Slavlje Jadrana

 JAKOV PRKIC Cropix
SVE SE ZNA

Ovo se čekalo godinama! Liga prvaka igrat će se u Poljudu i bez kvalifikacija, potvrda je konačno stigla

Stigla je i potvrda iz LEN na raniji napis u Sportskim novostima
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. svibanj 2023. 11:46

Europska organizacija vodenih sportova (LEN) potvrdila je navode iz naših novina od prije nekoliko dana o određenim novostima ili izmjena u sustavu nadmetanja u Ligi prvaka.

Dakle, od sezone 2023./24. Liga prvaka se više neće igrati dosadašnjim sustavom od dvije skupine po 8 momčadi, već će biti četiri skupine s po 4 sastava. To je prva etapa, nakon koje će po dvije najbolje momčadi iz 4 skupine, tvoriti dvije skupine od po 4 kluba. Najbolja dva iz te zadnje dvije skupine plasirat će se na završni turnir, odnosno Final Four.

To je druga velika novost, povratak daleko boljoj opciji turnira sa samo 4 najbolja sastava, a ne kao dosad glomazno i razvodnjeno, Final 8. Prije toga je bilo i Final 6. Ujedno, domaćin završnog turnira ili Final Foura neće više kao dosad stjecati automatsko sudjelovanje na turniru. Konačno, sportski i logički, još jedna ispravna odluka.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Nadalje, što smo također naveli, pravo izravnog sudjelovanja u Ligi prvaka imat će branitelj naslova prvaka Europe i prvaci 11 država s najboljim rankingom koji je LEN nedavno usvojila i objelodanila. Drugim riječima, nema više nakaradne opcije kao dosad da je neki klub mogao doslovno kupiti, temeljem ugovora s LEN, svoje mjesto u Ligi prvaka neovisno o plasmanu u nacionalnom prvenstvu.

Što se tiče sljedeće sezone, poznato je 11 sudionika Lige prvaka 2023./24., odnosno državni prvaci - Pro Recco (Italija), Ferencvaros (Mađarska), Barceloneta (Španjolska), Jadran Split (Hrvatska), Olympiacos (Grčka), Novi Beograd (Srbija), Spandau 04 (Njemačka), Marseille (Francuska), Jadran Herceg Novi (Crna Gora), te Steaua ili Oradea (Rumunjska), ali i Dinamo Tbilisi (Gruzija). Riječ je o prvacima 11 država s najboljim nacionalnim klupskim rejtingom. Podsjetimo, Hrvatska ima 3. ranking u Europi, ali kada se govori o reprezentaciji, no hrvatski nacionalni klupski ranking koji se temelji na europskim rezultatima svih klubova nam nosi 4. mjesto.

Inače, po tom istom rankingu je Rusija na 9. mjestu, ali budući da je malo vjerojatno da će rat u Ukrajini uskoro završiti, pa onda biti i ukinute sportske sankcije, profitirala je Gruzija. Ujedno, država koja da prvaka Europe imat će pravo i na još jedno mjesto ili klub u Ligi prvaka. Primjerice, ako bi Pro Recco osvojio za koji dan naslov prvaka Europe, automatski bi “gurnuo” Bresciu u Ligu prvaka.

Ujedno, prvak Europe će biti lišen i obveze plaćanja kotizacije za nastup u Ligi prvaka, dok je za sve ostale klubove kotizacija smanjena s dosadašnjih 35.000 eura na 30.000 eura. Možda i nije puno, ali čovjeka veseli.

Linker
26. travanj 2024 22:12