvaka nije pobijedio! Izgubili su od Sabadella 15:12, Marseillea 15:11 i Brescia 14:10, a remizirali s Ferencvarosem 12:12 i Novim Beogradom 12:12. Zadnji su put slavili u Ligi prvaka prije dva mjeseca (28. ožujka), protiv budimpeštanskog OSC-a u Gružu, 13:8.

Generalno, budimo realni, hrvatski klupski vaterpolo "gubi dah ili zaveslaj" za samim europskim vrhom. Pro Recco, Barceloneta, Novi Beograd, ali i Olympiacos i Ferencvaros, pa možda čak i Marseille su, možda malo teže napisati, ali istine radi... bolji klubovi, jače momčadi. Ne tvrdimo da su u jednom susretu nepobjedivi, ali više se ulaže, veći je novac u igri, pa onda skuplji igrači i to je tako. Čim prije to javno priznamo, bit će nam sutra lakše. Možda.

A danas? Danas, odnosno u srijedu Jug Adriatic osiguranje ide u četvrtfinalu na momčad koja u ovom trenutku igra najljepši vaterpolo, moćnu i jaku Barcelonetu našeg trenera Elvisa Fatovića. To nije sve, jugaši dolaze igrački "osakaćeni" jer osim kapetana i ponajboljeg igrača Lorena Fatovića kojem je operirana desna šaka, te ga neće biti cijelog ljeta u bazenu, Gospari nemaju niti drugog reprezentativca, Filipa Kržića kojem je slomljen prst.

- Loren sigurno neće nastupiti, ali vrlo vjerojatno niti Filip. On istina ide s nama na put, ali njegova ozljeda nije sanirana i sumnjam da ćemo onda riskirati - veli trener jugaša, Vjekoslav Kobešćak i nastavlja:

- Svakako da je Barceloneta favorit. Bez daljnjega. Igraju najbolju obranu ove sezone u Europi, ali i inače jako dobar vaterpolo. To je zapravo španjolska reprezentacija plus pojačanje iz Australije. Prošle su sezone bili odlični, a ove su sezone po meni još bolje posloženi. To je vrlo uigrana momčad. Što se nas tiče, mi nismo promijenili svoje ambicije, želje. Mi ćemo i dalje dati najbolje od sebe, probati biti dovoljno dobri za ugroziti konkurenciju.

Jugaši su dakle bez jednog Fatovića (Lorena), ali će se zato sučeliti s drugim Fatovićem (Elvisom). Izostaje dakle dvoboj oca i sina, ali imamo sigurno sučeljavanje dvojice bliskih prijatelja. Naime, Vjeko i Elvis su veliki prijatelji još iz igračkih dana, ako se ne varamo i cimeri dok su igrali za reprezentaciju. Podsjetimo, upravo su Vjeko i Elvis bili pomoćnici izborniku Ratku Rudiću kada je 2012. ostvaren najveći uspjeh Barakuda, olimpijsko zlato u Londonu.

Strateg Katalonaca, stručnjak iz Cavtata Elvis Fatović, pun je uvažavanja za klub u kojem je počeo igračku, ali i trenersku karijeru.

- Na papiru smo favoriti. To se tako može zaključiti po onoj logici da smo mi bili prvi u skupini, a Jug četvrti u svojoj. Međutim, sjećam se situacije iz prošle sezone kada smo mi bili četvrti u skupini, išli smo na prvog, a to je tada bio Pro Recco i bilo je "gusto". Vodili smo većinu utakmice, vodili smo i minutu prije kraja, imali i igrača više za pobjedu, pa izgubili. Želim reći da se u jednoj utakmici brišu te razlike. Znam da je Jug izgubio prvenstvo, da im je Loren ozlijeđen, ali po meni su imali i više nego dobru sezonu. Promijenili su drastično momčad, pomladili je, izgubili neke od lidera, a ovi mladi su igrali odlično. Na kraju krajeva, momčad koja triput ne izgubi od Novog Beograda zaslužuje svaki respekt. Konačno, mi smo s njima nedavno zajedno trenirali u Barceloni, 4-5 dana i znam kako su ti treninzi završavali. Dosta ih je bilo egal. Jug će predstavljati problem i u jednoj utakmici može svašta biti. Osim toga, imaju i dalje i Jokovića, Kakarisa, Žuvele, Popadića... To nije za podcijeniti - zaključio je Elvis Fatović.

Pa, ako ne uspiju čudo učiniti Gospari, poželimo onda da se naslovom prvaka Europe okite neki drugi Hrvati. Pro Recco s trenerom Suknom i centrom Lončarom ili Olympiacos s Bijačem i Bušljom, a uopće se ne bi iznenadili ako bi to bila Barceloneta. Prvi put u povijesti su osvojili skupinu Lige prvaka i ponavljamo, po nama igraju najljepši vaterpolo.

Linker
27. travanj 2024 04:15