TOM DUBRAVEC Cropix
SPEKTAKL U LIGI PRVAKA

Na Poljud stiže Crvena zvezda, Splićani složili zastrašujuću momčad: ‘Opasni smo, sa svih strana‘

U prvih 13 samo jedan igrač nije reprezentativac. Slabog mjesta doslovno baš nemaju!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. rujan 2023. 17:41

Neka zvone svetog Duje zvona, nek‘ se čuje njihov zvon, cijelom svijetu neka kažu ona, naš je Jadran šampion... Poznati refren himne vaterpolista Jadrana, od ljetos konačno ima i svoju činjenično utemeljenu podlogu. Materijalno ili opipljivo utjelovljenu u pokalu prvaka države koji blista u vitrinama kluba sa Zvončaca.

Splitski je Jadran prošle godine, prvi put od kako je samostalne nam domovine, osvojio naslov prvaka Hrvatske. Potom su u ljeto silno osnažili svoje redove. Do te mjere da na papiru djeluju zastrašujuće, da je u biti teško navesti tko od njihovih igrača nije član neke od reprezentacije, najviše dakako hrvatske vrste. Na momčad u kojoj su od ranije Luka Bukić, Jerko Marinić Kragić, Zvonimir Butić, Marino Čagalj, ali i neki sa šireg popisa Barakuda ili donedavno - možda i opet - reprezentativci, poput obojice vratara, Ivana Marcelića i Mate Anića pa mladog centra Antonija Duževića, pridodali su još Lorena Fatovića, Konstantina Harkova, Josipa Vrlića, Matiasa Biljaku, crnogorskog reprezentativca Đuru Radovića, člana američke vrste Thomasa Gruwella... Momčad "boli glava". U prvih 13 samo jedan igrač nije reprezentativac, samo branič Duje Pejković. Slabog mjesta doslovno baš nemaju! Hajde, ako ćemo secirati, možda su tek na braničkim mjestima slabiji jer im je ipak otišao odličan, prvi bek Hrvatske - Rino Burić. No, ovo je momčad kojoj se u domaćim vodama prognoziraju svi naslovi (Prvenstvo i Kup), pa i u Premier ligi borba za vrh.

Europa? E, to sad kreće i tu Jadran tu također ima što za pokazati. Jasno, valja navesti ipak i da će možda trebati neko vrijeme da sve kockice legnu na svoje mjesto jer načelno je ipak momčad jako izmijenjena...

- Većina nas koji smo sada tu, zajedno je u svojem klubu imao neku svoju poziciju, možda i igrao nešto drugo u smislu odgovornosti, određene role i slično. Sad se samo treba uskladiti - veli jedan od starosjedilaca, prvi strijelac naše lige prošle sezone, Jerko Marinić Kragić.

image

Jerko Marinić Kragić

JAKOV PRKIC Cropix

- Naravno, većina nas, 90 posto se poznaje jako dobro jer smo igrali skupa i to ne bi trebao biti problem. Imamo izuzetno poštovanje jedni prema drugima, to moram prije svega reći. Svjesni smo kako je momčad posložena, od Fatovića do Vrlića, od novaka Radovića do povratnika Koste Harkova. Svi su došli s ciljem da pobjeđujemo i to se osjeti na svakom treningu i svakoj dosad odigranoj utakmici. Trebat će još malo vremena da budemo na 100 posto, ali na dobrom smo putu.

Najveća snaga je u vanjskoj liniji. Kada samo JMK pogleda u bazenu, lijevo su mu Bukić i Fatović, desno Harkov i Radović, tu je i Burić, dakako sam Marinić Kragić... Može suparnik dobro pokriti dvojicu, ali treći će ostati u prilici.

- Je, ali opet to je sport. Nikad ne možete računati i na to kakav će dan imati tko od nas ili suparnika. Je, ovo što velite bi tako trebalo biti u teoriji. Napadački smo stvarno pokriveni... Čudo jedno. Ipak, ja bih radije da mi primimo što manje golova, nego da zabijamo puno. No, opasni smo, istina. Sa svih strana. Od centara, lijevo, desno. Imamo moć, ali ima i dobrih momčadi u Europi. Naravno da su očekivanja velika, mi sami pucamo na više, na iskorak u odnosu na prošle sezone. Mislim da možemo to napraviti ako budemo pravi, iako je format malo teži jer sad je na kraju Final Four, nije više Final Eight. Rekao bih ovako, sve je do nas - napominje Jere.

U srijedu na Poljud, odnosno u tamošnji bazen stiže beogradska Crvena zvezda. Dosta dobar suparnik za početak. Nisu prejaki, ali jesu ozbiljni. Otišao im je ljetos Bojan Baničević u Jadran Herceg Novi, te prvi strijelac Veljko Tankosić, ali došli su iskusni Draško Gogov, te Nikola Bursać. Ono najzanimljivije, po nama su iznenadili u kvalifikacijama Lige prvaka jer su iza sebe ostavili ozbiljne sastave kao što su Honved, Barcelona, Apollon Smyrna, pa i Waspo 98 Hannover, iako se ta momčad čini dosta rekreativna...

- Oni su se doslovno prošetali kvalifikacijama i to neki i nisu očekivali. Zvezda ima ozbiljnog centra, dobrog vratara, šutere poput Subotića, Markovića, ljevaka. Neće biti lako, to je sigurno, ali ako mi budemo pravi, čvrsti, pripremljeni za njih jesmo i analizirali ih, mislim da bi to trebala biti naša pobjeda - zaključio je Jerko Marinić Kragić.

Srijeda, 19 sati, poljudsko plivalište, a ako niste u gradu podno Marjana, tada Sport Klub 1. Zanima nas ovaj novi, izvanredno jaki Jadran.

Linker
28. travanj 2024 07:57