BOZO RADIC Cropix
LOV NA LIGU PRVAKA

Put do europske elite počinje protiv Dinama, ali ove godine protivnici su dosta jači nego lani

Jug Adriatic osiguranje je od danas do nedjelje domaćin kvalikacijskog turnira na kojem samo prvo mjesto donosi prolaz
Piše: Davor BuconićObjavljeno: 12. rujan 2024. 09:44

Sve je isto k’o i lani, Jug Adriatic osiguranje i ovogodišnje kvalifikacije za Ligu prvaka počinje turnirom u Dubrovniku i opet je prvi suparnik Dinamo iz Bukurešta. Tada je bilo 16:4, ali teško da će se taj rezultat ponoviti u novom međusobnom susretu koji se igra danas od 18.30 u Gružu.

Zašto? Prije svega zbog toga što je Dinamo sastavio dobru, puno bolju momčad od prošlosezonske, dok su jugaši slabiji, nego prošle godine. Pod kapicom Dubrovčana nisu - iz tog susreta - Lazić (Mladost), Daube i Grgurević (Budućnost Podgorica). Novi je samo centar Branimir Herceg (Mladost). Na papiru, Jug Adriatic osiguranje je slabiji, ali je zato godinu dana stariji, iskusniji. Mladi igrači su jači, teži... Uzmimo samo zlatne reprezentativce s EP do 19 godina. Mauro Prkoča, Ivuša Burđelez, Vlaho Pavlić, Ante Jerković i Maro Šušić će - ne svi - zaigrati već protiv Dinama.

S druge strane, za goste iz Rumunjske i dalje igra legendarni Cosmin Radu kojem su 43 godine i teško je nešto novoga dodati o ovom, svojevremeno ponajboljem centru svijeta koji je toliko problema radio jugašima s Mladosti da ga se i danas pribojava Gruž. Iskustvo i kvalitetu Dinamu donosi i vratar Dragoș Stoenescu. Novi je Rumunj i rođeni Dubrovčanin, jugaš Jacob Merčep. Ljevak koji je za Australiju igrao na SP u Dohi i OI u Parizu. I nije jedini Hrvat, društvo će mu praviti i Niko Čubranić iz riječkog Primorja EB. Još jedan reprezentativac Australije, Charles Negus je stigao u Bukurešt. I on je kao i Merčep nedavno igrao u Parizu pod kapicom Australije.

image

Maro Joković

Dražen Aleksić/Cropix

U Dinamo se vratio i rumunjski reprezentativac Andrei Prioteasa, također sudionik OI u Parizu. U karijeri je nosio kapicu Oradee, Steaue, u Francuskoj Noisy-le-Seca, u Njemačkoj Spandaua 04. Dinamo je sada baš dobra momčad, ali ipak nedovoljno dobra za sastav Vjekoslava Kobeščaka.

- Pripreme smo dobro odradili, odlično nam je došlo spariranje s BVSC-om. Priključili su nam se, i to već u ponedjeljak prijepodne, i mladići koji su osvojili zlato na EP do 19 godina. Dinamo je dobar suparnik na otvaranju našeg turnira. Rekao sam ranije, ponovit ću, naš primarni zadatak je nastup u Ligi prvaka, to znači na ovom turniru osvojiti prvo mjesto - podsjeća trener Kobeščak.

Jugaši otvaraju kvalifikacije s jednim velikim i ne baš tako lako - kako se misli - ostvarljivim ciljem, plasmanom u Ligu prvaka. Za doći do jednog upražnjenog mjesto u skupini C u kojoj su već Barceloneta, Marseille i Vasas, od četvrtka do nedjelje u Gružu treba biti najbolji, prvi.

Najveća prepreka Jugu AO bit će hercegnovski Jadran, nešto manje problema trebalo bi biti s Dinamom i Barcelonom, najmanje s totalno nepoznatim klubom iz Banja Luke.

Kvalifikacijski turnir skupine u Dubrovniku, Jug Adriatic osiguranje otvara danas utakmicom protiv Dinama iz Bukurešta u 18.30.

Od 24 jugaša prijavljena za LP, samo četvorica su ‘sa strane‘

Okosnicu momčadi Juga AO za sljedeću sezonu čine reprezentativni vratar Toni Popadić (29), legendarni Maro Joković (36), već trofejni tandem Barakuda Rino Burić (27) - Marko Žuvela (22), onda Filip Kržić (24), Španjolac Sergi Cabanas (28) i kanadski centar Bogdan Djerkovic (23) kojem se na dva metra priključio Branimir Herceg (24) iz Mladosti.

Dok je takvih polovica i u “kosturu”, ostatak su odreda domaće snage, dubrovački produkti. Već duže vrijeme standardni su prvotimci Hrvoje Zvono (21), Ivan Jurišić (21) i Toni Mozara (20), kao i Ivuša Burđelez (19) te Mauro Prkoča (19), dvojica od petorice zlatnih Malih barakuda iz Burgasa. Preostala trojica zlatnih jugaša su Vlaho Pavlić (19), prvi strijelac reprezentacije U-19 koji je još od 2021. u krugu prve momčadi, dok se prošle sezone “kalio” u KPK te Ante Jerković (17) i Maro Šušić (16) koji su 2007. godište.

I ide to dalje jer na popisu prijavljenih igrača za kvalifikacije Lige prvaka su još: Nikola Balić (18), Stjepan Brajović (18), Luka Čurlin (17), Luka Eterović (17), Jure Jarak (19), Petar Kulaš (17), Antoan Špilar (16) i Ivano Vlahović (17).

Dubrovčani na dubrovački pogon. Kako i dolikuje... (tod)

Linker
12. rujan 2024 09:45