Sandro Sukno i Francesco Di Fulvio

 DANILO VIGO Nurphoto Via Afp
IGRAČI SE RAZBJEŽALI

Šok u Italiji, raspada se jedan od najvećih svjetskih klubova. Upitan i nastup u Ligi prvaka

Šokantan tijek zbivanja dovode do raspuštanja svih igrača, mogućeg odustajanja od Europe
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. srpanj 2024. 15:41

Šokantne, neočekivane vaterpolske vijesti dolaze iz Recca, predgrađa Genove i doma Pro Recca. Ovaj slavni, jedan od najtrofejnijih vaterpolskih klubova svijeta, aktualni doprvak Europe i sastav s najviše, čak 11 naslova najboljeg na kontinentu je pred potpunim raspadom. No, na način kakav ipak nitko nije mogao ni pojmiti. Svim igračima iz sadašnje prve postave je rečeno da su slobodni i mogu potražiti novi klub, a neizvjestan je i nastup u Ligi prvaka. Ukoliko će ondje nastupiti, bit će to tek kroz kvalifikacije.

Prije neki smo dan pisali od odlasku višegodišnjeg vlasnika i financijera kluba, milijardera Gabrielea Volpija koji je imutak stekao u radu s naftom, ponajviše iz Nigerije. Nakon skoro dva desetljeća, odnosno od 2005. Volpi je odlučio "podignuti sidro" i napustiti klub.

Međutim, obećao je poplaćati sve račune i dugove zaključno sa zadnjim danom sezone 2023./24. Neovisno tomu što ovaj klub zadnje 2-3 godina više ne troši onoliko lude svote kao ranije, što nema više pod "ozbiljnim" ugovorom više 14-15 igrača, a nekoć su znali imati i 23-27, poput nogometnog profi-kluba, ipak ništa nije slutilo na ovakav epilog. Uostalom, prije mjesec dana (17. lipnja) su doveli jednog od najboljih i najskupljih igrača svijeta, Španjolca Alvara Granadosa.

To je onaj koji je s dva gola u završnici EP u Zagrebu protiv Barakuda, Španjolskoj privredio prvi naslov prvaka Europe. Doveli su ga iz Novog Beograda, kluba koji ima novca "koliko treba", iz proračuna tamošnje države. Dakle, kada takvo što dovodite onda je bilo teško pojmiti da je pred vratima "kriza svih kriza".

Pro Recco odustaje i od Europe?

Pro Recco je već izvijestio European Aquatics kako neće izravno u Ligu prvaka, već u kvalifikacije!? Naime, kao prvak Italije imaju pravo na izravan ulazak u Ligu prvaka, ali za to valja platiti kotizaciju od 25.000 eura. E, pa došlo je do toga da Pro Recco nema ni toliko!

Navodno su spremni igrati kvalifikacije, iako i to valja uzeti s pričuvom jer ako neće biti domaćini neke kvalifikacijske skupine, valja platiti i putovanje i smještaj za 17-18 osoba u hotelu neka tri dana. Problem. (dba)

Kontaktirali smo s kolegama iz Italije, od onih sportskih, pa do onih koji prate politiku jer Volpi nije baš samo sportska figura u Italiji. Sad već bivši gazda Pro Recca ima navodno i neke ozbiljne privatne probleme u obitelji, uz one od ranije znane pravosudne. Jedna je "ozbiljna" parnica izgubljena ovih dana, valja nadoknaditi štetu, platiti kaznu ili što li već, u svakom slučaju, Volpi je naglo "podignuo ručnu".

U najgorem trenutku za neki klub koji je već manje-više sastavio momčad za sljedeću sezonu, doveo grandiozno pojačanje, potpisao ugovore, a onda usred ljeta... praaas! Više ničega nema. Nema novca. U klubu su se očito odveć oslonili na samo jednog sponzora, a pronaći novog ili nove, u kratko vremena, u doba godišnjih odmora, s klupskom sezonom koja je pred vratima, zamršena je misija.

- Ovo se sve dogodilo silno iznenadno, preko noći. Znam da je gospodin Volpi rekao kako će podmititi apsolutno sve dugove i račune što postoje il koji su nastali za njegovog mandata. Da će iza sebe ostaviti kristalno čistu situaciju, ali i da više ne računamo ni na jedan euro za novu ili sljedeće sezone. To je strašan udarac za klub. Veliko je pitanje hoće li se i kada oporaviti - veli trener Pro Recca, naš Sandro Sukno.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Maurizio Felugo, predsjednik kluba je opet u takvoj situaciji korektno s njegove i klupske strane, ne dajući lažnu nadu igračima, obećavajući novac kojeg nema, jasno i iskreno poručio momčadi - svi ste slobodni. Tu uopće nema dvojbe da će svi stranci napustiti klub. To je pak plejada asova. Grčki centar Konstaninos Kakaris je već u razgovoru s nekoliko klubova. Jugaši su u preliminarnom kontaktu, navodno je najbliži Gružu gdje je uostalom igrao (2021. - 2023.), ali ne stavljamo ruku u vatru da će tako i biti.

Istina, Gosparima bi istina silno dobro došao jer Dubrovčani su trenutačno bez klasičnog i jakog centra. Kapetan Aleksandar Ivović, ušao je u 39. godinu, ne bi nas začudilo da mu ovo bude i kraj karijere. Spominjani Alvaro Granados se kako doznajemo vraća u Barcelonetu, ali ne više za onaj novac za koji je igrao u Novom Beogradu i koji mu je obećan u Pro Reccu. Sad su iznosi peteroznamenkasti, a u Barceloneti teško da može zarađivati više od 60-65.000 eura.

