Zsolt Varga
 

 DAMIR KRAJAC Cropix
DOBRO NAS POZNAJE

Legendarni trener najavio veliki okršaj protiv Hrvatske: ‘Vi ste jedna od najboljih momčadi na svijetu‘

Bivši centar Mladosti, olimpijski pobjednik, bivši trener Ferencvarosa, preporodio je Mađarsku
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. siječanj 2024. 12:42

Kada je Zsolt Varga, izbornik mađarske vaterpolske reprezentacije među prvima objavio popis 15 igrača s kojima dolazi na EP u Hrvatsku, popis na kojem nije bilo čak 8 igrača koji su osvojili svjetsko zlato u Fukuoki, mnogi su mediji upravo tu brojku stavili u naslov. Na njoj dalje temeljili priču, ali u kontekstu momčadi koja je prepolovljena, silno mlada, nedovoljno iskusna. Kao, "nije to ona jaka i opasna Mađarska". Ovaj je novinar imao malo drukčije razmišljanje.

Naveli smo da je potez Zsolta Varge osim što je logičan (sprema se za SP, ima već osigurane Igre u Parizu) ujedno i vrlo mudar. Dolazi u Zagreb s mladim lavovima, mladim igračima, ali juniorskim svjetskim prvacima, koji će upravo ovdje, uz Savu "zapeti" iz sve snage s podsvjesnom mišlju – "Hm, a možda je nekako ipak već i sada izborim mjesto na letu za Pariz". Ispostavilo se da se upravo o tomu i radi.

Mađari su prvo osvojili čelno mjesto u skupini šokiravši Italiju 10:5, a toliko ih prethodno nisu pobijedili, niti jedna generacija, još od 2001. godine! Onda su u četvrtfinalu "maknuli" i Srbiju koja je bitno jača nego u Fukuoki 2023. (primarno za Mandića) i sad su u polufinalu Europskog prvenstva. S juniorima među seniorskim mrcinama! Kakva snaga i kvaliteta. Poštovanje.

- Hvala puno, ali i ja imam velik respekt kako prema srpskoj školi protiv koje smo igrali, tako i prema hrvatskoj školi i hrvatskoj reprezentaciji s kojom će tek igrati - napominje trenerski genijalac i veliki gospodin s mađarske klupe, Zsolt Varga.

Čovjek u čijim smo igrama uživali na istom ovom bazenu uz Savu, prije četvrt stoljeća, kao i pod kapicom Mađarske, ali kojeg pozorno pratimo i divimo mu se i na klupi. Dugo onoj Ferencvarosa i sada Mađarske. Uvijek isto. Bijela košulja, dva-tri puta zavrnuti rukavi, bijele tenisice, ali više od svega silna mirnoća i staloženost iako je maksimalno "u igri". Takav je bio i kao igrač. Savršeni, pravi sportaš. Kao trener, od 2013. do 2022. je vodeći Ferencvaros osvojio tri naslova prvaka Mađarske, 6 uzastopnih kupova, ali i Ligu prvaka 2019. te po dva Eurokupa i europska Superkupa. Kada je u ljeto 2022. zamijenio Tamasa Märcza na mađarskoj klupi nakon SP an kojem je Mađarska bila tek sedma, stupio je Zsolt na scenu i koji mjesec kasnije već je igrao finale u Spaladiumu protiv Barakuda. U lejto 2023. je osvojio naslov prvakam svijeta u Fukuoki. Sada je u polufinalu EP u Zagrebu. Nije baš slučajno.

image

Zsolt Varga

DAMIR KRAJAC Cropix

- Protiv Srba smo znali da moramo igrati do kraja, do zadnjih sekundi napada, do zadnje minute. Odnosno, rekao sam im ako uspijemo ostati poravnati sa Srbima do kraja treće četvrtine, imamo šanse pobijediti. Jer, što mi imamo? Posjedujemo ritam, brzinu, te puno, puno srca. Ako hoćemo pobijediti najveće, moramo odigrati na najvišoj razini.

Vratimo se malo na vaš popis 15. Nemate u odnosu na SP u Fukuoki plejadu asova da se čovjek smrzne. Nema - Martona Vamosa, ponajboljeg ljevaka na svijetu; Gerga Zalankija koji je vjerojatno danas najbolji vaterpolist na svijetu. Nema Denesa Varge kojeg mi u Hrvatskoj još bolje znamo jer je bio jedan od nositelja igre i najjačeg Primorja EB u povijesti. Na Margit Szigetu je ostao trenirati prvi vratar Soma Vogel, zatim Daniel Angyal, pa MVP EP u Splitu 2022. Szilard Jansik. Nema ni Krisztiana Manhercza, zatim centra Tonija Nemeta.

