Ivan Marcelić

 RONALD GORSIC/CROPIX
ZVUČNI TRANSFER

Iz Mladosti u Split otišao i najbolji igrač: ‘Za klub je bolje da me nema jer više me ne mora plaćati‘

U posljednjim trenucima prijelaznog roka kapetan Mladosti dogovorio prelazak u splitski Jadran
Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. siječanj 2022. 07:03

Vaterpolski klub Mladost iz Zagreba nalik je rodilištu. Svaki dan nova vijest. S tom razlikom, što vijesti sa Save u najvećem dijelu, nisu baš ispunjene silnom radošću. Proteklog ljeta su mediji samo ispraćali igrače u masovnom egzodusu na razini Kabula. Iz Zagreba su odlazili - Bukić i Harkov (Jadran Split), Bušlje (Olympiacos), Miloš (Partizan), J. Vrlić (Radnički Kragujevac), M. Vrlić (Trieste), Visković (Apollon Smyrna), Radu (kraj karijere). Još su i junior-dva otišli na studij u SAD.

Onda je rujnu došao novi predsjednik kluba koji je imao vjerojatno najkraći mandat u povijesti jer je nakon 4 mjeseca, prije manje od tjedan dana došao i drugi predsjednik. Dan kasnije je slijedila jedna dobra vijest sa Save, a ta je da se nakon pola godine stanke poradi oporavka nakon operacije ramena vratio centar Branimir Herceg. No, i ta je vijest samo dva dana kasnije “prekrila” nova.

Novo odredište

Iz Mladosti odlazi i kapetan, najbolji igrač, temelj praktički svih uspjeha i trofeja zadnjih godina, vrhunski vratar Ivan Marcelić (28). Ujedno i jedini preostali hrvatski reprezentativac iz Mladosti (Lazić i Biljaka su ipak još samo na širem popisu).

- Sve se načelno “zavrtjelo”, riješilo u dan-dva budući da je 31. siječnja zadnji dan prijelaznog roka - kaže Ivan Marcelić, kojeg u ponedjeljak već očekuju na Poljudu, ali na treningu Jadrana.

To je novo odredište sad već bivšeg igrača Mladosti. Ne možemo baš napisati i “bivšeg mladostaša” jer to neće nikad postati. On kao i mnogi drugi koji su minulih godina odlazili iz sredine koja ih je iznjedrila, ali ih nije znala i sačuvati. To je već tema doista malo ozbiljnije, i za skorašnju budućnost malo, pa i puno oštrije raščlambe. Naime, malo je tko, odnosno nitko iz Mladosti od domaćih dečki odlazio radosnog srca ili drage volje. Sjećamo se zadnjih godinu-dvije baš Marcelićevih riječi “najradije bih ostao ovdje cijeli život, Mladost je moj klub”.

- To je istina, ali nažalost ta mi se želja očito nije ispunila. Ne, nažalost, mojom voljom, ali morao sam to učiniti i radi svoje karijere, pa onda i financijski. Mladost, nažalost, nije trenutačno u situaciji popratiti moje ambicije, a na kraju i njima je onda lakše da me ne moraju plaćati i tako... Došlo je do te neke situacije gdje više nije bilo smisla dalje “gurati”. Ovako je bolje i jednima i drugima. Mladost najvjerojatnije još godinu i pol neće biti u situaciji napadati trofeje, a meni s 27 ili uskoro 28 godina bi takva stagnacija mogla biti, ako ne baš pogubna, onda mi sigurno ne bi pomogla - veli Marcelić.

Emotivni oproštaj

Ivan je uistinu ovime opisao svu logičnost poteza. Mladosti je financijski sada još lakše, ali bolje je i Marceliću jer je on vratar kvaliteta takvih da on pripada momčadi koja napada, osvaja trofeje, a ne u momčadi kojoj je maksimalni domet treće mjesto u poprilično lošem državnom prvenstvu. Da ne govorimo da ovime Marcelić može još jače konkurirati za reprezentaciju. S druge strane, nije tajna da Jadran ima problema s vratarima. Mate Anić i Luka Podrug su solidni do vrlo dobri vratari, ali... Nisu odlični! A samo s odličnim, nekim poput Marcelića mogu u napad za naslov prvaka Hrvatske.

Dojučerašnji suigrači su Marcelića, pak, ispratili na neuobičajen način. Trener Bajić je Marcelića odmijenio nakon treće dionice, te su ga tada svi igrači okružili, zapjenili vodu da se ništa vidjelo nije i pljeskom ga ispratili iz bazena. Nakon utakmice “osvanuo” je čak i šampanjac. Kao da se nešto osvojilo, a ne u biti izgubilo, makar razumijemo razliku.

- Ha, ha, hvala dečkima, lijepo su me iznenadili. Svi dečki i treneri. Uz sve probleme koje imamo, koliko nas je malo ostalo, atmosfera je bila sjajna, ali i rezultati čak dosta dobri. Mislim da su i momčad i klub na dobrom čak putu napredovanja, ali nažalost za takvo što će trebati još koja godina postepenog i strpljivog rada. Ja to nažalost više ne mogu čekati.

Ivan Marcelić je s 10 godina (2004.) došao u Mladost, a prvoj se momčadi priključio 2010.

- Sjećam se kao danas da ste upravo vi, Sportske novosti, objavili naslov “Mladost predstavila Udovičića i Marcelića”. Meni je to tada bilo nestvarno. Ja u istoj rečenici, naslovu s najboljim igračem svijeta tog trenutka - prisjeća se Marcelić.

Od tada do danas, pardon jučer, Marcelić je s Mladosti osvojio naslov prvaka Hrvatske (2021.), 4 Hrvatska kupa (2010., 2011., 2019. i 2020.), te 2 regionalne lige (2019. i 2020.). U ponedjeljak odlazi put juga, u Jadran koji postaje lagano Mladost B. Ondje su od ranije Bukić i Harkov, sada Marcelić.

Tko zna što nosi sutrašnji dan na Savi. Novu vijest sigurno, ali malo vjerojatno dobru. Takve više ondje ne stanuju.

Podrug umjesto Marcelića?

Odlaskom Marcelića, Mladost je načelno ostala na samo jednom iskusnom, seniorskom vrataru. To je inače zaista odličan Jerko Jurlina koji je također na širem popisu Barakuda. No, samo s jednim vratarom uči u nastavak sezone ne bi bilo baš mudro. Stoga postoji opcija o dolasku Luke Podruga iz splitskog Jadrana jer dolaskom Marcelića, a uz prisutnog već Anića, treći će vodu osjetiti samo na treningu i tuširanju. Sada je na Podrugu (rođ. 1998.) donošenje konačne odluke. Ujedno, dometnimo samo Marcelić ima pravo nastupa u Prvenstvu Hrvatske i Premier ligi, ali ne i u Ligi prvaka.

Linker
25. travanj 2024 20:18