TOM DUBRAVEC/Cropix
SPLIT U EKSTAZI

FOTO: Povijesna titula sletila na Poljud! Jadran prvi put prvak Hrvatske, Livaja svjedočio totalnom ludilu

Publika je na nogama ispratila momčad Jadrana do trofeja, uz zvuke "Nek‘ zazvone Svetog Duje zvona"
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. svibanj 2023. 20:10

Jadran iz Splita prvi put u povijesti je prvak Hrvatske. Jadranaši su čistom, glatkom pobjedom nad jugašima (11:8) u majstorici ili petoj finalnoj utakmici 32. državnog vaterpolskog prvenstva, obogatili svoju riznicu, ali i gradu Splitu podarili prvi pehar prvaka u nekom od loptačkih momčadskih sportova (nogomet, košarka, rukomet, vaterpolo, odbojka, košarka) od 2005.

Glede sastava Splićana i Dubrovčana, sukladno onom što smo najavili, oba su tabora izašla s najjačim momčadima, igračima. Pojednostavljeno, kompletni. U finalu, još k tomu posljednjem, odlučujućem susretu, zanemaruju se i povišena temperatura, veliki bolovi, slomljene ili napukle kosti, premorenost. Sve je to pogodilo jadranaše i jugaše minulih tjedan dana.

image

Slavlje igrača Jadrana

TOM DUBRAVEC Cropix

Posebno Gospare čiji je kapetan Fatović igrao s posebnom maskom poradi slomljenog nosa, te Kržić s longetom zbog napuknutog prsta, ali za ovo, za finale... Pa za to se trenira dvaput dnevno tijekom cijele sezone, “mrcvari” u teretani godinu dana, za ovo se moraju doslovno preplivati desetine i desetine kilometara. Ovo se ne propušta, a pogotovo ne u sjajnom ugođaju i krcatim tribinama poljudskog bazena koji inače ima 650 sjedalica.

Za srijedu navečer, s tri montažne tribine, sa svih strana bazena podignut je kapacitet na zaokružimo 1.100. Dugo, jako, jako dugo nije na ovom plivalištu bilo toliko gledatelja. Vatrenih navijača oba sastava, ali i široj javnosti viđenih osoba - od junaka Domovinskog rata, umirovljenog generala Ante Gotovine, preko gradonačelnika Splita Ivice Puljka, pa do Marka Livaje, napadača Hajduka i idola Splita, ako ćemo samo o osobama izvan vaterpola.

image

Marko Livaja

Jakov Prkić/Cropix

image

Ante Gotovina

TOM DUBRAVEC Cropix

Obje su momčadi počele taktički identično. Presing obrana na sredini bazena već, pa povlačenje u zonu zadnjih 10-ak sekundi. Rino Burić je obilježio uvodne minute. Prvo gol za 1:0 s lijevog vanjskog iz prvog napada, pa onda izboren peterac koji je u 2:0 pretvorio Marinić Kragić. U obrani je Jadran agresivniji, puno bolji, s visokim blokom, te “isključenjem” Jokovića iz igre. S druge strane Butić pogađa za 3:0, a svoj već drugi gol postigao je Rino Burić, uplivavanjem na 2 metra, na sjajan asist Marinića Kragića za 4:0! Apostrofirali smo uoči utakmice važnost Rine Burića za kompoziciju igre splitskog sastava. Jugaši su prvi gol dali tek 11 sekundi prije kraja prve dionice, kada je Žuvela iz peterca smanjio na 4:1.

Početkom druge četvrtine, Loren Fatović je skinuo masku koja mu je štitila slomljen nos, ali očito i smetala. Ono što je bilo vidljivo, nije napravljena po mjeri. Zato je po mjeri bio šut starog lisca, Mare Jokovića. S 5-6 metara, ostao je sam i to je 4:2. Nagovještaj problema za Splićane.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Naime, slijedila je vrlo loša četvrtina Jadrana. Osam minuta u kojima ne samo da nisu postigli gol, nego su značajno pokvarili realizaciju igrača više. Od 3:4 nakon prve četvrtine do 3:9 u poluvremenu.

Istina, nisu se ni Dubrovčani baš mogli pohvaliti s osobitom realizacijom na pola utakmice (1-5), ali Gospari su nešto učinili. Prvo, popravili su igre u obrani, zatvorili prilaz domaćinovom centru, a pritisak prebacili na vanjsku liniju Splićana koja je počela i griješiti u dodavanjima. I da, uz sve, jako važna stavka - probranio je Toni Popadić između vratnica jugaša. Do poluvremena velikih sedam obrana. S druge je strane Marcelić imao tri, no Dubrovčani su bili i puno racionalniji u šutevima, s iznimkom mladog Mozare kojeg su Splićani malo i svjesno puštali. Iz kontre su pred kraj druge četvrtine jugaši dodatno smanjili (4:3, Vukojević).

Jadran je nakon 12 minuta bez gola konačno pogodio, Tomasović iz “prijenosa” na dodavanje Bukića (5:3). Najveći dio ove dionice protekao je u Jadranovom održavanju minimalne prednosti, sve do posljednje dvije minute. Prvo Rino Burić pogađa “izvana” za 7:5, a 10 sekundi do kraja četvrtine i ljevak Zović za solidno velikih 8:5 Jadrana.

Više nego solidan zalog za završno veselje koje je i definitivno osigurano četiri minute prije kraja nakon Marcelićeve obrane šuta Fatovića i kontre Jadrana koju je Burić okončao golom za 10:6.


Jadran - Jug AO 11:8 (4:1, 0:2, 4:2, 3:3)

Suci: Stavridis (Grčka) i Severo (Italija). Opunomoćenici: Bebić (Split) i L. Vuletić (Dubrovnik).

JADRAN: Marcelić (obrana), Burić 4, Marinić Kragić 2 (1-1), Čagalj, Z. Butić 2 (1-1), Pejković, Bukić 1, Tomasović 1, Delić, Dobud, Šetka, Dužević, Anić, Zović 1. TRENER: Jure Marelja.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (obrana), Burđelez, Fatović 1, Zvono, Joković 2, I. Vukojević 1, Biljaka 1, Lazić 1, Kržić, Kakaris 1, Grgurević, Žuvela 1 (1-1), Jurišić, Mozara. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

PETERCI: Jadran 2-2, Jug Adriatic osiguranje 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Jadran 13, Jug Adriatic osiguranje 16. ŽUTI KARTON: Butić (23). TREĆA OSOBNA POGRE7ŠKA: Čagalj (23), Kržić (25), Pejković (29), I. Vukojević (31)

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jadran 5-14 (35%), Jug Adriatic osiguranje 4-12 (33%)


image

Slavlje igrača Jadrana

TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image

Ratko Rudić

TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

image

Marko i Iris Livaja

TOM DUBRAVEC Cropix
image

Mislav Bezmalinović

TOM DUBRAVEC Cropix
image

Albert Pavlović

TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image

Vjekoslav Kobešćak

JAKOV PRKIĆ/Cropix
image
JAKOV PRKIĆ/Cropix

Linker
20. travanj 2024 05:45