JAKOV PRKIC Cropix
PRVENSTVO HRVATSKE

Jadran prvi put slavio protiv jugaša i nanio im prvi poraz u sezoni, Anić branio umjesto Marcelića i briljirao

Tri razlike, tri minute do kraja, nisu u vaterpolu nedostižne, ali ipak je vrlo teško
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. veljača 2023. 22:21

JADRAN 11

JUG AO 9

(1:2, 4:3, 3:2, 3:2)

SPLIT - Plivalište Poljud. Suci: Štampalija (Šibenik) i Franulović (Rijeka). Opunomoćenik: Goreta (Šibenik).

JADRAN: Burić 1, Marinić Kragić 1 (1-1), Čagalj 2, Butić 1, Pejković, Bukić 3, Tomasović 1, Delić, Dobud, Šetka, Dužević 2, Anić (7 obrana), Zović. TRENER: Jure Marelja.

JUG AO: Popadić (12 obrana), Burđelez, Fatović 3 (1-2), Zvono 1, Joković 2, I. Vukojević, Biljaka, Lazić 1, Kržić 1, Kakaris 1, Grgurević, Žuvela, Brzica, Mozara. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

PETERCI: Jadran 1-1, Jug AO 1-2.

OSOBNE POGREŠKE: Jadran 11, Jug AO 13. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Biljaka (25), Pejković (26).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jadran 4-12 (33%), Jug AO 4-9 (44%).


To se moralo dogoditi. Od teorije "zakona velikih brojeva" pa do crne mačke koja ponekad baš i ne uspije prijeći cestu. Dakle, Jadran je prvi put u petoj međusobnoj utakmici dva najbolja hrvatska kluba slavio, te time nanio jugašima prvi ovosezonski poraz u domaćem prvenstvu i po svemu sudeći i startnu jedinicu za doigravanje. Ovo potonje i ne mora nužno i baš uvijek biti od presudne važnosti (imati domaću utakmicu više u doigravanju i očekivanom finalu), ali sigurno da pruža određenu psihološku prednost.

Pobjeda jadranaša osim što je zaslužena, ima i dodatnu težinu jer je ostvarena s ukupno 13 igrača u službenom zapisniku odnosno bez inače prvog vratara Ivana Marcelića umjesto kojeg je između vratnica vrlo solidan bio Mate Anić. Jug AO je s druge strane bio u najjačoj postavi, i s centrom Grgurevićem, ali je istina da nisu bili Gospari i u "najsvjetlijem" svojem izdanju. Ovo se primarno odnosi na zadnju četvrtinu kada je i riješeno pitanje pobjednika.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Generalno je gledano utakmica bila vrlo, vrlo dobra. Dinamična, izjednačena, s razlogom je gotovo pa u cijelosti ispunila tribine poljudskog plivališta. Gledatelje se ne može prevariti, znaju što je dobro i što vrijedi. Par Jadran - Jug AO u kojem je i pola reprezentacije je takav da je već svojim imenima vabio na bazen.

Jadran je prvi poveo golom Luke Bukića koji se očito je, oporavio od malo jače gripe, te već tada navijestio da bi to mogao biti "njegov dan". Ipak, Jug AO ne da poravnava, već i preokreće. Krenuli su i jugaši s najjačim "oružjem" - Fatović, pa Joković. U prvoj polovici druge četvrtine su gosti prvi put mrvicu osjetnije poveli (2:4 - Lazić i Joković), pa nešto kasnije ponovo (3:5 - Fatović). Međutim, do poluvremena smo na početku. Jadran je poravnao na 5:5, prvo Čagalj iz pozicijskog napada i onda Rino Burić s igračem više. Svi znaju da će na vratnicu, ali nema teorije da to netko brani.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Sredinom treće četvrtine je ponovo Bukić doveo domaćina u prednost (6:5), te najveći dio igre se sad pretvara u "gol na gol" ako ćemo samo o napadačkom dijelu. Doduše, zaslugom Marinića Kragića iz peterca, 16 sekundi prije kraja treće dionice, Jadran je prvi put poveo 2 razlike (8:6), ali to je vodstvo trajalo samo 10 sekundi! Toliko je samo trebalo dok kapetan jugaša Loren Fatović nije smanjio na 8:7.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Zadnjih 8 minuta su podarila pobjednika. Pet minuta prije kraja, s lijeve strane i s igračem više, Luka Bukić je postigao svoj treći pogodak na utakmici za novih plus 2 (10:8), ali dvije minute kasnije slijedi odluka. Nakon dvije sjajne intervencije vratara Anića, ali i bloka ispred njega, Splićani su pogotkom okrunili napad s brojčanom prednosti. Strijelac Marino Čagalj koji je uplivao na 2 metra. Tri razlike, tri minute do kraja, nije to baš u vaterpolu nedostižno, ali... Jest vrlo teško, posebno protiv jakih momčadi kakva je Jadran. Podsjetimo, u ovom je kolu slobodna bila momčad Primorja EB, dok je dan ranije Mladost slavila u Šibeniku kod Solarisa 10:7.


Poredak:

Jadran 31 (11)

Jug AO 31 (12)

Mladost 24 (11)

Primorje EB 21 (11)

Solaris 15 (12)

Linker
19. travanj 2024 17:48