Jerko Marinić Kragić

 NIKOLA VILIĆ/Cropix
PRVENSTVO HRVATSKE

Jadran na Poljudu pobijedio Jug, u Gružu će imati prvu meč-loptu za povijesni naslov

Četvrta i potencijalno odlučujuća utakmica na rasporedu je u utorak u Dubrovniku
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. svibanj 2023. 21:32

Jadran dijeli “sitan, maleni korak” do za njih povijesnog naslova prvaka Hrvatske. U trećoj utakmici finala doigravanja prvenstva Hrvatske, Splićani su na bazenu Poljud sa 9:7 (2:4, 3:1, 2:1, 2:1) svladali Jug.

U finalnoj seriji ove sezone nema “breaka”, kako bi tenisači rekli. Domaćini uredno slave u vodama svojeg bazena. Jadran je odigrao ovu treću značajno bolje, a nadasve uravnoteženije u odnosu na prva dva finalna sraza.

Doduše, isto bismo mogli napisati i za jugaše. Nije bilo niti “crnih rupa”, velikih oscilacija, uspona i padova u igri. Iako valja ipak istaknuti i da je bilo obostrano jako puno pogrešaka, onih tehničke naravi. Ne mislimo pritom da se igralo loše ili da nije bilo zanimljivo, u konačnici i neizvjesno, ali ako smo se natjecali sami sa sobom u nizanju komplimenata na račun ljepote igre, točnosti preciznosti u prve dvije utakmice, onda ipak za ovu treću moramo istaknuti da nije bila na istoj, najvišoj kvalitativnoj razini. Istina, bez želje za opravdanjem, ali s određenim ipak razumijevanjem moramo istaknuti da je takvo što i jasno.

Daleko najbolja druga četvrtina

Prvo, energetska je potrošnja strašno jaka. Takva je bila i u srijedu u Poljudu, u utakmici koja je došla samo tri dana nakon prethodne. Sam je konac sezone, zaredalo se podosta utakmica, a sada više niti jedna nije protiv slabih suparnika. Da, to onda troši i stoga valja razumjeti kada se dogodi ukupno skoro 20 tehničkih pogrešaka, kada lopte ispadaju iz ruku. Pritisak sa svakom utakmicom sve više raste, pa povremeno dolazi do “pucanja”.

Primjerice kada Tomasović nerezonski, brza sa šutom u 10. sekundi napada kod 5:4 za Jadran ili kada se Splićani zaborave na vrijeme vratiti u obranu, pa im u kontru “sijevnu” Fatović i Joković, a što završi Jokovićevim golom za 5:5. To su ti neki mali, sitni detalji, ali ne dvojimo nimalo. U sljedećoj utakmici, uz energiju koja ne pada, ritam koji melje i neizvjesnost kao stalnu pratilju, vratit će se i kvaliteta dostojna države europskih prvaka.

image
NIKOLA VILIĆ/Cropix

U trećoj je utakmici ponovo prvi poveo sastav iz Dubrovnika (Žuvela iz peterca, 0:1), baš kao i u prijašnje dvije utakmice, ali sada je Jadran odmah uzvratio - 1:1 Burić. Gospari su preko raspoloženog Jokovića iznova poveli, a Čagalj ponovo izjednačio. Sve to s igračem više.

Gosti su u prvoj četvrtini imali realizaciju 2-2, ali Jadan je “šepao” po tim pitanju, 2-5. Vratar gostiju Toni Popadić kolosalan od 1. minute. U prve dvije četvrtine je imao čak 8 obrana, a s druge strane Mate Anić tek jednu, i to u posljednjoj sekundi druge dionice (šut Fatovića sa sredine bazena). Jugaši su inače na prvi odmor otišli s dva gola plusa, ona pogotka Grgurevića (jednom s igračem više, drugi put s 2 metra u pozicijskom napadu).

Drugu četvrtinu je Jadran i u prijašnje dvije utakmice odigrao daleko najbolje, pa je tako bilo i sada. Tri gola u nizu domaćina (Marinić Kragić i Burić, s istog mjesta, lijevi vanjski, donji desni kut Jugovog gola; te Bukić s 2 metra na Tomasovićev asist). Malo je nedostajalo da ova četvrtina ne završi s glatkih 3:0, da nije bilo one opisane dekoncentracije obrane domaćina koja je dovela do kontre i gola Jokovića za 5:5.

Anić zabio u posljednoj sekundi

U trećoj četvrtini, ukupno tek tri gola, ali dva u mreži gostiju - Zović 6:5, Joković 6:6, te Dobudov na Zovićev asist za 7:6 U prvoj minuti zadnje četvrtine, Luka Bukić je s igračem više u izrađenoj akciji doveo Jadran prvi put do dva gola plusa, 8:6. Vodstvo koje su Splićani čuvali sve do 1.16 minuta prije kraja kada je Žuvela lucidno, prekrasno pogodio izvana za smanjenje na 8:7 i malo kompliciranje stanja.

Dvadesetak sekundi do kraja u posljednjem napadu jugaša, Jadran je svjesno čak pustio mladog Tonija Mozaru na šut koji Anić brani, a onda isti taj Mate Anić, u zadnjoj sekundi čak i postiže gol za konačnih 9:7. Dobro, tu zadnju sekundu dojma smo, Popadić više nije ni branio svoj gol.

Sljedeća je utakmica - potencijalno posljednja - na rasporedu u Dubrovniku, u utorak, 9. svibnja.

Linker
01. svibanj 2024 23:48