CHRISTIAN SANTI/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Christian Santi/Alamy/Alamy/Profimedia
VELIKI OKRŠAJ

Sandro Sukno dolazi na Savu! ‘Mladost želi ponovo osvajati trofeje, ali nije to lako u kratkom vremenu‘

Velika momčad talijanskog prvaka u četvrtak dolazi u goste Mladosti u 2. kolu Lige prvaka (20.45 sati)
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. listopad 2024. 13:41

Sandro Sukno je već u srijedu poslijepodne došao u Zagreb, a u večernjim satima održao i prvi trening s momčadi! Dragulj hrvatskog vaterpola, a sad a trofejni strateg, ponovo je u Domovini, ali sada na bazenu Mladosti uz Savu!

Obje su rečenice faktografski točne, na mjestu i ispravne. No, nije došlo do velikog obrata u metropoli. Mladost naime ipak preuzima Igor Milanović, a ono što smo samo izostavili u prve dvije rečenice je da je Sandro Sukno u Zagreb došao i održao trening sa svojim... Pro Reccom. Prvak Italije, klupski div europskog vaterpola gost je Žabaca u četvrtak kasno navečer (20.45 sati) u 2. kolu Eurokupa. U 1. kolu je Pro Recco doma lagano "preslušao" slabašni njemački Duisburg (19:8).

- U našoj skupini doista tri momčadi odskaču; Recco, Mladost i Szolnok. Duisburg bi možda mogao njegovati neku šansu u svojim domaćim utakmicama, možda, a ove tri momčadi će se boriti za prva dva mjesta - zborio je Sandro Sukno još prije dolaska u Zagreb.

Suknov je klub ljetos, nešto prije početka OI u Parizu bio glavna vaterpolska priča na kontinentu. Odlazak dotadašnjeg "patrona", multimilijardera Volpija izazvao je tektonske poremećaje. Prvo su svim igračima poručili da su slobodni, da svi mogu otići jer je klub ostao bez novca za pokrivanje njihovih ugovora. Uostalom, čak su odustali i od natjecanja u Ligi prvaka za koji su se izravno plasirali temeljem osvojenog scudetta doma prošle sezone. Najveći broj stranaca, zvijezda poput Kakarisa, Zalankija, Ivovića, Granadosa je i otišao. Međutim, nije na kraju sve ispalo tako crno. Osim što su privoljeli uz sebe drugog milijardera (američko-brazilskog), očuvali su momčad odnosno sve domaće igrače, a to je polovica talijanske reprezentacije, plus najbolji centar svijeta Amerikanac Ben Hallock, te Australac Aaron Younger. Sukus svega, Pro Recco je i dalje vrlo, vrlo jaka momčad.

- Slušajte, Pro Recco kao klub, kao ime, stalno nosi sa sobom očekivanja koja su uvijek velika. Za ići čak i do kraja, ako govorimo o Eurokupu. Međutim, mislim da i Mladost ima tu širinu i dubinu. Kako zbog povijesti, tako i zbog aktualne momčadi. Znam da ni oni nisu imali puno vremena za uigravanje, ali sigurno se vraćaju ostvarivanju očekivanja ponovnog osvajanja trofeja. To nije baš lako u kratkom vremenu postići, ali je zato jamstvo zanimljive utakmice u Zagrebu.

image
LUIGI MARIANI Nurphoto Via Afp

Opet bi se malo vratili Pro Reccu i sadašnjem sastavu. Imena kao što su Del Lungo, Di Fulvio, Fondelli, Condemi, Echenique, Presciutti, Iocchi Gratta, a sad smo naveli samo talijanske reprezentativce, zvuči "opako". Di Fulvio je možda u ovom trenutku najbolji ili jedan od tri najbolja igrača na svijetu. Hallocka smo već obasuli komplimentima, ali vi nastavljate i dalje. Znamo da ste doveli nedavno i neke mlade igrače, recimo Haverkampf iz Ferencvarosa.

- Doveli smo i Slovaka, centra Lukasa Durika iz Francuske, te da, mladi Bence Haverkampf koji nema mjesta u Ferencvarosu. Oni ne mogu igrati Europu do siječnja 2025. jer su kasnije stigli, ali će moći igrati Prvenstvo Italije. Je, momčad je i dalje jaka, ne bježim niti od velikih očekivanja. U Italiji sam vašim kolegama rekao kako očekujem kako nam samo treba malo vremena, odnosno da bi nakon Nove godine s ukomponiranim pojačanjima plus nekim domaćim mladićima od 16-17 godina kojima želim dati priliku, da se i oni osjete važnima, da dakle od Nove godine očekujem već konkretniju i još bolju igru. U ovom ritmu igranja i s ovakvim sudačkim kriterijem, ne možete više igrati oslanjanjem na samo recimo 9 igrača. Treba vam širina i ritam. Do Nove godine nam je glavni cilj proći skupinu Eurokupa.

Znane su vam promjene u momčadi suparnika, u Mladosti. Dosta često promjene trenera rezultirao kako se veli "pozitivnim šokovima" za momčad kojoj se to dogodi. U tom kontekstu, je li smjena trenera Mladosti za Pro Recco otegotna okolnost?

- Neozbiljno mi bilo s moje strane komentirati što se točno zbiva ili kako igra Mladost. Ovako sa strane, rezultati možda nisu bili dosad u skladu s očekivanjima, ali opet koliko je to realno da ti momci budu odmah na maksimumu, nakon samo 10-ak dana odmora koliko su dobili nakon Igara u Parizu. Tako ja razmišljam. Dalje, jest da ti igrači Mladosti koji su došli su igrali većinom zajedno i u Mladosti, pa Jadranu, u hrvatskoj reprezentaciji, ali opet... treba malo vremena. Njihov poraz u Szolnoku je sigurno malo im zakomplicirao stanje, ali vjerujem da će realnije biti raditi neke analize nakon 2. kola i baš nakon naše utakmice u Zagrebu - naglasio je za kraj Sandro Sukno. Trener čiji će igrači u četvrtak navečer silno namučiti mladostaše.

Linker
17. listopad 2024 13:42