DAMIR KRAJAC Cropix
PRVENSTVO HRVATSKE

Jadran slavio i stigao na jednu pobjedu do obrane naslova: Grandiozni Fatović obilježio dvoboj u Dubrovniku

Jadran je u drugoj utakmici finala doigravanja Prvenstva Hrvatske slavio petercima protiv Juga AO
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. svibanj 2024. 21:18

JUG ADRIATIC OSIGURANJE - JADRAN 13 (11): 15 (11) (2:2, 2:1, 2:5, 5:3 - 2:4)

DUBROVNIK - Plivalište Gruž. Gledatelja 600. Suci: Copić (Šibenik) i Colombo (Como). Opunomoćenik: Bebić (Split) i L. Vuletić (Dubrovnik).

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (11 obrana), Prkoča, Djerkovic, Lazić 2, Joković 1 (0-1), Mozara, Daube 3, Cabanas 1, Kržić 1, Burić 1, Grgurević, Žuvela 2, F. Čubranić, Burđelez. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

JADRAN: Anić, Čagalj, Marinić Kragić 2, Biljaka, Butić 2, Pejković, Radan, Harkov, Radović 1, Vrlić 1, Fatović 3, Dužević 1, Marcelić (7+1 obrana), Berehulak. TRENER: Jure Marelja.

PETERCI: Jug Adriatic osiguranje 0-1, Jadran -.

OSOBNE POGREŠKE: Jug Adriatic osiguranje 10, Jadran 13. ŽUTI KARTON: trener Kobešćak (20). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Harkov (27).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug Adriatic osiguranje 4-11 (36%), Jadran 3-8 (38%).

---

RASPUCAVANJE PETERACA: Marinić Kragić 11:12; Žuvela 12:12, Fatović 12:13; Joković 13:13; Radović 13:14; Burić - vratnica; Butić 13:15; Daube - Anić brani

Malo, jako malo još dijeli jadranaše od novog naslova prvaka, odnosno obrane onog što su osvojili i prije godinu dana. Slavili su Splićani usred Gruža, istina petercima, ali do kojih se "došlepao" domaći sastav, te sada momčad Jure Marelje treba još samo jednu pobjedu za feštu na Zvončacu. Prva će im se prilika za takvo što ukazati vrlo skoro, već sljedećeg utorka u poljudskom bazenu.

Utakmica je počela kao u idealnom scenariju domaćina. U 2. minuti vodstvo 2:0 (Daube i Cabanas, s vanjskih pozicija), vrlo dobra obrana domaćina, teškoće Jadrana s igračem više 0-2 i još k tomu izgledan napad jugaša za otići i do 3:0. Takav uvod u utakmicu lako moguće bi usmjerio susret u dubrovačko torpediranje splitske flote. No, da se to ne dogodi pobrinuo se Dubrovčanin u redovima Splićana - Loren Fatović. U trećoj minuti je smanjio na 2:1, prvi gol gostiju i prekid mini-niza domaćina. Gol koji je domaćina malo ipak zaustavio, Jadran je okrenuo na zonu u obrani, te jugaše primorao i na koju tehničku pogrešku. U zadnjoj sekundi četvrtine Jadran je poravnao preko centra Duževića koji je dvije sekunde ranije zaradio igrača više.

U drugoj četvrtini je Jug AO obrambeno krenuo s presingom, nešto što ova momčad jako dobro radi, ali tada do izražaja dolazi pojedinačna kvaliteta posebnog dragulja - Lorena Fatovića. Dakle, kakav je gol Lolo postigao u 2. minuti ove četvrtine! S vanjske pozicije, malo ulijevo, preko najboljeg braniča u Hrvatskoj i jednog od najboljih na svijetu, Rine Burića, a u kut čudesnog vratara Tonija Popadića.

U prvoj je polovici ove dionice Jadran imao barem dvije prilike otići na dva gola razlike. Pravo je čudo kako je Popadić obranio udarac Biljake, odnosno kako je uspio s igračem manje, iz jednog kuta gola ispružiti se u drugi kut koji je gađao Biljaka. Imali su Splićani i priliku iz kontre 2 na 1 samo što je Australac Berehulak bio malo neodlučan, onda nije ni vidio samog Fatovića, pa je odlučio sam pucati i... uprskao. Međutim, imao je Jadran i solidan problem s igračem više. Omjer 1-5 u prve dvije četvrtine nije baš pohvalan.

Ono što nije uspio Jadran, otići na dva gola razlike, uspio je dubrovački sastav. Prvo dva gola do poluvremena Žuvele, pa onda i jako lijep gol Kržića za preokret domaćina, za vodstvo 4:3 nakon polovice utakmice.

