Luka Bukić

 Andrea Masini/Deepbluemedia/
VATERPOLSKA LIGA PRVAKA

‘Teško je igrati protiv nas jer nikad ne znaš s koje strane prijetnja dolazi, ali moramo poraditi na obrani‘

Splitski Jadran je ostvario svoj najbolji europski rezultat u posljednjih 30 godina
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. studeni 2023. 13:57

Top 8 u Europi! To ima, to je ono gdje su od utorka navečer vaterpolisti Jadrana. Ujedno i već sada najbolji ovosezonski plasman hrvatskih klubova u europskim nadmetanjima kada je riječ o svim loptačkim sportovima. Što se Jadrana tiče, njihov najbolji europski rezultat u posljednjih 30 godina! Od 1993. kada su bili na kontinentalnom tronu. Istina, prije 25 godina su isto otišli jako daleko. Godine 1998. su igrali finale, ali ipak Kupa LEN.

U utorak je u golijadi 5. kola Lige prvaka (16:14) svladan Jadran iz Herceg Novog, prvak Crne Gore. “Stare mušterije”, treći put u posljednjih ako i mjesec dana, a ovim trijumfom je sastav trenera Jure Marelje kolo prije kraja zacementirao drugo mjesto u skupini i prolazak dalje. U četvrtfinalnu skupinu koja će se formirati odnosno početi odigravati oko ožujka 2024. Više je bilo izrazito raspoloženih i za pobjedu ključnih igrača u pobjedničkom sastavu, ali jedan je ipak malo prednjačio. Luka Bukić postigao je pet golova iz pet pokušaja, pa mu je i ocjena takva. Dan kasnije, poslijepodne, “uhvatili” smo ga doma, odmara...

- Bogami, da. Malo sam i umoran.

Previše primljenih pogodaka

Pa, pogledavši utakmicu, svjesni smo i od čega je umoran, ima zašto i biti. Energetska, vjerojatno i emocionalna potrošnja “do neba”, tako da je valjda sada i taj prisutni umor ipak sladak.

- Nije nam bila lagana utakmica, to sigurno. Ujedno, bila je jako puno motiva s njihove i naše strane. Igrali smo s njima triput. Svaka je bila “na nož”, vrlo naporna i neizvjesna. Zapravo, očekivali smo i prije susreta da će i ta biti baš takva. To nas nije iznenadilo, ali mislim da smo stvarno dobro odigrali.

Napadački perfektno, tu nema zbora. Jedino što malo upada u oči brojka 14. Toliko primljenih pogodaka. To je jako puno i obrambeno bi cijela momčad mogla, pa i trebala djelovati bolje, čvršće. Iako, nije da im tražimo alibi, no ne možemo smetnuti s uma, zanemariti začuđujući podatak. Domaći, naš Jadran 15 isključenja, a onaj gostujući osam!? Skoro dvostruko manje, s tim da su Splićani ti koji imaju dominaciju na dva metra. Ne ide nam baš u glavu kako jedan Vrlić, pa i Dužević ne mogu po sudačkom tandemu Alexandrescu (Rumunjska) i Dervieux (Francuska), biti barem “al pari” suparniku. Posebice stoga što smo doista vidjeli neke prekršaje nad centrima Jadrana, dok su oni koji su zaduženi to vidjeti... Ne znamo što. Žmirili? Previdjeli?

Može se dogoditi, jednom, dvaput hajde, ali omjer 15-8...

- Ne bih to stvarno želio komentirati, niti neću. Mislim da je taj omjer teško za objasniti, ali stvarno ne bih komentirao. Međutim, uspjeli smo veliku većinu igrača više ipak iskoristiti (5-6).

Luka dobro prosuđuje. Bolje da igrač nikada ne komentira suđenje, ali to ne vrijedi za novinare. Malo bolja koncentracija ljudi u bijelom ne bi bila na odmet. Jadran je u prvom redu utakmicu dobio vanjskom linijom koja je ubojita. Bukić 5-5, Marinić Kragić 4-6, Đ. Radović 3-3, Harkov 1-2, Fatović 1-3... To je omjer šuta.

- Mi imamo stvarno svih šest igrača iz vanjske linije takve da svatko može imati jedan dan kad ga “ide”. Tako je i bilo dosad. Zato je teško i igrati protiv nas jer nikad ne znaš s koje strane prijetnja dolazi. Imao je i Nagaev s druge strane dobar dan (šest golova), ali istina je da mi i u obrani možemo napraviti još određeni iskorak. Na tome ćemo sigurno raditi.

U subotu ponovo u Trebinju

Kada je Jadran (HN) početkom posljednje četvrtine uspio nadoknaditi zaostatak od tri gola, izjednačiti (12:12), je li bilo malo nervoze?

- Ma ne, jer znamo da kod njih nema odustajanja. Posljednji put u Splitu smo vodili mislim šest razlike u posljednjoj četvrtini, pa su se vratili i izgubili samo jedan. Ovaj put nam je trener zato samo rekao da igramo malo duže napade, da probamo izbjeći barem to da nam “lete” u kontre. Ono kad su izjednačili, bilo je 5-6 minuta do kraja, nije tu još bilo mjesta nekoj nervozi.
Inače, Jadran protiv Jadrana će za koji dan i opet. Po četvrti put. Ove subote, u Trebinju, u Premier ligi.

Linker
05. ožujak 2024 14:14