Trener Jadrana Jure Marelja

 VOJKO BASIC Cropix
VATERPOLO

Jadran na putu do povijesnog trofeja: ‘Na papiru to djeluje blizu, ali velikim oprezom ulazimo u utakmicu‘

Splitski klub prebogate tradicije otisnuo se na put s kojeg se mogu vratiti s povijesnim ostvarenjem
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. svibanj 2023. 16:15

Jedan od najstarijih hrvatskih vaterpolskih klubova, utemeljeni 1920. Tri godine stariji i od Juga. Klub koji se veže uz same početka igranja vaterpola na hrvatskim prostorima. Sve je to Jadran iz Splita. Klub koji je bio dvaput prvak Europe, pobijedili su jednom i u Kupu LEN (današnji Eurokup), pa dvaput u Mediteranskom ili COMEN kupu. Imaju 9 naslova prvaka u 2 države - Kraljevini Jugoslaviji i onoj kasnije, komunističkoj tvorevini. Osvajali su i tzv. Zimsko prvenstvo bivše države, pa Kup i Jugoslavije i Hrvatske. No, jedno dosad nemaju. Pomalo nestvarno, nikad baš nisu bili prvaci Hrvatske. Pet su puta igrali finalne serije, niti jednom nisu odnijeli pokal na Zvončac. Ovo im je šesti pokušaj ili šesta serija. A večeras, četvrta utakmica. Prva na kojoj će se uz rub bazena na stolić poslagati zlatne i srebrne medalje i jasno pokal za prvaka. Jer, ovo je prva utakmica na kojoj bi Prvenstvo Hrvatske za sezonu 2022./23. moglo biti privedeno kraju. Jadran naime ima 2-1 vodstvo. Blizu, a opet tako daleko... Tako se čini iz novinarove perspektive, a kamoli tek iz one klupske, Jadrana,

- Na papiru to djeluje blizu, samo jedna pobjeda nedostaje, međutim zaista s velikim, velikim oprezom ulazimo u utakmicu - poručio nam je Jure Marelja, strateg jadranaša, u utorak malo prije 15.00 sati iz autobusa koji je baš krenuo vozeći 14 "Vukova Jadrana" prema gruškoj jazbini gdje čeka jednako toliko "Jugovih medvjeda".

- Bez puno kalkulacija, pametovanja, filozofije. Idemo odigrati stvarno najbolje što možemo. Budu li naše vedete, od centara do vanjske linije, vratara, bekova, dakle ako te sve naše vedete budu na razini na kakvoj su bili u Splitu u prethodnoj utakmici, zaista se možemo sa svakim "pohrvati".

Naravno, i ako Jadran ponovi onu obrambenu igru iz poljudskog bazena prije nepunih tjedan dana. Činjenica je i vidljivo jako, da obranu doista dižete iz utakmice u utakmicu.

- Ne znam čak ni koliko je ona, na obranu mislim, bila tada dobra, a koliko je Jug imao loš napadački dan. Možda su koincidirale obje stvari.

Možda, ali možda su baš vaši igrači onakvom obranom otupili oštricu dubrovačkog napada odnosno značajno utjecali da napadački učinak jugaša bude tada takav, loš.

- Naravno, moguće je i to. Međutim, Jug je u Dubrovniku druga momčad. Bit će goropadni, bit će opasniji. Mi ćemo morati odigrati sigurno puno bolje, još bolje nego u Splitu.

Još jedan detalj iz vaše igre budi optimizam pristalica Jadrana, a to je očigledno i opet "podizanje" forme cijele momčadi i to kroz cijelu drugu polovicu sezone, čak bi zapisali, plus onda finalna serija. Recimo, u trećoj utakmici ste uhvatili baš jedan nazovimo ga trijumfalni ritam, bez oscilacija od prve do zadnje minute, čega nije bilo primjerice u prva dva finalna susreta.

- To bi ostavio kolegama na procjenu jer mi je teško malo to sam procjenjivati. Stvar je u tomu što sam sada toliko vezan uz mnoge elemente igre, ali se nadam da je to tako kao što govorite.

Od treće utakmice do danas, na čemu ste više radili - na taktici, tehničkim detaljima ili psihološkoj pripremi?

- Radili smo na svemu. Malo i na vježbama snage još, na tehničkim detaljima, ali kroz sve to se svakako provlačila želja da se dohvati, dobije i zadrži mir.

Imate li ga?

- Imat ćemo ga.

U utakmici ga i treba imati, ali sjećamo se vaših riječi nakon zadnje pobjede u Poljudu da morate obuzdati, odagnati euforiju i hladne glave poći u Gruž.

- U ovom podneblju gdje sam ja rođen i gdje se nalazim, rođen sam u Šibeniku, a trenutačno živim u Splitu, euforija je što se sporta tiče više neprijatelj nego prijatelj. Tu riječ, pogotovo na ove naše glave, treba uzeti sa strahovito velikom dozom opreza. Bez euforije, mirnih, hladnih glava, ali nabijeni energijom i pozitivnim emocijama, tako idemo u Dubrovnik - zaključio je trener Jadrana, Jure Marelja.

Linker
25. travanj 2024 13:18