Iz arhive: Jadran Split -Ferencvaros

 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
DJELUJU NEPOBJEDIVO

Na Poljud stiže stroj koji igra baš opako dobro i još ne zna za poraz ove sezone

Splitski Jadran će kalendarsku 2023. godinu zaključiti doma sa 6. kolom Lige prvaka
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. prosinac 2023. 07:23

Jadranašima nije ostavljeno baš puno vremena za "vidanje rana" ili oplakivanje tužne sudbe nakon izgubljenog zadarskog finala Hrvatskog kupa. Doduše, možda to baš i nije tako loše. S novom utakmicom je najlakše zaboraviti onu prethodnu, ako vam nije po volji. Jadranu svakako nije po volji prisjećanje na petercima izgubljeno finale Kupa.

U svakom slučaju, večeras u Split, u poljudskom plivalištu, Jadran okončava prvi dio nadmetanja u Ligi prvaka. Ujedno, opraštaju se jadranaši i od 2023. jer će im ovo biti posljednja klupska utakmica u ovoj godini. Ono što je sigurno dobro, što im skida dodatni teret s leđa je činjenica da je Jadran prije ove utakmice, kolo prije kraja nadmetanja u skupini, osigurao drugo mjesto i prolazak dalje. U četvrtfinalnu skupinu Lige prvaka, "prezimljavanje" u elitnom klupskom krugu. Dakle, nekog naglašenog poriva, imperativa za uspjehom jer bi o tom ovisio daljnji plasman, nema. Kako god završio susret u Splitu, Jadran je drugi u skupini C. Ono što bi mogao biti problem je svakako težina ulaska u novu utakmicu nakon silnog pražnjenja prošle subote u Zadru. Pražnjenja fizičkog, energetskog, pa i emocionalnog.

Makar, postoji i još veći problem možda. U goste im ne dolazi suparnik, nego - stroj iz Mađarske. Budimpeštanski Ferencvaros ne zna za poraz ove sezone. U niti jednom natjecanju! U Prvenstvu Mađarske imaju omjer 13-0. U nacionalnom kupu (kojeg su i osvojili) 4-0. U Ligi prvaka 5-0! Proteklog su vikenda odigrali derbi tamošnjeg prvenstva i svladali OSC 17:14. To je pak bila 11. uzastopna pobjeda Ferencvarosa nad OSC-om. Riječ je o klubovima koji su proteklih godina nerijetko vodili borbu za trofeje, ali od svibnja 2021. taj OSC ne zna kako probiti Fradi (nadimak Ferencvarosa). Nema sastava u sportu koji je baš nepobjediv, ali Ferencvaros djeluje tako, a igra opako. Opako dobro.

Prije nepuna dva mjeseca, Ferencvaros je doma svladao Jadran 13:11. Rezultat se čini "pristojnim", ali sve je bilo riješeno nakon treće četvrtine i 11:6 za domaćina. U prethodnom su kolu "razorili" ozbiljan sastav Crvene zvezde (20:6). Jednostavno, ovo je opako ozbiljna momčad. Dovoljno im je pogledati sastav pa se "smrznuti" - lijeva ruka Mandić (Srbija), pa torpedo Merkulov (Rusija), ali i Argyropoulos (Grčka). Potonja dvojica još nedavno jugaši. Tu je i Di Somma (Italija). Onda slijede Mađari predvođeni virtuozom Denesom Vargom, vratarom Vogelom, pa Vigvari, Jansik, Fekete, Molnar, A. Nagy... Svi, ali baš svi igrači su reprezentativci.

No dobro, ali nije baš ni da je u Fradiju svejedno kad s druge strane vide Fatovića, Bukića, Vrlića, Marinića Kragića, Harkova, Radovića... Ostaje tek pitanje hoće li centar Josip Vrlić biti spreman nakon udarca u glavu, još iz polufinala Kupa protiv Primorja EB. Možda i ne treba inzistirati u ovoj utakmici, poglavito s aspekta potreba reprezentacije. Naše glasno razmišljanje, odluka je dakako trenerova i igračeva.

Raspored i satnica Lige prvaka, 6. kolo

Skupina C

SPLIT (19.00) Jadran - Ferencvaros

BEOGRAD (20.00) C. zvezda - Jadran (HN)

Poredak: Ferencvaros 15, Jadran Split 9, C. zvezda 4, Jadran (HN) 2.

Skupina D

ATENA (14.00) Vouliagmeni - Spandau 04

MARSEILLE (20.00) Marseille - Barceloneta

Poredak: Barceloneta 15, Marseille 9, Spandau 04 6, Vouliagmeni 0.

Linker
05. ožujak 2024 14:14