Igrači Mladosti (arhivska fotografija)

 Tonči Plazibat/Cropix
VELIKA ŠANSA ZA HRVATSKU

Riječani ostali bez vođe i odrekli se Lige prvaka. Dali mjesto Zagrepčanima koji su složili megamomčad

Malo nam je teško povjerovati da bi ovakva momčad Mladosti mogla kiksati u kvalifikacijama
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. srpanj 2024. 23:59

Nije još službeno, ali... bit će. Da ne duljimo odveć i da se ne muljamo. Vaterpolisti Mladosti, kluba koji se enormno pojačao tijekom ljetnog prijelaznog roka, nastupat će sljedeće sezone (2024./25.) u elitnom razredu kontinentalnog vaterpola, Ligi prvaka.

Tako nije trebalo biti ako bi se držali strogo rezultatskog učinka ili plasmana u državnom prvenstvu minule sezone. Tada je naime riječko Primorje EB pobijedilo Mladost u utakmicama za 3. mjesto, a to je posljednje mjesto s kojeg se ide u Ligu prvaka, točnije kvalifikacije za to natjecanje. Četvrto mjesto u Hrvatskoj nudi Eurokup, što je ipak razina ispod.

Razlog zašto je i kako Mladost sada ipak u kvalifikacijama Lige prvaka je vrlo jednostavan. Riječko Primorje EB se odreklo nastupa u spomenutom natjecanju u korist mladostaša, pa će tako Riječani ponovo u Eurokup odnosno prvo u kvalifikacije za to nadmetanje. Nije baš šokantno i potpuno neočekivano jer su postojale naznake ovakvog epiloga, a najmanje nije nelogično.

Tri hrvatska kluba u eliti?

Dapače, ovo je ispravan potez riječkog kluba koji nije kvalitativnog ranga za ući u nadmetanje s najboljima u Europi. Jako bi teško prošli i kvalifikacije za Ligu prvaka, pogotovo nakon što su ljetos ostali bez bokeljskog Hrvata i vođe momčadi, iskusnog Draška Brguljana koji se vratio doma; zatim otkrića sezone, ljevaka Kas Te Riele jednog od najboljih strijelaca, te nadarenog centra Lovre Paparića.

S druge strane, Mladost je okupila mega-momčad, u biti vratila "odbjegle sinove", vlastite igrače i sastav s kojim su zadnji put bili prvaci države (2021.). Pod stijegom Žabaca iznova su hrvatski reprezentativci - Luka Bukić, Ivan Marcelić, Ante Vukičević, Franko Lazić, Konstantin Harkov, Josip Vrlić, Matias Biljaka, Andrija Bašić, potom Mislav Vrlić, ali i legendarni bivši Barakuda, Ivan Buljubašić.

image

Igrači Primorja

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Momčad "boli glava", odnosno trebala bi zaboljeti sve suparnike. Sastav za kojI bi pravi grijeh bio ne zaigrati u eliti kada svi navedeni igrači pripadaju upravo toj kategoriji - eliti. Jasno, valjat će se za Ligu prvaka izboriti kroz kvalifikacije jer je samo splitskom Jadranu kao prvaku države zajamčeno izravno mjesto. No malo nam je teško povjerovati da bi ovakva momčad mogla kiksati u kvalifikacijama.

Bilo bi to sjajno za hrvatski vaterpolo i još jednog gledišta. Naime, stvara se lijepa prilika da u Ligi prvaka u sezoni 2024./25. imamo tri čak kluba. Uz jadranaše koji su sigurni, još i mladostaše i jugaše kroz kvalifikacije.

Pohvala za Tomaševića i ekipu

Radi potpunosti informacije, ipak valja naglasiti i još nešto. Ništa od ovog ne bi bilo moguće ili bi bilo jako teško ostvarivo bez značajne pomoći gradskih struktura. To je jednostavno nepobitna činjenica. Još u svibnju je Grad Zagreb izdvojio značajno povećanje novca za vrhunski sport i nositelje njegove kvalitete u metropoli. Javnim natječajem za dodjelu financijske potpore vrhunskom sportu, zagrebačkim sportskim klubovima i savezima, osigurana su dodatna sredstva za podršku vrhunskim sportašima, njihovim trenažnim procesima i natjecanjima.

Ukupna vrijednost natječaja je s prošlogodišnjih 1.3 milijuna eura podignuta na 4 milijuna eura, a najveći pojedinačni iznos po projektu ili programu je 700.000 eura. Nadalje, prije okvirno 2-3 tjedna, Gradska skupština je usvojila prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i Sportskog saveza Grada Zagreba kojim je usvojeno povećanje proračuna za sav sport u Zagrebu s 20 na 25 milijuna eura. Riječ je o rebalansu Proračuna Grada Zagreba.

Ako smo ih ranije kudili, za što držimo da smo itekako imali pravo i temelj, onda je sada prilika i pohvaliti gradske vlasti. Pokazali su sluh za sport u gradu i njegove potrebe, ali i širi društveni značaj. Izravna posljedica - "budi" se lagano sportski Zagreb i vraća ondje gdje mu je mjesto. U vrh. Nacionalni i europski.

Inače, glede vaterpola, s kojim će klubovima i kada naše momčadi u kvalifikacije europskih kupova, doznat ćemo tijekom sljedećeg mjeseca, malo nakon OI. Doznat ćemo to na ždrijebu kvalifikacijskih skupina i to u - Zagrebu!

Linker
05. rujan 2024 20:36