- Ja sam to objasnio doma, u Mađarskoj, da to ne znači da smo zapostavili ili da ćemo "preskočiti" Europsko prvenstvo u Hrvatskoj. Ne, želimo igrati do kraja i pobijediti sve koje možemo. To je bio prvi cilj. Uostalom, mislim da nije u redu i sportski da neka momčad svjesno, namjerno "preskoči" neko natjecanje, da ga ne odigra najbolje što može, zna. Sve što radimo, činimo zajedno i želimo da sve to ima smisla - veli Zsolt Varga.

Jedna nam se stvar kod Zsolta neobično sviđa. Izvanredno je smiren na klupi, uz bazen i na njega maksimalno usredotočen. Nema povika i gestikulacija, skakanja, vikanja, iako pretpostavljamo da "kuha u sebi" poput lonca.

- Znate što, mislim da suci koji su ovdje, oni su najbolji u Europi. Normalno je da i griješe, da će pogriješiti jer griješimo svi. Zato mislim da mi je puno bolje koncentrirati se na našu igru, na svoje igrače, pa što nam je sljedeći korak, akcija, što nam je činiti, što moram mijenjati. To je najbolje što ili kako mogu pomoći momcima – na savršeno će tečnom hrvatskom Zsolt Varga.

image

Zsolt Varga

DAMIR KRAJAC Cropix

Momčad koju ovdje vodi je Mađarska budućnosti. Sastav koji će predstavljati naše sjeverne susjede na Igrama u Los Angelesu 2028. Ili smo malo predaleko otišli?

- Moguće. Ono što ja dodatno želim od njih na ovom turniru, da ti mladi igrali koji opet nisu svi baš toliko silno mladi, a imaju ponešto iskustva jer su igrali Prvenstvo Mađarske, Ligu prvaka, da oni počinju stjecati međunarodna iskustva na velikoj sceni. Neka se pokažu već sada. To im je i prilika za odrastanje. Moramo to raditi, to mi je drugi cilj na ovom Europskom prvenstvu. Osobno, duboko sam uvjeren da ovi moji momci mogu neki lijep rezultat ostvariti već sada.

Hrvatska u polufinalu

- Hrvatska kad god igra doma, igra jako dobro. To je jedna od najboljih momčadi na svijetu. A mi... Možemo obećati samo da će naši navijači na kraju biti ponosni na nas. Borit ćemo se i boriti kao što jesmo, bez kompromisa, s velikom snagom, srcem i voljom. Time se mogu nadoknaditi eventualni nedostaci, a to će sada biti potrebno, samo moramo sve napraviti na još višoj razini - zaključio je Zsolt Varga.

Glede navijača, ova mlada mađarska vrsta je "zaludjela" susjede. U Zagrebu su u četvrtfinalu zaposjeli doslovno cijelu glavnu tribinu. Bilo ih je više nego ljeti na Viru. Inače je dosta uobičajeno da u tako velikom broju Mađari po svijetu prate njihovu vaterpolsku reprezentaciju, ali na olimpijskim igrama. Međutim nikada ih nije bilo toliko na EP, podatak koji su nam potvrdili sami mađarski kolege, a uostalom dosta se toga i sami sjećamo iz minulih 30 godina.

Ima se što i pogledati, a mi skrećemo pozornost na jednog do dva igrača koji se osobito ističu i ludo su dobri. Jedan je Vince Vigari koji nam unatoč samo 19 godina i nije potpuno nepoznanica jer smo ga gledali na EP i SP mlađih uzrasta, te u OSC-u iz Budimpešte. Lijeva strana, najčešće krilo, sjajan, brz, dobar pregled, asist. No, ima jedan kojeg sada prvi puta gledamo i njegovo ime morate zapamtiti. Kapica broj 2, David Tatrai iz Szolnoka. Vanjski igrač, kakva praćka. Brza i ludo točna. Imat će Barakude posla s njima, ali vrijedi i obratno. Moglo bi to biti i teško odrastanje Mađara.

image

David Marcell Tatrai

DAMIR KRAJAC Cropix

Linker
21. travanj 2024 05:45