Luka Bukić

 ANDREA MASINI/DEEPBLUEMEDIA/Andrea Masini/Deepbluemedia/
BEZ SLABE TOČKE

Najteži ispit hrvatskog prvaka u Ligi prvaka ove sezone: ‘Ako vas oni uhvate u žrvanj, to brzo završava‘

Hrvatski prvak u srijedu (20.45) gostuje u Budimpešti kod Ferencvarosa u 3. kolu Lige prvaka
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. listopad 2023. 07:25

Naš aktualni vaterpolski prvak, splitski Jadran dosad ima perfekta uvod u sezonu. Sedam utakmica - sedam pobjeda. Dvije u Ligi prvaka, pet u Premier ligi. Mađarski pak prvak, budimpeštanski Ferencvaros ima još malo mrvicu bolji statistički učinak; osam utakmica - osam pobjeda. Šest u domaćem prvenstvu, dvije u Ligi prvaka. Od srijede kasno navečer netko će od ova dva sastava malo pokvariti ovakav "čaroban ulazak". U Budimpešti se naime u 3. kolu skupine C Lige prvaka "sudaraju" upravo ova dva kluba. Splićanima sigurno daleko najteži, najjači suparnik. Doduše, vjerojatno bi isto mogli napisati i za Fradi kako se tepa Ferencvarosu u Mađarskoj, ali nas ipak zanima naš prvak.

Jadran je dosad igrao od reda s vrlo jakim suparnicima. Dvaput s prvakom Crne Gore (Jadran HN), zatim s dubrovačkim Jug Adriatic osiguranjem, a nikako ne valja podcijeniti vrlo, vrlo neugodnu Crvenu zvezdu. Ipak, ovo što ih sada čeka na Dunavu je dimenzija više.

- U ovom dijelu sezone sigurno najteži suparnik. Pogotovo što igramo u gostima - zbori Luka Bukić, jedan iz plejade hrvatskih reprezentativaca u Jadranu.

- Ferencvaros em što je već i prošle sezone bio izvanredno jak, ljetos su doveli Mandića i Di Sommu koji su obojica igrači stvarno svjetske klase. Nikome protiv njih ne može biti lako, tako da i mi očekujemo vrlo, vrlo tešku utakmicu.

Vaterpolska gostovanja u Budimpešti su poslovično teška, igrala reprezentacija ili bilo koji klub. No, ima li ipak i taj Ferencvaros neku slabiju stranu?

- Teško mi je naći neku njihovu slabu točku. Može se govoriti da nisu toliko jaki na centrima, ali možda im i ne treba klasičan centar kada svi ulaze na dva metra i imaju takav koncept igre. Možda je zato još i teže igrati s njima. Pokriveni su na svim mjestima i to s dosta igrača, ne jednim, a sve su vrhunske klase. Jaki su svi, dobro plivaju, šuteri. Sad... njima pronaći neku slabu točku. Nije lako protiv njih igrati.

Ipak, ono što se nama sa strane promatrano svidjelo kod igre Jadrana je zadnja utakmica protiv imenjaka iz Herceg Novog, ali u pogledu obrane. U potpunosti ste "zakočili" vanjsku liniju suparnika. Možete l isto protiv Ferencvarosa?

- To smo dobro odigrali, u drugoj i trećoj četvrtini. Zapravo su nam te dvije četvrtine bile možda i najbolje ove sezone. Tu smo stvarno u obrani bili vrhunski, a onda kada bi se obranili, otvarali bi kontru. To je prednost naše momčadi što imamo dosta igrača koji mogu "izletjeti" na takav način, stvoriti prednost i zabiti nekoliko laganih golova. To je bilo presudno za odvajanje, sve do 15:8. Ponavljam, te dvije četvrtine su nešto najbolje odigrano ove sezone.

Kada bi se ist ponovilo u srijedu navečer, ali i kada bi Jadran držao u rezultatskom egalu utakmicu do primjerice sredine treće dionice, akcije ili "dionice" Splićana bi naglo porasle.

- To je klasika, standard mađarski jer ako vas oni "uhvate" u žrvanj, to brzo završava. Dobivaju maksimalno dodatno samopouzdanje, imaju vrhunske pucače. Zato je početak, naravno u svakoj utakmici, ali u ovoj dosta, dosta bitan. Protiv Mađara je to obveza - zaključio je Luka Bukić.

Jadran neće biti baš potpuno kompletan u Budimpešti jer put Mađarske nije ni otputovao Zvonimir Butić koji poradi isključenja u prijašnjem kolu, odrađuje kaznu zabrane nastupanja u jednoj utakmici.

Linker
27. travanj 2024 14:20