DAMIR KRAJAC Cropix
MARKO BIJAČ:

‘Ako ćemo u Dohi biti ovakvi, onda neće biti problema. A finale nam je sjajna škola‘

Ponovo najbolji vratar Europskog vaterpolskog prvenstva
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. siječanj 2024. 14:57

Ovo bi se već moglo nazvati i Trofej Marka Bijača. Nagrada za najboljeg čuvara mreže na vaterpolskom EP. Nakon Splita 2022., Marko Imperator Bijač je "uhvatio" i nagradu za najboljeg na EP u Dubrovniku i Zagrebu 2024. Tu i nije bilo baš nikakve dvojbe. Praktički nije bilo loše mu utakmice, glede njegove izvedbe, na turniru dok je u nekim briljirao. Finale 14 obrana, pa protiv Grka u četvrtfinalu okruglih 10 i da ne nabrajamo dalje.

- Sve je to u redu, ali još se uvijek sabiru dojmovi s finalne utakmice - u srijedu će Marko, koju minutu prije polaska na let za doma, za Dubrovnik.

- Opet, kako vrijeme bude prolazilo, sigurno da ćemo opstajati svjesniji što smo postigli i da smo zapravo napravili dobar rezultat, osvojili još jednu veliku medalju za hrvatski vaterpolo. Unatoč tomu što smo vjerujem bili zaista sjajni u finalu, ali možda je na kraju nedostajalo i malo sreće i energije da bi potvrdili ono zlato iz Splita. Ništa nam ne preostaje nego okrenuti se Dohi i pokušati ostvariti tamo što bolji rezultat i plasirati se na Olimpijske igre u Parizu.

Kad čovjek sluša kako kapetana Marka, tako i suigrače mu, stječe se dojam kao da je flota uništena, brodovi potopljeni, a ne da su osvojili drugo mjesto u Europi.

- Je, ali nama je sigurno još uvijek teško jer je utakmica išla u smjeru pune kontrole rezultata i bili smo po meni, fantastični. S vremenom će ipak sve "leći" na mjestu. Pita se i suparnika nešto, a mi smo za suparnika imali Španjolsku. Fantastičnu momčad koja je na kraju krajeva igrala puno ovakvih utakmica, finala i polufinala, za medalju. Oni su znali iskoristiti naš lagani pad u četvrtoj četvrtini i ja im čestitam na tomu. Nama će ovo biti sjajna škola, te ako se Bog da, ponovo nađemo u ovakvoj situaciji, bit ćemo malo pametniji.

Dobili ste odmora ukupno 5 dana, okupljanje novi već 22. siječnja. Je li moguće regeneracija u tako kratko, malo vremena?

- Moramo malo odmoriti glave, a kako regenerirati... Nema razmišljanja puno, režim priprema i natjecanja je takav. Čeka nas Svjetsko prvenstvo u Dohi, nema pametovanja nego pripremiti se ne bi li bili što bolji kako bi se prvenstveno izborili za Pariz. Ako ćemo biti ovakvi kao u Dubrovniku i Zagrebu, onda neće biti problema - veli Marko Bijač.

Načelno, s njima, s hrvatskim vaterpolistima nikad i nema prevelikih problema. To je snaga ove momčadi, a nama koji ih pratimo, čar praćenja ove skupine sportaša.

Linker
05. ožujak 2024 14:13