GORAN MEHKEK Cropix
PH VATERPOLISTA

Dva ‘papirnata‘ derbija prije prvoligaške podjele na gornji i donji ‘dom‘, Mladost u problemima s virusima

Subota donosi zadnje kolo prvog dijela nakon kojeg se razdvajaju Liga za prvaka i Liga za ostanak
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. siječanj 2023. 08:34

Nakon puna tri tjedna i prvi put u 2023. nastavljaju se uzbuđenja u vaterpolskom prvenstvu Hrvatske. Osmo prvenstveno kolo odigrano je još 15. i 16. prosinca, dok nam ova subota donosi dakako 9. rundu, no i posljednje kolo prvog dijela natjecanja.

Podsjetimo, Prva liga od 10 klubova u prvom se dijelu igra jednokružno, da bi se nakon okončanog 9. kola podijelila. Prvih pet sastava nastavit će nadmetanje u Ligi za prvaka, ostatak u Ligi za ostanak. Taj drugi dio Prvenstva Hrvatske imat će ukupno pet kola, to znači da će u svakom kolu Lige za prvaka i Lige za ostanak jedna momčad biti slobodna. Budući da se i taj drugi dio igra jednokružno, domaćin će biti ona momčad u paru koja je u prvom dijelu u tom istom paru gostovala. Važno je pripomenuti da se svi bodovi i gol-razlika prenose iz prvog u drugi dio.

Nakon odigravanja drugog dijela Prvenstva Hrvatske, prvih osam momčadi (pet prvoplasiranih iz Lige za prvaka, te tri prvoplasirana iz Lige za ostanak) tvorit će četvrtfinalne parove po sustavu 1-8, 2-7, 3-6 i 4-5. Četvrtfinale se igra na samo dvije utakmice, polufinale do maksimalno tri utakmice odnosno dvije pobjede, finale kao i dosad do treće pobjede ili maksimalno mogućih pet susreta. Jedino će deveto i desetoplasirana momčad, dakle dva posljednja iz Lige za ostanak, izravno međusobno razigravati za ostanak u Prvoj ligi.

Uoči posljenjeg kola prvog dijela Prvenstva Hrvatske, znano je kojih prvih pet momčadi idu u Ligu za prvaka - Jadran, Jug AO, Mladost, Primorje EB i Solaris. Šibenčani imaju doduše “samo” tri boda više od Mornara BS koji je na šestom mjestu, ali sve kada bi se i bodovno poravnali, Solaris je bolji jer je u prvom dijelu natjecanja, u 5. kolu još pobijedio mornarevce, i to u Splitu (10:7).

Jug bez Grgurevića

Kada smo pak kod onog što nam neposredno slijedi, 9. kolo donosi dva derbija. Obračune između četiri najbolje plasirana sastava. Na Kantridi u Rijeci, Primorje EB dočekuje Jug AO, dok je u poljudskom bazenu u Splitu, Jadran domaćin Mladosti. Realno, koliko god to bili susreti vodeće četvorke, ishodi su poprilično izvjesni.

- Jug je takva momčad da je nama stvarno jako teško pričati da su negdje tanki. Pokriveni su odlično na svim pozicijama - iskreno će i točno mladi primorjaš Karlo Babić.

Aktualni prvak države, dubrovački Jug AO u Rijeku ne stiže doduše kompletan, iako nekako sumnjamo da će to biti previše otegotna okolnost za Gospare.

- Na put neće sigurno centar Grgurević koji ima ozljedu ramena dobivenu još na prijateljskoj utakmici Hrvatska - Crna Gora u Zagrebu. Ostali su zdravi i spremni, iako je realno nama malo više u fokusu sljedeća utakmica Lige prvaka protiv Sabadella. Vidljiva je kod igrača pauza koju smo imali, tako da ne očekujem da ćemo u Rijeci biti briljantni baš, ali će mi biti putokaz baš za Sabadell - veli Vjekoslav Kobešćak, trener jugaša koji se u srijedu vratio u Dubrovnik nakon što je proteklih dana bio u stožeru francuske reprezentacije i njihovom pripremnom kampu.

U Splitu će pak trenutačno vodeći Jadran (bodovno poravnat s Jugom AO, ali s malo boljom gol-razlikom) ugostiti Mladost. Kad se pogleda tablica, pa utvrdi kako mladostaši imaju samo bod manje, netko bi mogao pomisliti da će biti “egal” ili da su momčadi silno izjednačene. Optička varka.

- U ovom smo trenutku mi negdje u biti u fazi oporavka, rehabilitacije, ulaska u trenažni proces - kaže Zoran Bajić, trener Mladosti i pojašnjava.

Puno igrača pod virozom

- U ovom razdoblju pauze imali smo 3-4 igrača s koronom, pa 4-5 s virozom, prehladama. Vratar Sunara ima još uvijek trbušnu virozu, Rakovac povišenu temperaturu. Ako se nekako čak i “skrpamo” pa odemo kompletni, to će već biti puno, ali sad nešto obećavati, najavljivati... Bilo bi glupo i nepošteno. Jasno, mi smo Mladost, tako se zovemo i ne idemo tamo izgubiti, ali...

Sve je rečeno. Iako, nije u Jadranu baš puno bolje.

- Problema imamo dosta s viroznim i gripoznim igračima, ali ništa, liječimo se i nadamo brzom ozdravljenju. Ako se već mora dogoditi, bolje sad, pa da “istjeramo” tu gripu iz svlačionice - veli Jure Marelja, trener Jadrana.

Poredak prije 9. kola

LIGA ZA PRVAKA

Jadran 22

Jug AO 22

Mladost 21

Primorje EB 18

Solaris 12

LIGA ZA OSTANAK

Mornar BS 9

Medveščak 6

POŠK 4

KPK 4

Zadar 1952 0

Linker
18. travanj 2024 08:02