Marin Tomasović (Jug AO)

 TONCI PLAZIBAT Cropix
SLAVLJE U DUBROVNIKU

Jug u spektakularnoj završnici nakon raspucavanja peteraca srušio Jadran i uzeo titulu prvaka Hrvatske!

Splićani su vodili do 9 sekundi prije kraja kada je Benić izjednačio pa nisu realizirali dva peterca
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. svibanj 2022. 19:57

JUG AO - JADRAN ST 10:9 (6:6 - 3:2, 0:1, 2:1, 1:2) - 4:3 peterci

DUBROVNIK - Plivalište Gruž. Gledatelja 1.800. Suci: Colombo (Como) i Štampalija (Šibenik). Opunomoćenici: Bebić (Split) i L. Vuletić (Dubrovnik).

JUG AO: Popadić (16 obrana), I. Vukojević, Fatović, Stahor, Joković 1 (1-1), Papanastasiou, Tomasović 1, Argyropoulos 1, Kržić, Kakaris 2, Benić 1, Žuvela, Jurišić, Burđelez. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

JADRAN: Marcelić (11 obrana), Burić 3, Marinić Kragić, Čagalj, Butić, Pejković, Bukić 1, Harkov 1, Delić, Šetka 1, A. Dužević, Anić, Radan. TRENER: Mile Smodlaka.

PETERCI: Jug AO 1-1, Jadran -.

OSOBNE POGREŠKE: Jug AO 8, Jadran 15. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Butić (28), Čagalj (30).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug AO 3-12 (25%), Jadran 3-8 (38%).

RASPUCAVANJE PETERACA: 6:7 Harkov, 7:7 Benić, 7:8 Šetka, 8:8 Joković, 8:9 Burić, 9:9 Papanastasiou, Delić - greda, 10:9 Žuvela, Marinić Kragić - vratnica



Kao i prije godinu dana, o državnom vaterpolskom prvaku se odučivalo u Gružu, a riješavalo petercima. Razlika je tek utoliko, što se ovog puta slavilo i slavi u Dubrovniku. Jug AO je u raspucavanju peteraca četvrte utakmice finala za naslov prvaka, ostvario treću pobjedu. Dostatno za naslov. Jugašima 17. naslov prvaka Hrvatske, spašavanje ove sezone, da im se ne šrometne u već drugu bez ijedne "kante". Prvi trofej za Gospare nakon nešto više od 680 dana, što je impoznatna brojka za ovaj klub.

image
TONCI PLAZIBAT Cropix

A Jadran... Jadran je i u petom ukupno finalu za ovaj klub u Prvenstvu Hrvatske, ostao kratkih rukava. Ili možda, bez kapice. Bez trofeja. Splićanima je i dalje naslov prvaka sanak pusti, iako su ove sezone stvorili vjerojatno najjaču postavu u zadnja tri desetljeća.

Jadranu je u prijašnjoj, trećoj utakmici finala trebalo 13 minuta za prvi gol. Sada u Gružu, za prvi im je pogodak trebalo 22, ali sekunde. Možda sitan, ali ipak bitan detalj koji je u začetku dao za naslutiti kako to neće biti ni približno jednostavna ili "kamilica" od utakmice kakva je odigrana četiri dana ranije.

image
TONCI PLAZIBAT Cropix

Strijelac tog vodećeg gola Splićana bio je Rino Burić, koji će u prvoj četvrtini pridodati i još jedan ili biti strijelcem oba gola Jadrana. Jugaši su pak nakon Kakarisovog izjednačenja, prvi put poveo preko ljevaka Jokovića iz peterca tri minute prije kraja dionice (2:1), te još jednom zaslugom Tomasovića (3:2). U drugoj su se četvrtini ipak nastavile neke navike iz prijašnjih utakmica. Primjerice, Jugov vratar Toni Popadić je prikupio 5 obrana u prvih 8 minuta, baš kao ni ljevak Jadrana Konstantin Harkov nikako za pronaći put do mreže. U prvoj četvrtini šut 0-2, a u prijašnje tri utakmice 0-13! Ipak, Harkov je ipak pokazao odliku više sada jer je gledao zbivanja oko sebe, raspored igrača, a perfektno je uočio početkom druge četvrtine silnu prazninu, pravu "rupetinu" u obrani Dubrovčana koji su doslovno zaboravili na Šetku koji je uplivao u "zaleđe", rekli bi nogometaši, ali kako tako nečeg u vaterpolu nema, mat-situaciju je kapetan Jadrana iskoristio. Izjednačenje za 3:3. Malo je tko mogao pomisliti u tom trenutku da će to biti i jedini gol u cijeloj drugoj četvrtini.

