RONALD GORSIC Cropix
FAKTOR X

Apsolutni hrvatski rekorder obilježio finalnu utakmicu, čeka nas pravi spektakl na Poljudu

On najviše determinira trofejnu snagu i moć svoga kluba, zbog njega su pakleno opasni
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. svibanj 2023. 09:23

Finalna će "petarda" eksplodirati sljedeće srijede u poljudskom bazenu. Peta utakmica, majstorica, finale svih ovosezonskih finala Jadran i Jug Adriatic osiguranja. U biti, kad si malo bolje razmislimo, pa ne bi bilo ni dobro da je ikako drukčije. Sezona koja je uvertiru imala u onom "ludilu" Spaladium Arene, prošlog rujna kada su Barakude kročile na europski tron, ta će sezona imati svoj hrvatski konac samo koju stotinu metara dalje, u plivalištu Sportskog parka ili centra (kako vam bilo drago) Poljud.

Za prvaka države koja je prvak Europe, odlučivat će 32 minute (možda i peterci) pete finalne utakmice koja je na rasporedu sljedeće srijede, 17. ovog mjeseca. Bit će to ukupno ovosezonska 11. utakmica Jadrana i Jug Adriatic osiguranja. Finale u ukupno četvrtom natjecanju (nakon Superkupa, Kupa i Premier lige), ali definitivno najznačajniji susret od sviju koje se ove sezone odigrala ova dva sastava. Posljedica je to rezultatski uvjerljive, igrački nadmoćne, a doima se i jednostavne pobjede jugaša u utorak, 13:6.

Sad bi mogli nabrajati "veću energiju jugaša", "očajno lošu realizaciju jadranaša" (2-11), lucidnog vratara domaćina Popadića koji je u četvrtu utakmicu dvoznamenkast (14 obrana), ali bi mi naglasak stavili na jednog igrača. Da, znamo i točno jest da u momčadskim sportovima pobjedu odnosi cijeli sastav. Momčad cijela, pobjeđuje, ali i kada gube, poražena je momčad. Sve pet, ali... Postoje ipak u sportu pojedinci-genijalci, oni koji čine prevagu. Postoji faktor X. Kod Gospara je to Maro Joković. Prepoznao je to nakon susreta i mladi Zvonimir Burić kada je izjavio između ostalog - "...na našu žalost Joković je opet bio super raspoložen...". Apsolutni hrvatski rekorder s 14 naslova prvaka u ukupno 31 prvenstvu; igrač s čak 62 medalje u karijeri, te u 36. godini igra... Nemam riječi. Kolosalno. Slaba riječ za ono što on igra, koliko vrijedi i znači.

image
BOZO RADIC Cropix

U Gružu u utorak najbolji strijelac (3 gola), ali više i od broja pogodaka, pa i više od ljepote izvedbe, preciznosti i lucidnosti, imponira trenutak. Prva dva u početku dok suparnik još prijeti (za 3:1 i 4:2), treći za "cementiranje" pobjede, "ubijanje" svake nade gosta (za 10:4). No, nije sve ni u golovima. Maro uz Lorena Fatovića organizira, postavlja igru, asistira, "vidi" nešto što s tribina ne zamjećujemo. I onda se vraćaju neke "slike" iz prošlosti. To je isti onaj, tada klinjo, koji je 2007. u Melbourneu odveo Hrvatsku u produžetak finala SP. Pa vremenski puno bliže sadašnjem vremenu, godine 2019. Korejski Gwangju, utakmica za broncu na SP protiv Mađara. Dobili smo 10:7, a Joković je dao - 6! Uz šut 6-7. Samo zadnji šut nije bio gol. Za Mađare je samo ban Jelačić bio. Nakon utakmice je izbornik Ivica Tucak izustio:

- Zaista pazim što govorim, da ne pretjerujem, ali moram priznati da se ne sjećam jesam li vidio u životu bolju igru nekog pojedinca.

Prije dvije pak godine, u ovo je doba Maro igrao u Brescii koja je igrala finale Serie A. Protiv Pro Recca. Odlučujuća utakmica finalne serije, doma, zadnja minuta. Trener Brescie, Sandro Bovo, genijalan taktičar zove zadnju minutu odmora i doslovno veli ovo:

- Ovako, gledajte Jokovića. Što on odluči, što on napravi, slijedite ga.

Doslovno tako, ni riječ više. Brescia je osvojila naslov.

Osobno znamo podužu listu genijalnih ljevaka. Danas su to jedan Dušan Mandić i Marton Vamos, prije je to bio naš Katalonac Xavi Garcia, pa Srbin Filipović. U sjećanju nam je odlični, opako dobri Gergely Kiss i da ne idemo dalje. No, sve njih bi podredili Jokoviću. Uostalom, prije koju godinu nam je još jedan sjajan trener, zove se Vjeko Kobešćak rekao kako je za njega "Joković najbolji ljevak na svijetu i to zato jer je najbolji ljevak u obrani". Time smo se dotaknuli i tog dijela njegove igre koji bi mu poneki kritičari, a s tim smo barem mi Hrvati bogati, znali zamjerati. No, promotrite malo bolje Maru u obrani. Usputno, u utorak je između ostalog on jedan od zaslužnijih što se Jerka Marinića Kragića prvog strijelca lige nije dalo za vidjeti.

To je Maro Joković. To je po skromnom mišljenju jedan od razloga i zašto je Jug Adriatic osiguranje slavio u utorak i zašto su jugaši, dok god imaju Jokovića u momčadi, pakleno, ali pakleno opasni. Da, znamo da finale dobivaju momčadi i bit će dosta još dana do "finala svih finala" za razglabati o splitskom srazu, opcijama jedne i druge momčadi, ali ovaj je igrač, Maro "Veliki" Joković zaslužio biti stavljen u prvi plan nakon jedne finalne utakmice. Ispred ili mimo izjava svih drugih sudionika, bez uvrede.

Linker
19. travanj 2024 21:43