Vjeko Kobešćak

 JAKOV PRKIĆ/Cropix
EPSKI POTOP

Nema opravdanja! Još uvijek se priča o najtežem porazu u posljednjih 100 godina: ‘Stid me...‘

Sezona u najjačem klupskom natjecanju za Jug je gotova, treba još samo odraditi formalnosti
Piše: Davor BuconićObjavljeno: 03. studeni 2023. 07:03

U skupini B vaterpolske Lige prvaka, nakon uvjerljive pobjede Olympiacosa u Dubrovniku protiv neprepoznatljivo slabog Juga Adriatic osiguranja (15:5), skoro pa je sve poznato. Dalje, među osam najboljih već se plasirao Pro Recco trenera Sandra Sukna, ali jako blizu je i Olympiacos trenera Hrvoja Koljanina koji je proteklu sezonu na radu bio u Dubrovniku kao pomoćni trener prve momčadi i glavni trener juniora.

Naime, Olympiacos ima četiri boda više od jugaša, do kraja natjecanja u prvom dijelu Lige prvaka su dva kola. Oba kola će Grci odigrati doma, od toga prvo sljedeće protiv slabašnog, najlošijeg u cijeloj Ligi prvaka, Dinama iz Tbilisija... Dakle, to je riješeno.

- Stid me je kako smo igrali, kako smo izgledali. Ovo od nas nije razina Lige prvaka - sažetak je izjave trenera jugaša, Vjeke Kobeščaka nakon utakmice u Gružu.

Daube i Djerković u Čileu

Nije Vjeko razloge porazu tražio u neigranju Amerikanca Daubea i Kanađanina Djerkovica koji su na Panameričkim igrama u Čileu, kao ni u izostanku bolesnih Zvona i Burđeleza. Početkom posljednje četvrtine, kada je rezultatski sve bilo jasno, povukao je na klupu skoro pa sve najbolje - Žuvelu, Jokovića, Burića i Lazića, dok su se “na vatri pekli” Prkoča, Pavlić, Vukojević, Mozara... Niti to nije uzeo za opravdanje krajnjem rezultatu i teškom porazu, najtežem domaćem u europskim nadmetanjima u 100 godina povijesti najtrofejnijeg hrvatskog kluba.

image
BOŽO RADIĆ/CROPIX

Ne može se opravdanje tražiti ni u izvanrednim obranama Marka Bijača, nekadašnjeg kapetana Juga, koji je u srijedu navečer bio prvi pojedinac sastava iz Pireja. Čudo jedno što je sve obranio (11+1) u prvom poluvremenu, uz obranjeni dakle peterac Španjolcu Cabanasu, za sada velikom razočarenju prijelaznog roka. Izuzev posljednje četvrtine, kada ni Veli Jože ne bi izvukao domaćine iz ponora, vrlo dobar je bio i drugi naš reprezentativni vratar, kapetan Dubrovčana Toni Popadić. Imao je 11 obrana i obranu peterca Vamosa.

Prva četvrtina dobra (2:3), do poluvremena još kako-tako (2:5), ali drugo poluvrijeme baš nikako (3:10). Pravi raspad je uslijedio u posljednjih osam minuta igre. Četvrtinu koja je počela s rezultatom 4:9 otvorio je Kržić sa srednjeg vanjskog, ali pogađa i Nikolaidis i opet je bilo plus pet za goste. Silnim arsenalom raspolaže trener Hrvoje Koljanin, za 5:11 pogodio je Mađar Vamos, pa bježi Fountoulis za 5:12, s prve stative sretno ubacuje i Alafragis, tada je bilo 5:13. Sve ulazi, Jug ne može obraniti niti jedan napad u četvrtoj četvrtini. Četiri minute do kraja utakmice, Dervisis - 5:14. Genidounias - 5:15. Nema opravdanja...

image
BOŽO RADIĆ/CROPIX

Još Pro Recco i Dinamo

Kako biti konkurentan u Ligi prvaka kada ti realizacija igrača više bude slabih 15 posto, dva pogotka iz 13 šuteva?

- Odigrali smo odličnu utakmicu. Imali smo sjajnog Bijača na vratima. Znali smo da Jug neće biti kompletan, ali nisam očekivao ovakav rasplet i ovako uvjerljivu pobjedu - zadovoljno će Hrvoje Koljanin, trener Olympiacosa.

Juga su potopili jugaši, oni bivši koji su pobrali pljesak na predstavljanju. Bijač, Bušlje, pa Lončar i Papanastasiou koji je tri sezone nosio kapicu Juga i trener Koljanin. Bolja je bila Jugova dijaspora.

- Nakon 10:10 u prvom susretu protiv Juga u Ateni, ovo nam je bila super važna utakmica, tako smo je pripremili i tako je odigrali. Ne, za razliku od Andra ne ostajem u Gradu, vraćam se u Atenu gdje mi je obitelj - kratko će prvo ime gostiju Marko Bijač.

- Ja ostajem do nedjelje. Dogovor s Hrvojem je bio ako pobijedimo ostajem, u protivnom se vraćam s momčadi. Moji su ovdje i nisam ih vidio gotovo dva mjeseca - dodao je Andro Bušlje, strijelac jednog pogotka.

Teorijski ne, ali praktično jest sezona za Jug Adriatic osiguranje završila u Ligi prvaka i nakon što odigraju još dvije utakmice, protiv Pro Recca 22. studenog u gostima i 6. prosinca protiv Dinama doma, europsku sezonu nastavit će u Eurokupu.

Linker
30. travanj 2024 12:22