DAMIR KRAJAC Cropix
‘ZABORAVLJENI‘ VRLIĆ

Prvi istup hrvatskog reprezentativca nakon bizarnog kiksa: ‘Mislio sam da se šale‘

‘Mi ćemo biti sve bolji i bolji i ništa, sad trebamo uzimati sve ove trofeje koji su ostali‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. rujan 2024. 07:14

Nije to baš bilo ugodnih 48 sati zagrebačkog sporta u Ligi prvaka ili borbi za nju. U nedjelju su vaterpolisti Mladosti propustili priliku za ulazak u klupsku elitu Europe nakon vodstva 8:3 sredinom treće i 8:5 na kraju iste te dionice. U utorak je Bavarcima malo ranije počeo Oktoberfest. Nogometaši Bayerna su na startu nove sezone nogometne Lige prvaka svladali Dinamo 9:2. To je nekoć bio broj za dozivanje policije, sada je navijačima Modrih prije trebao broj 194. Za Hitnu.

Oba slučaja ružna i tužna, ali onaj vaterpolski i nesvakidašnji. Mladostaši su, naime, protiv Radničkog u Kragujevcu igrali sa samo 12 igrača. Ne zato jer je netko bio kažnjen, ozlijeđen, bolestan... Ne, već stoga što je u klubu nadležna osoba jednostavno zaboravila jednog igrača!? Taj “zaboravljeni” je bio ni manje, ni više nego jedno od najvećih pojačanja, jedan od najboljih centara svijeta, Josip Vrlić.

- A dobro, čak se i takva greška, eto, dogodi. Događa se. Nema nikakve zamjerke.

Nikad toliko nervoze

Koliko znamo, vi ste doznali da nećete igrati kojih pola sata, možda i manje, do početka utakmice.

- Da, bili smo već u bazenu, rasplivavali se. Onda me pozvao pomoćni trener Hrestak i rekao mi da ne igram utakmicu. Ja sam mislio da je neka šala jer stvarno se dosta zafrkavamo u momčadi. Na prvu sam stvarno pomislio šala, još mu rekao “ha, ha, dobra ti je ova”.

Onda ste shvatili da baš i nije šala.

- Je... Ništa, izašao sam van i gledao iza gola. Teško mi je bilo utoliko što je stvarno lakše igrati nego gledati. Nikad nisam u životu bio toliko nervozan. Pogotovo zato jer nisam mogao pomoći - veli Josip Vrlić, ali je je želio i još nešto reći.

- Ma, ja bih ipak prije svega nešto drugo rekao, naglasio. Želio bih stvarno čestitati dečkima jer su odigrali sjajnu, odličnu utakmicu, ali umor je bio taj koji se akumulirao u zadnjoj četvrtini i to nas je koštalo poraza. Jer, nakon desete minute i crvenog kartona Buljubašiću, ostali smo i bez još jednog igrača. Teško je bilo tu nešto mijenjati, to je dodatno suzilo našu i tako “tanku” klupu u tom trenutku. Zato, svaka čast dečkima i sve pohvale. Je, ostaje žal za tim prosutim vodstvom 8:3, ali ništa... Pokazali smo srce, borbenost i to nam treba biti putokaz za daljnji nastavak sezone. Sad tek dolazi ono pravo, sad tek počinje.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Postavlja se, nameće jedno hipotetsko doduše pitanje - bi li s Vrlićem na centru Mladost danas bila u Ligi prvaka?

- To nikada nećemo doznati, ali uvjeren sam da bi pomoglo momčadi na neki način. Sad, bi li baš uspjeli pobijediti, plasirati se u Ligu prvaka, to mi je teško reći. Vjerujem samo da bi barem uspio odmoriti neke igrače, bilo bi nas više u rotaciji. Dečkima bih pomogao, prvenstveno.

U kragujevačkim nedjeljnim okolnostima, na 2 metra je ostao samo jedan klasični centar. Međutim, baš taj Toni Bušić, dečko od 21 godinu i jako malo iskustva odigrao je sjajno! Baš odličnu utakmicu, jasno dok je bilo snage. Da ne spominjemo da su se na 2 metra onda “ubacivali” i Mislav Vrlić, Josipov brat, kao i Matias Biljaka itd.

U izostanku Josipa Vrlića valjalo je u 2-3 minute mijenjati i pripremljenu taktiku, igrača je bilo malo u rotaciji, umor se akumulirao u zadnjoj četvrtini jer je bilo igrača koji nisu izlazili iz bazena itd. I da, na sve navedeno, suci, Španjolac David Gomez i Francuz Julien Bourges... To nije bilo loše suđenje i pogreške, to je bila “oružana pljačka”. Znamo što pišemo i tvrdimo, gledali smo previše utakmica, jako puno godina i desetljeća, suce zaista rijetko spominjemo, ali ono u Šumadiji bilo je s predumišljajem.

Bit ćemo sve bolji i bolji

Inače, koliko je Mladost dobro odigrala, svjedoči i izjava trenera Radničkog, ujedno i srbijanskog izbornika, Uroša Stevanovića.

- Mladost je bila bolja sve do posljednje četvrtine. Nismo mi igrali loše, ali Zagrepčani su jednostavno igrali sjajno. Čak ih je taj momenat izostanka Josipa Vrlića možda i dodatno motivirao. Skupili su se i odigrali gotovo perfektno, na čemu im čestitam.

Nisu to baš kurtoazne riječi jer i trener Stevanović, inače odličan strateg, zna koliko je Radnički bio blizu poraza u nedjelju.
Ipak, jedno bi s Vrlićem sigurno bilo drukčije. Kragujevčani bi igrali sigurno drukčiju obranu. Ovako, kad im suparnik nije imao jakog, “teškog” centra, “izgurali” su prvu liniju Mladosti daleko od gola, zaigrali presing i primorali Žapce na šut s vanjskih položaja.

- To je istina. Kad sam ja u igri, suparnik puno više igra zonu. Ovako su veći dio igrali presing i umarali su nam ostatak momčad.

Imao je Vrlić i još jednu, za kraj.

- Mi ćemo biti sve bolji i bolji i ništa, sad trebamo uzimati sve ove trofeje koji su ostali.

Najbolji, zdrav, sportski pogled. S tim da već petak donosi novi, vrlo, vrlo težak ispit. Prvo kolo Premier lige i gostovanje u Herceg Novom kod tamošnjeg Jadrana, sastava koji je minulog vikenda slavio nad jugašima u Gružu.

Linker
20. rujan 2024 07:14