DAMIR KRAJAC Cropix
PRVA REAKCIJA

Bajić nakon slavlja: ‘Zasad smo nepredvidljiva momčad, imamo još puno toga za raditi, vrlo smo mladi‘

Žapci su nad najvećim suparnikom ostvarili pobjedu koja ne donosi trofej, ali je izmamila osmijehe
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. rujan 2023. 08:19

Idemo malo s brojkama - 2 godine, 3 mjeseca i 4 dana. Točno je toliko vremena proteklo, točno je toliko vremena Sava protjecala kroz Zagreb, od posljednje pobjede vaterpolista Mladosti nad Jugom. Ta je bila 26. svibnja 2021. u Gružu, peterci u petoj finalnoj utakmici državnog prvenstva. Završilo je 12:11. Ta je bila za trofej. Ova potonja pobjeda Mladosti, u petak navečer nije "nosila" pokal, ni medalje. Ma, da budemo do kraja iskreni, nakon ove se pobjede još uvijek ništa bitnije ne mijenja u postavkama domaće sezone. I dalje će se za domaće trofeje boriti Jadran i Jug Adriatic osiguranje. I dalje će Mladost biti u borbi za poredak od 3. do 5. mjesta u Hrvatskoj, zajedno sa Solarisom i Primorjem EB. Međutim, ova pobjeda čini sezonu ili barem njezin početak dodatno zanimljivijom, možda "dovede" i kojeg Zagrepčana i Zagrepčanku više na bazen, a u konačnici pridoda i malo benzina više za mladostaški stroj.

image

Slavlje Mladosti

DAMIR KRAJAC Cropix

Široki osmijesi i razdragana lica u Jarunskoj bb ionako su zadnje dvije godine dosta rijetka. U tomu je čar i slast pobjede Žabaca zbog koje se pjevalo, čestitalo, navijalo čak u zadnjim minutama derbija. Da, ipak je to bio derbi.

U najavi utakmice mladostaša i jugaša smo se malo ipak suspregnuli, nismo niti jednom zapisali da je to derbi. Iz poštovanja prema tom pojmu, iz potrebe za održavanjem određene, dostojne razine kada rabite neke riječi. Tu sm pogriješili. Kada igraju Mladost i Jug, pa kakva god da ozračje bilo u nekoj od sredina i kakvi god bili prethodni rezultati to je uvijek - bio i ostao derbi. Što se kvalitete prikazanog tiče, bio je na dosta visokoj razini. Nećemo pretjerivati pa pisati o nekoj "ljepotici u bazenu" jer bilo je tu još i dosta pogrešaka (obostrano), ali je bila vrlo gledljiva i nimalo dosadna utakmica. Osobno nas tek muči jedno pitanje. Koja je "prava" Mladost? Odnosno, kako momčad koja se tjedan dana ranije "prosula" od grčkog Apollona izgubivši zadnje dvije četvrtine 9:1, može sada odigrati al pari protiv momčadi koja je koji dan ranije vodila najbolju grčku momčad, Olympiacos 5 razlike? Da ne spominjemo da ste tjedan prije nego ste igrali u Barceloni, kvalifikacije Eurokupa protiv i tog Apollona, u Splitu igrali sasvim solidno kontra Jadrana (8:10).

- Da, a i u toj utakmici smo isto loše krenuli. Jako loše, gubili smo 5:1 nakon prve četvrtine. Na kraju smo se njima primaknuli i s promijenjenom obranom. Evo sad, protiv Juga čak nismo igrali M-zonu, a mogli smo komotno jer mislim da bi ih tada stavili u još teži položaj - nakon utakmice će Luka Bajić. Jedan od najboljih u redovima pobjednika, uostalom uz Jerka Penavu s tri pogotka i najbolji strijelac mladostaša.

Jeste li onda nepredvidljiva momčad? Teško vas je "snimiti". Ovaj novinar je svašta vidio, ponešto i zna, treneri daleko više, ali mislim da čak niti oni ne bi mogli sada dati točnu definiciju Mladosti.

- Ha, ha, onako kakvi smo sad... da, jesmo nepredvidljivi. Imamo mi još puno toga za raditi, puno napraviti, vrlo smo mlada momčad. Trebamo se dokazivati i rezultatima. U Barceloni su svi očekivali da ćemo proći skupinu, iako je skupina bila teška, jaka, a onaj Apollon... To smo po meni nažalost odigrali baš bijedno. Nismo pokazali koliko možemo, bez srca i ičega. Te mi je utakmice baš žao.

Što je bio ključ ove pobjede nad Gosparima?

- Drugu smo polovicu utakmice odigrali točno onako kako smo se dogovorili, igrali cijeli, dugački napad. To nam je bilo iznimno važno. Prve dvije četvrtine smo ipak igrali malo kaotično, nismo znali na trenutke što radimo, "curile" su nam i kontre. Nije to znak nedovoljne spreme ili bilo čega drugog, nego dekoncentracije, pomanjkanja lucidnosti.

Mogla bi ovo biti, kada je Mladost u pitanju, jedna baš netipična sezona. Dolaziš na bazen, znaš tko igra s kim, ali kakvi će biti jedni... blagi Bog zna. Ili kako nam reče u šali ovih dana jedan od ljudi iz Mladosti

- "Do obrva smo super, a iznad obrva..."

U petak je i iznad obrva za Žapce bilo super. Ne tvrdimo, zato jer ni ne znamo, kako će biti već sad, u nedjelju kada dolazi Jadran (HN). Zaključno, što se jugaša tiče, pa i oni su otvorili jednu stranicu povijesti vaterpola s utakmicom u petak. Postali su naime prva momčad koja je izgubila od Žabaca uz Savu, ali svejedno bazen napustila s jednim bodom. Posljedica novih pravila kada za poraz ipak dobijete bod. Možda i nije puno, ali čovjeka veseli.

Linker
06. svibanj 2024 19:01