JAKOV PRKIC Cropix
JADRAN U NOVOM RUHU

Splićani najavili novu sezonu: ‘Sedam igrača je otišlo, ali cilj nam je ostao isti. Priliku će dobiti mladi‘

Jadran će biti naš jedini klub u Ligi prvaka
Piše: Iva Majić/SDObjavljeno: 16. rujan 2024. 13:11

Jadran uskoro kreće u novu sezonu. Splitski klub bit će jedina hrvatska momčad u Ligi prvaka, a osim najelitnijeg natjecanja, borit će se i za trofeje u domaćem prvenstvu, Regionalnoj ligi, Kupu i Superkupu, piše Slobodna Dalmacija.

Sastav Splićana će u idućoj sezoni izgledati dosta drugačije, pa iako već i ptice na granam znaju, ponovit ćemo još jednom. U odnosu na prošlu sezonu redove Jadrana napustili su Ivan Marcelić, Mate Anić, Matias Biljaka, Konstantin Kharkov, Luka Bukić, Josip Vrlić i Đuro Radović. Među onima koji su došli, najviše se ističe Marko Bijač, jedan od najboljih vratar današnjice.

- Sedam igrača je otišlo. O njihovoj kvaliteti govori u koje su klubove otišli, ali to ne umanjuje naše ambicije. Novi igrači koje smo doveli već su već bili ovdje. Marin Tomasović se vratio s posudbe iz Spandaua, Ivan Domagoj Zović je stigao iz Barcelone, a Marko Bijač je doveden iz Olympiacosa, o njemu ne treba trošiti riječi. Dušan Baničević je također stigao iz Spandaua, bivši crnogorski reprezentativac, nadam se da će se kroz Jadran opet vratiti u reprezenatciju, a Ferdinand Bušelić vraćen je iz Mornara, u kojem je bio na "kaljenju" - počeo je trener Jadrana Jure Marelja, a na pitanje je li se moglo dovesti još kojeg igrača odgovara:

- Nije bilo potrebe prekrcavati roster igračima, jer odluka kluba je da pokušamo iz vlastitog pogona razviti igrače. Priliku će dobiti mladi.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Koji su ciljevi u Ligi prvaka?

- Realni cilj bi bio da uđemo među osam, a što će biti to ne znam. Mislim da doma možemo sve dobiti.

Koliko će igra biti drukčija u odnosu na prošlu sezonu?

- Puno, na tome najviše radimo. Izgubili smo centarsku poziciju koja je bila dominantna. Vrlić nam je davao dubinu u napadu, a sad ćemo morati dignuti dinamiku igre i poboljšati protok lopte zaključio je Jure Marelja.

Kapetan Jerko Marinić Kragić raduje se novim izazovima.

- Ima novih lica, drago mi je da je došao Marko Bijač. Bez obzira na promjene, nama je cilj ostao isti, u svakoj utakmici idemo na pobjedu. Hoće li tako biti teško mi je reći, ali ići ćemo u tom smjeru. Morat ćemo promijeniti stil igre, prilagoditi se, ali mislim da možemo, jer svi koji su došli su kvalitetni igrači.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Neće biti lako obraniti titulu prvaka Hrvatske, zar ne?

- Nikad nije lako, ali već smo pokazali da možemo. Vjerujem da ćemo biti pravi. Imamo dobar mentalitet, tako moramo ući u sezonu. Da bi se borili za trofeje moramo biti pravi.

Najveće pojačanje ovog ljeta je ono među vratnicama. Marko Bijač, reprezentativna jedinica trebao bi biti velika snaga ‘jadranaša‘. Nećemo mu stavljati nikakav teret na leđa, ali radi se o najboljem na svijetu u svojoj struci.

- Drago mi je da sam se vratio gdje sam počeo prvoligaške ozbiljne korake prije nekih 14 godina u Mornaru. Puno toga se otad promijenilo, Jadran je postao puno bolji. U protekla dva tjedna na treninzima i u klubu vidio sam da je ovo ekipa koja može napraviti velike stvari. Moramo biti strpljivi, važno je da idemo u istom smjeru.

Kako i zašto splitski klub?

- Bio sam šest godina izvan Hrvatske. Prošao sam dosta toga. Imao sam želju vratiti se. Jadran je bio više nego korektan. Vrlo brzo smo se dogovorili. Proteklih godina Jadran je stekao visoku reputaciju. Nisam imao neke dileme.

Čeka te i rad s Rencom Posinkovićem koji je i u reprezentaciji...

- S Rencom sam proteklih par godina surađivao u reprezentaciji, a radili smo i kada sam bio u Mornaru prije puno godina.

Kako gledaš na konkurenciju u hrvatskom prvenstvu?

- Bit će jako teško. Jug je zadržao većinu ekipe, znate svi koga je dovela Mladost.

Važan adut splitske momčadi u novoj sezoni bit će Loren Fatović. Istina je da je iz Jadrana otišlo više od pola momčadi, ali Splićani su uspjeli zadržati MVP-ja olimpijskog turnira.

- Reprezentacija je iza nas. Nadam se da mogu nastaviti s tim igrama. I ovdje imam vrhunske suigrače, ali je bitan rezultat ekipe. Sviđa mi se kakva je ekipa. Momci koji su se vratili tu su iz Splita. Više im je klub prirastao srcu nego onima koji su tu bili prošle sezone.

Lolo se osvrnuo na podršku s tribina. To je onaj segment koji se još može popraviti.

- Mislim da ne bi trebao biti problem napuniti tribine s 500 ljudi. To prošle sezone nije često bio slučaj. Trebamo poraditi na tome, ljudi ovdje vole sport.

U Ligi prvaka ove sezone nema moćnog Pro Recca. Otvara li to šansu klubovima iz drugog plana da se uključe u borbu za najveće stvari?

- Svaka utakmica u Ligi prvaka bit će nam jako teška. Prvu utakmicu igramo s Radničkim, to će dosta toga usmjeriti. Moramo se za nju maksimalno pripremiti. Siguran sam da svima možemo pružiti dobar otpor - zaključio je Fatović.

Linker
16. rujan 2024 13:33