Ivan Marcelić

 DARKO TOMAS
MOBILIZACIJA NA POLJUDU

Paklenih sedam dana za hrvatsku momčad, igraju protiv oba finalista Lige prvaka! ‘Zaustavite natjecanje...‘

Ivan Marcelić, trenutačno jedini vratar Jadrana u briljantnoj formi dočekuje europskog prvaka, Pro Recco
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. studeni 2022. 11:23

"Paklenih 7 dana" za jadranaše. Nije doduše da nisu (kao i mnogi drugi klubovi) naviknuti na to, ali svejedno. Minulog tjedna, u srijedu utakmica Prvenstva Hrvatske, pa od petka do nedjelje tri utakmice Premier lige, a ovaj utorak u Splitu im donosi Ligu prvaka i... Pro Recco. To je jedan od onih klubova kojima je dostatno spomenuti samo ime. Svaki daljnji opisni pridjev je suvišan. Čak i oni koji vrlo površno prate vaterpolo, čuli su, znaju za Pro Recco i što to predstavlja.

- Imamo stvarno zanimljiva, malo zeznuta zadnja 4 dana jer nam je u tom razdoblju za igrati s oba finalista Lige prvaka. U subotu smo imali Novi Beograd, sada Recco...

Tako zbori Ivan Marcelić, vratar Jadrana, ali ne u nekom ozračju žaljenja ili zabrinutosti. Dapače, za to nema ni razloga jer Jadran ove sezone izgleda ipak mrvicu drukčije, doima nam se još malo jače, kompaktnije no prošle sezone. Istina, u subotu su na zagrebačkom turniru Lige prvaka istina izgubili od izvanredno moćnog i skupog Novog Beograda, ali cijelo vrijeme, do zadnje minute "debelo" u igri.

- Mislim da smo pokazali da stvarno nismo bezopasni i da nas se stvarno treba uzeti ozbiljno. Iako, ne znam iz kojeg razloga, protiv Novog Beograda, smo mlako ušli u utakmicu.

image

Ivan Marcelić

TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix

Ušli ste u utakmicu s 6:2 za suparnika, ali do kraja prve četvrtine, u samo dvije minute ste već došli do 6:5.

- To i govorim. To je onaj korak više u odnosu na prošlu sezonu. S njima smo tada, baš isto u Zagrebu igrali jedan turnir Premier lige, pa je bilo 5-6 razlike za njih. Sada smo doslovno do zadnje minute bili u igri za izvući bod.

Idemo mi na Ligu prvaka. Zgodan je pogled na tablicu nakon 1. kola. Vi 3, moćni Talijani bez boda.

- Zaustavite natjecanje, nek‘ ostane na tomu, ha, ha. Recco je aktualni prvak Europe i sigurno da su oni favoriti. Na nama je samo odigrati kako znamo i ući u utakmicu puno kvalitetnije nego protiv Novog Beograda, kako ne bi cijelu utakmicu morali hvatati zaostatak. U takvim uvjetima, kako vrijeme ide dalje, momčadi koje se smatraju favoritima ako se ne uspiju odvojiti, onda se i kod njih javlja nervoza, češće dolazi do pogrešaka. Tu onda mi možemo okrenuti stvari na našu stranu.

Je li postoji uopće u takvom stroju kakav je Pro Recco samo jedan ili dva pojedinca na koja morate obratiti veću pozornost ili je najbolje držati fokus na svojoj igri?

- Recco je skup individualaca koji je vođen s našim Sandrom Suknom koji je uspio uz sve to, ukomponirati da budu i momčad. To je ubitačna kombinacija i ona je rezultirala time da su ljudi prvaci Europe. Najbolje što mi možemo je fokusirati se na sebe, zakamuflirati svoje mane i igrati najbolje što možemo u napadu. On stvarno funkcionira kod nas vrhunski. Zabijamo jako puno golova, ali i obranu smo dignuli na višu razinu. Postajemo i mi sve opasniji.

U biti, baš se kod Jadrana izrazito zamjećuje kako je nužno potrebno neko vrijeme da sve "legne" na svoje mjesto. Prošle sezone su na Zvončacu formirali sjajnu, jaku momčad, ali njezina uigranost se primjećuje tek sada, nakon godine dana. Logično.

- Dugačak je to proces - prisnažuje Marcelić.

- Bit će tu još i uspona i padova. Imamo mi i mlade dečke i jako iskusne, Mile (trener Smodlaka) koji to sve kontrolira. Stvarno mislim da nam ide puno bolje nego prošle sezone i da rastemo malo po malo. Ovakve utakmice su izvrsna prilika za takvo što. Uvijek je potrebno vrijeme za uigravanje, da svoje zadatke obavimo. Gledajte, lakše je sve to raditi kada vjeruješ čovjeku do sebe, a možeš mu vjerovati kada se upoznate dobro. Zvuči možda nekome ovo glupo, ali tko to nije prolazio, tko nije igrao, teže će to shvatiti. Sport, utakmica nije ono, upališ FIFA-u na Play Stationu i igraj. Puno je to kompleksnije. Puno svari i izvan bazena utječe na prezentaciju, igru. Svi mi imamo svoje živote, probleme ili druge obveze, puno stvari. Srećom, mi smo na pravom putu. Izdržali smo i ovaj ludi ritam utakmica. Imamo još 10-ak dana do našeg kupa koji je kulminacija prvog dijela sezone. Samo da ostanemo u jednom komadu.

Kada smo kod toga, osjećate li mrvicu odgovornosti ili pritiska više jer ste vi sada jedini vratar u momčadi? Za neupućene, drugi vratar Anić je ozlijeđen, nema ga do kraja godine, dva ste mlada vratara početkom sezone posudili drugim klubovima i onda je ostao peti, vrlo mladi Stričević koji nije ni prijavljen za Ligu prvaka.

- Stvarno specifična situacija, tko je mogao na takvo što računati. Pritisak i odgovornost osjećam uvijek, li kada krene utakmica ne stigneš više o tomu razmišljati.

Dokazao je to Marcelić prošlog vikenda s tri dana vrlo dobrih, a protiv jako dobre Mladosti je bio i izvrstan. Dovoljno je reći - 17 obrana! To je ono, "kad Marca poludi". Poželimo mu da poludi i Pro Recco izludi večeras na Poljudu.

Linker
18. travanj 2024 07:58