Vjekoslav Kobeščak s igračima (arhiva)

 NIKOLA VILIC Cropix
BILO JE TIJESNO

Najslađi poraz Juga ove sezone: Gospari izgubili i osigurali Final 8 Lige prvaka u Beogradu

Ključno je bilo ne izgubiti sa 6 golova razlike da ih Marseille bodovno ne sustigne u zadnjem kolu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. svibanj 2023. 21:52

MARSEILLE - JUG ADRIATIC OSIGURANJE 15:11 (3:4, 4:2, 3:2, 5:3)

MARSEILLE - Plivalište CN Marseille. Gledatelja 2.000. Suci: Koryzna (Poljska) i Colombo (Italija).

MARSEILLE: Lazović (11 obrana), Čučković 2, Crousillat 3 (1-1), Spaić, Prlainović 2, T. Vernoux 1, Vanpeperstraete, Bouet 1, Marion Vernoux 1, Bodegas, Vukičević 4, Daube 1 (1-1), Hovhanisjan. TRENER: Miloš Šćepanović.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (15 obrana), Mozara, Fatović 4, Zvono, Joković, I. Vukojević 1, Biljaka 1, Lazić 1, Kržić, Kakaris 1, Grgurević, Žuvela 3 (1-1), Jurišić. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

PETERCI: Marseille 2-2, Jug Adriatic osiguranje 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Marseille 18, Jug Adriatic osiguranje 17. ŽUTI KARTON: trener Šćepanović (13), trener Kobešćak (31). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Vanpeperstrtaete (21), Bodegas (26), Žuvela (29), Spaić (29), Čučković (31), Lazić (31).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Marseille 4-15 (26%), Jug Adriatic osiguranje 7-17 (41%).



Vjerojatno najslađi poraz jugaša ove sezone i sigurno najslađi od kako ih vodi trener Vjeko Kobešćak, a tomu sada ima popriličan niz godina. Naime, Jug Adriatic osiguranje je istina izgubio u Marseilleu u pretposljednjem, 13. kolu Lige prvaka od istoimenog domaćina, ali se svejedno plasirao na završni turnir ovog natjecanja u Beograd.

Naime, jugašima je bilo od krucijalne važnosti ne izgubiti sa 6 golova razlike jer bi se doveli u opasnost da ih Marseille sustigne bodovno u zadnjem kolu, a onda bi ključan bio međuklupski omjer. U Gružu je bilo +5 za Dubrovčane (14:9) i zato je Marseille "ganjao" 6 razlike. Bili su silno blizu toga. Nošeni dupkom ispunjenim tribinama, pred najmanje 2.500 gledatelja i vrlo bučnom podrškom, Marseille na 5 razlike pet minuta do kraja, 14:9. I tada je zavladao spoj panike, nervoze, ishitrenih odluka i s jedne i s druge strane. U utakmici ionako prekrcanoj osobnim pogreškama (čak 34 u 32 minute!?). Za čas su, u manje od pola minute Francuzi postigli dva gola, od 12:9 do 14:9 (Crousillat i Čučković) i doveli Marseille do praga završnog turnira. Dobro je u najavi naglašavao trener Kobešćak kako je ovakvo što moguće jer je Marseille daleko bolja momčad u drugom dijelu sezone. Uostalom, dobili su i izvanredno jaki Ferencvaros doma prije mjesec dana baš 6 golova razlike. Dakle, nije to baš slučajno.

Taj nalet domaćina je malo ipak smirio kapetan jugaša, Loren Fatović realiziravši napad s igračem više za 14:10. Kada je minutu i pol do kraja, Biljaka pogodio za dodatno smanjenje, 14:11, pomislismo da je to to. Ni u teoriji! Ugo Crousillat je 1.11 minuta do kraja pogodio za 15:11. Marseille je zaigrao presing na sredini bazena. Jugaši nisu uspjeli doći do gola, te su 34 sekunde prije kraja domaćini imali napad za dostizanje 5 razlike iz Dubrovnika, ali s većim brojem postignutih golova. Srećom pa su zabrzali sa slabašnim šutom.

- U jednu ruku sam zadovoljan čak i nakon poraza jer smo ovime se plasirali na Final 8 Lige prvaka. To je velik uspjeh za nas, ostvarenje europskog cilja za ovu sezonu - nakon utakmice će trener Gospara, Vjekoslav Kobešćak.

- S druge strane, ovo je bila strašno teška utakmica za nas. Imali smo i problema s ozljedom jednog igrača. Fizički vrlo zahtjevna utakmica s nekim neregularnosti tijekom susreta također, ali sad dobro, što se dogodilo, dogodilo se. Marseille je bio puno, puno bolji od nas, ali ono što sam rekao na početku. Zadovoljni smo plasmanom na završni turnir i sad se usredotočujemo na finale našeg prvenstva s Jadranom.

Dometnimo još da je u pobjedničkom sastavu odličnu utakmicu odigrao i najbolji strijelac utakmice bio baš jedan Hrvat, ali u redovima Marseillea. Ante Vukičević je postigao čak 4 gola, ali ipak nedostatno da Francuze odvede dalje. Jugašima je u ovom kolu na ruku išao i poraz Spandaua doma od Sabadella. Španjolski Sabadell ima 3 boda zaostatka, ali čak i da se bodovno poravnaju s Gosparima u zadnjem kolu, jugaši su sa Sabadellom bolji u omjeru za jedan gol. U Gružu je bilo 14:10 za jugaše, a u Sabadellu 15:12 za Španjolce.


Skupina B, rezultati i poredak:

Rezultati 13. kola skupine B: Spandau 04 - Sabadell 10:11, OSC - Novi Beograd 9:11 i Ferencvaros - Brescia 10:6.

Poredak: Brescia 31, Novi Beograd 26, Ferencvaros 25, Jug Adriatic osiguranje 16, Marseille 13, Sabadell 13, Spandau 04 11, OSC 10.

Linker
18. travanj 2024 11:38