Finale kupa u vaterpolu izmedju Mladosti i Juga u siječnju 2021.

 DANIEL KURTI/CROPIX Cropix
ŽAPCI SA SAVE

Mladost živi u mladostašima: 77 godina velike povijesti, a u impresivnim brojkama krije se i način života

Raj za statističare, ali on još uvijek ne dočarava... klub. Ne dočarava Mladost
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. kolovoz 2023. 17:22

U kratkoj sagi o 77 godina jednog kluba došli smo do posljednjeg, 7. poglavlja. Vremenski, do recentne prošlosti pa sve do današnje ere Žabaca sa Save, jednog od sportskih znamena grada Zagreba, ali i klupske ikone vaterpolskog sporta na globalnoj razini.

Posljednjih 15-20 godina Mladost je dobila nikad oštriju, snažniju konkurenciju i u domaćim okvirima. Primarno u obliku diva s juga, dubrovačkog Juga. To je umnogome otežalo put do naslova, malo se prorijedila učestalost ‘slijetanja‘ trofeja u klupsku riznicu, ali Mladost je jedno zadržala - vrhunsku razinu koja jamči svakogodišnju konkurenciju, borbu za trofeje, finala. No, nisu baš ni pokali u potpunosti iščezli. U godini početka uspona Barakuda, nakon prvog naslova svjetskog prvaka, u sezoni 2007./08. Mladost je pod vodstvom ‘dobrog, starog lisca‘ Ozrena Bonačića osvojila naslov prvaka države. Petercima je u četvrtoj utakmici (3-1 u finalnoj seriji), svladan dubrovački Jug CO, (13:11). Koji tjedan kasnije Žapci su igrali i na Final Fouru Lige prvaka u Barceloni, turniru poznatom što je odigran po doslovno prolomu oblaka i olujnom nevremenu na otvorenom bazenu (!?) na Montjuicu.

Vizionarstvo Ozrena Bonačića

Konac prvog desetljeća ovog stoljeća je ujedno i trenutak okončanja igračke karijere Vjekoslava Kobešćaka koji je ravno iz bazena ‘uskočio‘ u fotelju sportskog direktora kluba. Doduše, ne zadugo i to zaslugom... Ozrena Bonačića.

- "Čuj mali, daj se makni iz te fotelje, tebi je mjesto na klupi" - tim se riječima, tako vele svjedoci iz kluba, legendarni Bone obratio Vjeki. Zato jer je vidio u njemu ono "nešto". Vizionarstvo Ozrena Bonačića. Ne prvi put.

image

Vjekoslav Kobešćak

DAMIR KRAJAC Cropix

Godine 2010. je Mladost osvojila nacionalni kup, tada je još Kobešćak pomoćnik prvom treneru Emilu Nikoliću. No, u travnju 2011. u dobi od 37 ljeta Vjekoslav Kobešćak postaje prvim trenerom, jednim od najmlađih u povijesti kluba. Ujedno začetak karijere jednog od najboljih trenera današnjice koji je prvu priliku dobio i zanat učio upravo ovdje, u Mladosti. Iste je godine osvojio Hrvatski kup, ponovo u Zadru kao godinu dana ranije, ali na osobito impresivan način. U finalu je Mladost pobijedila dubrovački Jug čak 15:7. Ono što je ostalo osobito zamijećeno u godinama koje su slijedile i što će ga u konačnici četiri godine kasnije odvesti u dubrovački Gruž je sjajan rad, vrlo lijepa, dopadljiva igra, ali i izgradnja momčadi, pružanje prilika mlađim igračima. Doduše, trofeji Mladost više nisu dodirivali, ali jedan od razloga tomu je i iznimno jačanje riječkog Primorja, uz postojanje od prije jakog Juga.

U europskim razmjerima Mladost je bila i ostala u vrhu. Godine 2011. treći na Final Fouru u Rimu, godinu kasnije ponovo na Final Fouru, tada u rumunjskoj Oradei. Klub su ubrzo sustigle novčane nevolje, kriza koja se prenijela i na bazen, a kulminirala je u sezoni 2015./16. kada je momčad završila na 4. mjestu. Dotad najlošijem plasmanu u prvenstvu samostalne Hrvatske. Mijenjali su se dosta brzo i treneri za kormilom prve momčadi (Hrvoje Hrestak, Ratko Štritof).

Najtrofejniji u 21. stoljeću

U listopadu 2017. Mladost je dobila i trećeg trenera u dvije godine. Za šefa struke je imenovan Zoran Bajić. Mnogim vaterpolskim kroničarima manje poznat, iako je riječ o još jednom "djetetu Mladosti". Vratar Žabaca iz ‘80-tih godina još, s višegodišnjim radom u Švicarskoj, u Zagreb se vratio koju godinu ranije, vodeći dosta uspješno mlađe uzraste.

- Mislim da je ključnu ulogu u mojem imenovanju za prvog trenera imao Tomislav Paškvalin - prisjeća se danas Zoran Bajić svojeg imenovanja.

image

Zoran Bajić

TOMISLAV KRISTO Cropix

- Ja čak nisam ni znao, a nisam imao ni ambicije u tom trenutku koje bi išle u tom smjeru. Mislim da je tu bilo i kvalitetnijih imena, u tom trenutku, ali za divno čudo dano mi je povjerenje voditi jedan od najtrofejnijih svjetskih klubova. Ostao sam čak malo i zatečen, nisam znao hoću li biti na visini zadatka, a znao sam jako dobro što to nosi - veli Bajić.

