PAUN PAUNOVIC Cropix
BORBA ZA NASLOV

Jug pobjedom u Gružu poravnao u finalnoj seriji protiv Jadrana, Fatović briljirao u trećoj četvrtini

Serija ponovno seli u Split, točnije u poljudski bazen, u srijedu od 19 sati
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. travanj 2023. 21:39

JUG AO - JADRAN 11:9 (4:2, 1:4, 5:2, 1:1)

DUBROVNIK - Plivalište Gruž. Gledatelja 600. Suci: Severo (Italija) i Franulović (Rijeka). Opunomoćenici: Bebić (Split) i L. Vuletić (Dubrovnik).

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (9+1 obrana), Burđelez, Fatović 4, Zvono, Joković 2 (0-1), I. Vukojević, Biljaka, Lazić, Kržić 2, Kakaris 2, Grgurević, Žuvela 1, Jurišić, Mozara.

TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

JADRAN: Marcelić, Burić, Marinić Kragić 2 (0-1), Čagalj 2, Z. Butić 2 (1-1), Pejković, Bukić, Tomasović 1, Delić 1, Dobud, Šetka 1, Dužević, Anić (9+1 obrana), Zović.

TRENER: Jure Marelja.

PETERCI: Jug Adriatic osiguranje 0-1, Jadran 1-2. OSOBNE POGREŠKE: Jug Adriatic osiguranje 12, Jadran 10. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Biljaka (26).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug Adriatic osiguranje 4-10 (40%), Jadran 4-8 (50%).


U finalnoj ćemo seriji borbe za naslov vaterpolskog prvaka države gledati sigurno još najmanje dvije utakmice. Naime, pobjedom Gospara u Gružu, omjer između Jug Adriatic osiguranja i Jadrana je sada poravnat na 1:1. Zanimljiva utakmica u Gradu, s osobitim naglaskom na prve tri četvrtine u kojima je svaku dionicu naizmjenično dobio jedan suparnik. Tu i jest djelomice "kvaka" jugaške pobjede. Dubrovčani su ipak imali svoje dvije sjajno odigrane četvrtine, nasuprot splitskoj jednoj. Ona zadnja je bila posve u egalu.

Početak gruške utakmice bio je vrlo nalik onom prije 8 dana u Splitu. Tada su jugaši nakon samo 3 i pol minute vodili 4:0. Sada su jugaši nakon 4 minute vodili malo manje, ali još uvijek za njih lijepih 3:0. Jadran očito ima problema s otvaranjima susreta protiv Dubrovčana, dok je domaćin pak značajnije podignuo razinu igre u obrani. Na koju se uostalom nadovezao i vratar Popadić koji je u tom sjajnom otvaranju aktualnog prvaka "skinuo" peterac Mariniću Kragiću.

Počelo je s golom Kakarisa u zadnjoj sekundi prvog napada, s 2 metra nakon filigranskog dodavanja Jokovića. Isti je igrač u 2. minuti pogodio u svom stilu, s desne strane, milimetarski precizno. Kapetan Fatović je okončao "gol-trilogiju" s lijevog krila.

Sada je došao red na Jadran. Prvo Zvonimir Butić s dva gola. Prvi kada je lopta iskliznula Popadiću, drugi iz peterca. U tren je Jadran načelno uspostavio ravnotežu, a ujedno odmah smo zamijetili i lagano uvlačenje nesigurnosti u dotad besprijekornu obranu i napad jugaša. Istina je da su Gospari uspjeli golom Žuvele u zadnjoj sekundi prve dionice, s igračem više, uvodnu dionicu privesti u svoju korist, ali... Nije to više djelovalo tako sigurno. Druga će nam četvrtina dati za pravo.

Prvo je Marino Čagalj smanjio na 4:3, pa je Joković zatresao mrežu Splićana za 5:3, a onda je slijedila niska iz Splita. Tri gola uzastopna Mareljinog sastava.

Prvo Marinić Kragić sa srednjeg vanjskog (5:4), pa potom "deja vu"... Naime, u Dubrovniku smo nastavili i u drugoj dionici gledati "reprizu" splitskog, prvog finala. Tada je naime Jadran u 4. minuti druge dionice prvi put izjednačio. Sada je Jadran opet izjednačio točno na sredini druge četvrtine, a strijelac je bio Marin Tomasović i to u napadu, jednom napadu, u kojem su gosti imali čak 3 igrača više! Doista rijetkost u vaterpolu. Čest je slučaj da se momčadi koja se brani isključe dvojica, ali čak trojica igrača... raritet! No, da razjasnimo, sve sasvim čisto. Nisu se tu Splićani zaustavili. Preko Delića su tri i pol minute prije poluvremena prvi put poveli gosti – 5:6!

Treća četvrtina – jasno, treći scenarij. Utakmica s obratima se nastavila jer nakon vrlo dobre prve dionice jugaša, pa sjajne jadranaša, red je bio na odličnu za Gospare. Ili malo preciznije – genijalno izdanje kapetana Jug Adriatic osiguranja, Lorena Fatovića.

Dakle, u 8 minuta ove dionice nema toga što Loren nije napravio, gdje u bazenu nije bio. Nakon što je još početkom ove četvrtine Jadran minimalno vodio (6:7), slijedio je Loren show! Dva uzastopna gola za preokret (8:7 za domaćina), što je uvertira za sjajan gol Kržića, dečka koji igra sve bolje i bolje ove sezone (9:7), a onda Fatović postiže i svoj treći pogodak u ovoj četvrtini! Gol za 10:7 i to s 2 metra. Odlično Lorenovo proplivavanje, fino vidi Vukojević koji ga loptom poslužuje, a nesmotren je bio Burić kojem se Fatović pojavio iza leđa.

Tri gola prednosti, malo više od minutu prije kraja predzadnje četvrtine... nije u tom trenutku slutilo dobro za Splićane. Istina da su JMK pred kraj treće (10:8) i Šetka početkom četvrte četvrtine (10:9), unijeli nadu u još jedan preokret, ali... Nije se dogodilo. Čvrste obrane, malo posustajali napad uslijed i silne energetske potrošnje, donio je zadnju dionicu s ukupno tek dva gola. Onaj Kržićev (11:9) kada je majstorski provukao u bliži Anićev kut, tri minute prije kraja, pokazao se i posljednjim činom.

Vidimo se opet u poljudskom bazenu, već u srijedu (3. svibnja) od 19.00 sati.

Linker
26. travanj 2024 17:25