Slobodan je i centar, Amerikanac Ben Hallock, jedan od najmoćnijih centara svijeta zadnje 2-3 godine. Fantastičan igrač! Mađar Gergo Zalanki, jedan od najboljih ljevaka na svijetu (uz Jokovića, Harkova, Mandića, Vamosa...) će vjerojatno pronaći sredinu u domovini mu. Najbolji Australac, Aaron Younger, još jedan "pakleni igrač" je sada također na tržištu. No, i tu se sada preko noći puno toga promijenilo. Iznosi kakve su imali u Pro Reccu sada su sanak pusti.

Prvo, klubovi su većinom već složili momčadi, odredili proračun za sljedeću godinu. Jasno, svi će ovi "kapitalci" naći negdje svoje mjesto, ali sada je cijena drastično pala jer je sada ponuda klubova vrlo jasna - uzmi ili ostavi. Glede domaćih ili talijanskih igrača, tu je sve otvoreno. Francesco Di Fulvio, a on je jedan od najboljih igrača na svijetu je navodno poručio da ostaje "pod svaku cijenu". No, to je ona prva reakcija.

image

Sandro Sukno

LUIGI MARIANI Nurphoto Via Afp

- Mislim da je klub, koliko god to teško bilo, ispao vrlo korektan u odnosu s igračima - naglašava trener Sandro Sukno.

- Dečkima nije obećano nešto što se neće moći ispuniti. Mi nismo nikada takvi bili i ne bilo fer. Osim toga, jako je i kratko razdoblje u biti jer mnoga su se mjesta po drugim klubovima popunila. Barem za ovu razinu igrača o kojima pričamo.

Ostaje li Sandro Sukno

Jedini Hrvat u klubu je Sandro Sukno. Trener koji je u tri godine ondje osvojio točno 10 trofeja od 12 za koje se borio. Osvojio je 3 naslova prvaka Italije, 2 naslova prvaka Europe, 3, europska Superkupa i 2 Talijanska kupa. Poražen je minule baš sezone u finalu nacionalnog kupa i finalu Lige prvaka. Kakva je sudbina Sandra Sukna u Pro Reccu?

- Poručio sam nadležnima u klubu da ostajem. Mislim da je to i korektno, ne bi bilo lijepo da sad ja, kao nekakav kormilar posade među prvima napustim brod u opasnom trenutku. Međutim, više ću znati u sljedećih možda 7-10 dana, kada ćemo vidjeti zapravo s kime ćemo raspolagati uopće. Naime, ako odu baš svi, pa tako i domaći igrači, ako ostanu samo mladi, juniori... nema baš smisla nekog ni meni ostati - veli Sandro Sukno. (dba)

Dodao je naš trener za kraj i još nešto.

- Ovo je po meni najjači udarac za sav vaterpolo u posljednjih 20-ak godina. Možda će neki biti sretni, znam, ali ovo je ozbiljan udarac za vaterpolo, posebno klupski jer mislim da će sve pasti na jednu nižu razinu. Nisam ni ja uvijek bio, igrao za Pro Recco. Nekad sam bio, nekad nisam, ali nikad nisam imao negativne misli o Pro Reccu i uvijek sam mislio da je to dobro za vaterpolo - iz Dubrovnika će trener Pro Recca.

Ima istine u onomu što govori Sandro. Naime, svjesni smo godinama, više od desetljeća, da je mnogima u europskom vaterpolu Pro Recco bio trn u oku. Zbog silnog novca, zbog toga što su mogli kupiti sve i onda se "prošetati" uglavnom kroz Serie A ili Ligu prvaka. No, taj isti klub je ipak uvelike, značajno podignuo cijenu svim klasnim igračima. Kako onima koje su doveli, tako i svim drugima jer su i drugi klubovi morali, u granicama mogućnosti, ipak pokušati pratiti visoki platežni ritam. Igrači su tu bili na dobitku. Sada... sada cijena dramatično pada na cijelom tržištu i to je činjenica. I da, to već i kratkoročno nije baš sjajna vijest za sve vaterpoliste.

Iznenadna đenovska ciklona poharala je tamošnjeg, ali i sveeuropskog vaterpolskog diva.

Problemi i za talijanskog izbornika

Turbulencije u Pro Reccu imaju utjecaja i na talijansku vaterpolsku vrstu koja se priprema za OI u Parizu. Naime, polovica igrača Settebella je upravo iz Pro Recca - Condemi, Del Lungo, Di Fulvio, Echenique, Fondelli, Iocchi Gratta i Presciutti. Okosnica kralješnica momčadi.

Ništa čudno što je izbornik Alessandro Campagna prije koji dan zavapio prema klubovima.

- Nemojte igrače uznemiravati ponudama, barem ne prije 12. kolovoza.

To je naime dan nakon okončanja Olimpijskih igara. Jasno je iz ovoga što se zbiva talijanskom taboru. Potpuno logično, polovica reprezentativaca ovog trenutka nema pojma gdje će i u kakvoj momčadi igrati od jeseni, pa i za kakav novac. Nije baš nešto što ne remeti koncentraciju.

Italija se inače nalazi na OI u Parizu u skupini s Hrvatskom, je je suparnika Barakuda u 2. kolu, 30. srpnja. (dba)

Linker
18. srpanj 2024 16:19