image
TONCI PLAZIBAT Cropix

Nije se odveć osjetio u igri splitskog sastava izostanak centra Nikše Dobuda. Štoviše, Jadran je čak bio i nešto agilniji, pokretljiviji, sada su oni znali u nekim trenucima "opaliti" M-zonu jugašima. Načelno, Jadran je u solidnoj mjeri zaustavio domaćina. U biti, da Jug AO nije imao između vratnica ponovo sjajnog Tonija Popadića, ali i da je u napadu gostiju bilo samo malo više snage, odlučnosti, da ne velimo preciznosti ne samo u šutu već i u točnosti pri dodavanjima (triput je Jadran izgubio loptu u dodavanjima u prvom dijelu utakmice), mogao je Jadran već u prve dvije četvrtine unijeti solidnu razinu nervoze u redove domaćina. Posebno što Jug AO nije baš "letio bazenom", nije oduševljavao, a to su prepoznale i gruške tribine koje su, iako lijepo popunjene, bile zapravo jako... tihe! Jedan od najboljih pokazatelja kada ste u Dubrovniku, pa na vaterpolu. Ako nema baš prevelike reakcije s tribina, znači da ni Jug ne igra osobito.

image
TONCI PLAZIBAT Cropix

Onda je došla treća četvrtina koja je počela davati potvrde svim iznesenim novinarovim mislima. Prvo Bukić pogađa za vodstvo Jadrana (4:3), zatim su se Splićani dvaput obranili s igračem manje, s dvije sjajne reakcije vratara Marcelića. Taman kada se spremao mogući "mat" za mogući odlazak Jadrana na +2, griješi Butić. Loš šut, ali više od toga "nezatvorena" kontra Juga AO, a upravo se iz nje jugaši vraćaju. I to na grčki pogon. Prvo iz one kontre Papanastasiou za Argyropoulosa (4:4), pa nešto kasnije s igračem više i treći Grk u akciji, Kakaris za vodstvo domaćina (5:4). Da stvar bude još gora za Jadran, a najgora za Harkova, moskovski ljevak među Barakudama je probao šut još dvaput. Ma kakvi! U ovoj finalnoj seriji Kosta kao da je pod embargom za gol, šut nestvaran 0-17!

image
TONCI PLAZIBAT Cropix

Generalno, bila je to utakmica s puno plivanja, čvrstih obrana, ali i s jako lošim šutevima i to na obje strane. To je primaran razlog i ovakvog rezultata odnosno ukupnog broja golova. I onda, manje od dvije minute prije kraja kod vodstva domaćina 5:4, po 18. je put pucao Harkov i... pogodio! Gol za izjednačenje 5:5! U zadnjih 35 sekundi, ono za čim smo vapili, dobili smo. Odlične šuteve i golove. Prvo Rino Burić u desne rašlje za vodstvo Jadrana (6:5), pa onda i Hrvoje Benić s vanjske pozicije, samo 9 sekundi prije kraja (6:6). Gol za izjednačenje i za peterce. Za raspucavanje u kojem je Delić pogodio grdu, Marinić Kragić vratnicu dok su s drug stran pogađali Benić, Joković, Papanastasiou i za konac i mladi Žuvela.



Pokali za Marinića Kragića, Popadića i Kakarisa

Uz zlatne medalje pobjednicima, srebra doprvacima, te dakako pobjednički pokal za Jug AO, novog prvaka Hrvatske, u Dubrovniku su uručene i nagrade, pehari za pojedinačna ostvarenja.

Najbolji strijelac Prvenstva Hrvatske je Jerko Marinić Kragić (Jadran) s 63 gola. Trofej najboljem vrataru zasluženo odlazi u ruke Toniju Popadiću (Jug AO), dok je za najboljeg igrača lige proglašen grčki reprezentativac, Konstantinos Kakaris (Jug AO). (dba)

Linker
21. travanj 2024 16:52