Nizozemac Kas Te Riele će igrati za Primorje


 

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
MULITIKULTURALNOST NA DJELU

Egzotika u bazenima - u Hrvatskoj vaterpolo igraju Gruzijci, Kanađani, Šveđanin, Turčin, Nizozemac...

Hrvatski prvoligaši su kao rijetko kada puni stranaca, ljetos je stigao veliki broj igrača iz "netipčinih" sredina
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. listopad 2022. 21:18

Premier i A1 vaterpolska liga, regionalno klupsko nadmetanje momčadi iz triju država - Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Još prošle sezone bila je zastupljena i Slovenija. Nije to pak jedina regionalna vaterpolska liga na našem kontinentu. U Europi se igra primjerice već duže vremena i Nordijska liga (Švedska, Finska, Litva i Poljska). Postoji i Alpe Adria, koja je pokrenuta primjerice i prije Jadranske, 2006. godine, a okupljala je ili još uvijek okuplja klubove iz Hrvatske, Slovenije, Italije, povremeno i Austrije i Mađarske. Manjkavost je njezina neredovitost. U svakom slučaju postoje različiti oblici klupskog prekograničnog udruživanja.

No, ono što ipak našu, u početku Jadransku ligu, sada Premier i A1 ligu ipak bitno izdvaja od ostalih jest njezina bespogovorna kvaliteta i koncentracija iste. Ona možda ponekad malo varira, kao i posvuda, ali vrh ove lige, najbolji klubovi, posljednjih 14 godina ujedno čine i vrh sveukupne europske kvalitete. Ova liga nadalje privlači i ponajbolje igrače današnjice, izvan država koje čine tu ligu. Tako da nije onda baš za čuditi što su u Premier ligi danas ponajbolji Grci, Gruzijci, ali kroz povijest i Mađari, Španjolci, Talijani, Amerikanci, Australci.

image

Valiko Dadvani

RANKO SUVAR Cropix

Međutim, u ovu ligu vrlo rado dolaze i neafirmirani igrači, ali koji imaju određenu razinu talenta, vaterpolisti i iz malo za ovaj sport “egzotičnijih” zemalja. Dolaze u ligu učiti, napredovati. Nema u tome ništa loše, pritom ligi odnosno objema ligama daju primjerice multinacionalnost, klubovima dašak kozmopolitizma. Kako god da to nekome sada zazvučalo.

Korčula i tamošnji KPK je dosta tome doprinio, iako nisu jedini. Ondje je ljetos stigao Christopher Vang, Šveđanin. Prvi Šveđanin u hrvatskom vaterpolu! Igrao je i u Nizozemskoj dok je ondje studirao, ali u KPK je pristigao iz talijanskog prvoligaša Salerna. Odatle je primjerice u Mladost stigao ljetos naš Marko Elez. To je sasvim pristojan klub. U KPK su aterirala i dvojica Kanađana - vratar Brody McKnight i Bryant Joudrie. Prvospomenuti je solidna nada kanadskog vaterpola, mladi dečko, ali koji se ljetos našao na širem popisu kanadske vrste. Joudrie je ljevak, ponikao u Torpedu iz Calgaryja.

Riječko Primorje EB je također dovelo nešto stranaca. Prvi je bio Nizozemac, također ljevak, Kas Te Riele (19). Pristigao iz nekoć najboljeg nizozemskog kluba, Polar Beras iz Edea. Sljedeći je Turčin, Kaan Oguzcan iz Galatasaraya, dok je za njim pristigao i jedan igrač iz susjedstva, Slovenac Jaša Kadivec iz kranjskog Triglava. Nismo zaboravili jasno jedno od najzvučnijih pojačanja, Crnogorac hrvatske nacionalnosti doduše, Darko Brguljan iz njemačkog prvaka Waspo 98 Hannovera. U momčadi je već godinu dana i Fabio Crippa, ali njega ne možemo računati kao stranca, iako se to na prvi pogled čini. Riječ je o dečku rođenom 2003. u Bergamu, ali majka mu je Hrvatica te od rođenja ima dvojno državljanstvo.

image

Marko Jelača

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Zagrebačka Mladost je dovela trojicu dinamovaca. Doduše, iz Tbilisija. Jedan je ipak domaći dečko, Marko Jelača, ali ostala dvojica su mladi i nadareni gruzijski seniorski reprezentativci - centar Sandro Adeišvili i branič Valiko Dadvani. Prvak države, dubrovački Jug AO je zadržao jednog stranca, grčkog centra Konstantina Kakarisa.

Ovo je samo pregled hrvatskih klubova, dok u onim iz Crne Gore i Srbije ima i Kazahstanaca, Iranaca, Rusa, još Turaka, Gruzijaca i Nizozemaca, kao i Španjolaca, Grka, Maltežana... Svijet u bazenu.

Linker
14. travanj 2024 21:03