Maro Joković

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
SLAVLJE GOSTIJU

Uvjerljiv domaći poraz Juga u prvom kolu B skupine Lige prvaka, Brescia slavila s pet razlike

U ovoj konkurenciji domaći bodovi su zlata vrijedni i sada će se trebati dobro oznojiti...
Piše: Davor BuconićObjavljeno: 16. studeni 2022. 20:27

JUG AO - BRESCIA 8:13 (1:3, 4:7, 0:1, 3:2)

DUBROVNIK - Plivalište Gruž. Gledatelja 400. Suci: Gomez (Španjolska) i Kun (Mađarska). Opunomoćenik: Brguljan (Crna Gora).

JUG AO: Popadić (6 obrana), Burđelez, Fatović 1 (1-1), Zvono, Joković 2, I. Vukojević, Biljaka 1, F. Lazić 1, Kržić, Kakaris, Grgurević 1, Žuvela 2 (1-1), Jurišić. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

BRESCIA: Tešanović (9 obrana), Dolce 3, N. Presciutti 1, Gianazza, Đ. Lazić 1, Vapenski 1, Giri, Harkov 2, Alesiani 1, Luongo 2, Di Somma 1, Gitto 1, Baggi Necchi. TRENER: Alessandro Bovo.

PETERCI: Jug AO 2-2, Brescia -.

OSOBNE POGREŠKE: Jug AO 15, Brescia 11. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Gianazza (20), Đ. Lazić (30).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug AO 5-12 (41%), Brescia 7-11 (63%).


Europska sportska srijeda u Dubrovniku, u isto vrijeme od 19 sati, donijela je dvije utakmice. U bazenu u Gružu Jug AO i Brescia igrali su utakmicu Lige prvaka u vaterpolu, a u Sportskoj dvorani u Gospinom polju košarkašice Raguse su u FIBA Eurokupu ugostile ekipu iz Brna. Prijatelji sporta u Gradu morali su odlučiti kojeg će hrvatskog prvaka pratiti s tribina, gruške su bile dobro popunjene.

Prvog novosezonskog europskog gosta, talijanskog doprvaka, jugaši pamte po dobru. Oba do sada Superkupa Europe osvojili su baš protiv Brescie, 2006. u Brescii - 12:8 i 2016. u Dubrovniku - 10:4.

U boj protiv moćnih gostiju, punih poznatih reprezentativnih imena, Vjeko Kobeščak je poslao sedmorku: Popadić, Fatović, Joković, Žuvela, Lazić, Kržić i Burđelez, s time što je već u prvom napadu Kakaris zamijenio Burđeleza. Krivo preuzimanje u obrani u drugom napadu Brescie u pogodak je pretvario Dolce. Luongo realizira igrača više za - 0:2. Crnogorac Tešanović na vratima Talijana zaustavio je dvije teške lopte kada je Jug imao dva napada s igračem više. Kada je Gitto s igračem više pogodio za 0:3, Kobeščak je zatražio minutu predaha jer prijetilo je rano odvajanje. Iz trećeg igrača više Joković je postigao prvi pogodak. U prvih 8 minuta Jugov problem bila je realizacija igrača više - 1 od 4.

Na otvaranju druge četvrtine rastvorila se Jugova obrana, a Luongo s 4 metra kažnjava za - 1:4. Iz peterca je Fatović pogodio desno nisko za 2:4. Dolce sa srednjeg vanjskog - 2:5. Brescia igra oštro, imaju gosti već 7 isključenja. Joković je realizirao igračku prednost za 3:5, ali odmah pogodak postiže i Đorđe Lazić, uplivavanje na 2 metra dakako, za 3:6. Franko Lazić je smanjio na 4:6, ali Talijani ne spuštaju ritam i održavaju ratliku, pa tako naš reprezentativac Konstantin Harkov pogađa za 4:7. Sada je svaki napad pogodak, četiri napada za redom i četiri gola. Žuvela - 5:7, Dolce - 5:8. Brescia se ustalila na prednosti od tri pogotka. Jugova obrana, koja je najavljena kao bolji dio igre, teško izlazi na kraj s raznovrsnom napadačkom igrom Talijana koji nisu napravili niti jednu tehničku pogrešku, lopta im klizi od ruke do ruke. Luongo - 5:9, Harkov - 5:10. Jug AO je primio u ovom dijelu sedam golova(!?), malo previše bez obzira što je Brescia "letjela" vodom Gruža.

Tek u petoj minuti igre u trećoj četvrtini pogodak i to nakon prvo napadačke a potom i obrambene pogreške Žuvele, 5:11. Jug AO je u crnoj rupi, u negativnoj seriji od 4 pogotka. Jugaši nisu postigli pogodak u trećoj četvrtini zbog sterilnog i slabašnog napada, ali i zaslugom više nego dobrog vratara Tešanovića.

Četvrtu četvrtinu pogotkom iz peterca otvorio je Žuvela za 6:11. Brescia je ubacila u brzinu manje, igrala je do kraja napada, nije žurila, čuvala je veliku prednost iz prvog poluvremena, ali nisu propuštali prilike za pogodak, Presciutti - 6:12, pa Grgurević s igračem više - 7:12. Vapenski - 7:13. U posljednjoj minuti Biljaka, za "kozmetikčo uljepšavanje", ako je uljepšavanje, 8:13. Gotovo bez riječi gledatelji su napustili tribine jer nije bilo potrebe za bilo kakvim komentarom, Brescia je bolja momčad od Jug Adriatic osiguranja.

Dubrovčani su redoviti sudionici završnog turnira za prvaka Europe još od 2015. godine od tadašnjeg Final 6 u Barcelone, ali u utrku za Final 8 u Beogradu 2023. nisu dobro startali. U ovoj konkurenciji domaći bodovi su zlata vrijedni i sada će se trebati dobro oznojiti da se dođe do Beograda.

Linker
25. travanj 2024 00:49