No, bila je ovo utakmica rezultatskih obrata, pa se onda tako i nastavila u drugom dijelu susreta ili trećoj četvrtini. Istina da je Rino Burić u prvom napadu Jug Adriatic osiguranja priskrbio Gosparima 5:3, ali munjevito je, pola minute kasnije Marinić Kragić s desnog krila smanjio na 5:4. Sredinom ove dionice dva trenutka nepažnje u obrani u ovakvim utakmicama jakih suparnika, u finalu, nerijetko se kažnjavaju. Primjerice, pet minuta prije kraja treće četvrtine Amerikanac Daube iz samo njemu znanih razloga svjesno ostavlja Butića nepokrivenog, a ovaj "buši" Popadića (5:5). U novom napadu Jadrana, kasni malo Kržić u pokrivanju Vrlića na 2 metra, a onda znate epilog. Bilo je to 6:5 za Jadran tada i nije kraj. Slijedio je i četvrti gol Splićana u nizu, lukavi gol Butića iz "mrtvog kuta", s desne strane. Svi su očekivali asist nekome, ali Zvone Butić je maestralno pogodio sićušne četvorne centimetre slobodnog prostora u Popadićevom golu. Jadran je tada prvi puta poveo s dva gola razlike (5:7).

Nervoza se tu malo uvukla u redove jugaša, pa čak i do te mjere da je trener Vjekoslav Kobešćak dobio žuti karton, a kao posljedica nekog verbalnog dvoboja s centrom Splićana, Duževićem. Do kraja ove četvrtine, Žuvela je sjajnim golom s vanjske pozicije smanjio na 6:7 četrdesetak sekundi do kraja, ali opet brz odgovor Splićana, preko kapetana Jerka Marinića Kragića koji je pogodio za 8:6 u korist Jadrana 12 sekundi prije zadnjeg odmora.

Nije kraj jer utakmica je sjajna, puna obrata i preokreta. Daube i Lazić poravnavaju na 8:8, Marcelić brani peterac Jokoviću, Fatović vraća na 8:9, ali onda Joković pogađa za 10:10. Inače, ukupno je u ovoj utakmici bilo čak 7 izjednačenja! Pola minute do kraja Loren Fatović je s vanjske pozicije postigao svoj 4. gol za 10:11. Krenuo je u zadnji napad domaćina i vratar Popadić, a 5 sekundi prije kraja Amerikanac Daube je pogodio za 11:11 i peterce. U njima je nakon treće serije izvođača, svi točni, Jure Marelja, trener Jadrana umjesto odličnog Marcelića ubacio onog čudesnog i za peterce, jednog od junaka SP u Dohi, Matu Anića. Prvo je primorao Burića da pogodi vratnicu, a onda je obranio šut Daubea. Kakva utakmica! Jedva čekamo Split!

Sljedeća, treća utakmica finala Prvenstva Hrvatske na rasporedu je u utorak, 28. svibnja od 19.00 sati i ponovo naravno uz prijenos na HTV 2.

Jure Marelja, trener Jadrana:

- Morat ću napraviti dobru analizu završnice u kojoj je bilo jako puno tehničkih i neprisiljenih pogrešaka na obje strane, da bi u nekoj lutriji peteraca, "loptica" završila na našoj strani. Iako, bojao sam se nekog psihičkog pada kada smo primili zadnji gol, 5 sekundi do kraja, ali ovi momci su pokazali karakter. Na tomu im isto baš čestitam. Individualna kvaliteta naših igrača je došla do izražaja, ali kao plod momčadske igre. Bitna je ovo pobjeda, ali ipak ništa još ne rješava. Još nedostaje jedna pobjeda.

Vjekoslav Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja:

- Jadran je bio bolja momčad i to je na koncu pokazao i rezultat. Na kraju krajeva, u svim ključnim trenucima odigrali su bolje. Imali smo nekakve šanse, peterac, pa i "zicer" minutu i pol do kraja, ali nedostajalo je snage, koncentracije s naše strane. Presudila je individualna kvaliteta Fatovića, Marinića Kragića. Jasno, ja očekujem da naši reprezentativci ipak malo bolje reagiraju u nekim trenucima, "pogubili" smo se u nekim trenucima i Jadran je skoro svaku našu pogrešku kaznio.

Loren Fatović, Jadran:

- Svaka je utakmica finala bitna. Bitna je bila prva, bitna je i ova sad. Teška utakmica, oni su promašili "zicer" na minutu i pol do kraja, a kada su već vodili 1 razlike. Da su pogodili... Imali smo i mi neke šanse za pobjedu prije peteraca, ali mislim da je ovako najrealnije. Peterci? Netko kaže da je to lutrija, netko psihologija, ali najvažnije je da smo pobijedili. Treba se samo smiriti, odmoriti se, "skupiti" glave. Jasno da smo u dobroj poziciji sada, ali nismo još ništa napravili. Toga smo isto svjesni.

Linker
24. svibanj 2024 21:45