Očito su znali i u klupskoj upravi jer danas se uz Zorana Bajića vežu dva podatka koja su statistički neporeciva. Prvo, od kako je samostalne nam domovine, Bajić je najdugovječniji trener Mladosti s kontinuitetom trenerskog mandata od 6 godina. Drugo, s 5 trofeja on je i najtrofejniji trener ovog kluba u 21. stoljeću.

Mladost je naime osvojila dva Hrvatska kupa (2019. i 2020.), kao i dvije regionalne ili danas Premier lige (2019. i 2020.) u još jačoj, oštrijoj konkurenciji gdje je uz hrvatske klubove, Jug i iznova razbuđeni splitski Jadran, sada bio i prvak Crne Gore, Jadran iz Herceg Novog. Šlag na tortu nedvojbeno je naslov prvaka Hrvatske u sezoni 2020./21. U petoj utakmici koja je odlučena trilerom peteraca (13:12) u Dubrovniku, svladan je veliki domaćin. Uz ovaj susret se veže i pomalo filmski scenarij.

Osim što su jugaši u finalnoj seriji poveli 2-0, a mladostaši poravnali na 2-2, u petoj utakmici i izvođenju peteraca, slučaj (a možda i nije slučajnost, možda je to tako negdje drugdje zapisano) je htio da zadnji izvođač bude rumunjski centar Žabaca, Cosmin Radu. Igrač kojem je to bila zadnja utakmica u igračkoj karijeri, taj šut zadnji koji će izvesti. Ispalo je šut za pobjedu, za zlato i naslov prvaka Hrvatske. Prvi mladostaški nakon 2008! I sad, još jedan zanimljiv podatak.

image

Cosmin Radu

DAMIR KRAJAC Cropix

One 2008. ili točnije 30. travnja kada su Žapci prethodni puta osvojili naslov prvaka države, također su slavili protiv Juga, jednako tako petercima, a izvođač odlučujućeg gola za pobjedu, za trofej bio je i opet jedan... Rumunj! Ljevak Andrei Iosep, danas uspješni trener.

Nacionalna kruna iz 2021. godine ostvarena je i u specifičnim uvjetima utakmice bez gledatelja, bilo je to još strogo doba pandemijskih ograničenja. Ukupno 11. naslov prvaka Hrvatske i prekid dominacije sportskih partnera i suparnika iz Dubrovnika. Veliku momčad Mladosti činili su - Ivan Marcelić, Cosmin Radu, Lovre Miloš, Matias Biljaka, Franko Lazić, Marin Dašić, Luka Bukić, Andro Bušlje, Ante Visković, Luka Bajić, Mislav Vrlić, Konstantin Harkov, Jerko Jurlina, Josip Vrlić.

Nenadmašiv rekord

- Ta momčad je bila planski i sustavno građena, sastavljana, strateški planirana. Budimo iskreni, financijski smo imali potporu Grada na jednoj ozbiljnijoj razini, tako da smo onda i doveli ozbiljne, kvalitetne igrače, pojačanja nadograđena na ono što smo već sami imali, te smo time mogli napasti i osvojiti trofeje. Imena doduše nisu uvijek jamstvo osvajanja trofeja, ali imali smo koheziju, homogenost, kompaktnost, ratnički raspoloženi. Mislim da smo pokazali u tom razdoblju, u tim godinama, da je Mladost na dobrom putu - napominje Bajić.

image

Zoran Bajić s igračima

RONALD GORSIC Cropix

Kako ipak ne bi ostali nedorečeni, ali kako ne bi ništa ni skrivali ili falsificirali povijest, valja pridodati da je u tom istom razdoblju bilo i teških, velikih posrtaja koje je naveo i sam današnji trener. Tu se prvenstveno misli na poraz u Gružu, u ljeto 2020. u finalu Prvenstva Hrvatske 19:3, kao i na listopad 2022. kada je u Premier ligi, Novi Beograd u svom bazenu slavio 24:7. Opet, kada smo kod rekorda, spomenimo i jedan pozitivan i za koji je upitno hoće li ikada biti nadmašen.

U prosincu 2016. u kvalifikacijama Hrvatskog kupa u Zagrebu, Mladost je pobijedila Marsoniju iz Slavonskog Broda 45:0! Rekordna pobjeda u našem kupu, ali i općenito u hrvatskom vaterpolu, kada govorimo o seniorskom rangu najvećih natjecanja.

Filozofija i način života

Mogli bi još dugo i naširoko o mnogim velikim utakmicama, derbijima, proslavama, uspjesima, pa i razočarenjima koje sport nosi, baš poput života. Mogli bi navoditi još mnoštvo brojki, rezultata, no ideja ovog feljtona je bila drukčija. Kroz neke osnovne crte i svjedočenja izravnih dionika iz određene epohe jednog kluba, pokušali smo vam dočarati jedan klub i njegovu ideju, svrhu. Konkretnije, Mladost.

Da, to je 7 naslova prvaka Europe. Da, to jest službeno proglašen najbolji klub 20. stoljeća. Istina, to jesu i 15 međunarodnih kupova odnosno ukupno 50 trofeja u 77 godina postojanja. Raj za statističare, skup impresivnih brojki, ali on još uvijek ne dočarava... klub. Ne dočarava Mladost.

Mladost je nešto više. Filozofija i način života. Izgradnja osobe kroz ljepotu sporta. Mladost danas živi i u priznatim, cijenjenim liječnicima, redateljima, diplomatima, inženjerima, sveučilišnim profesorima, poduzetnicima, inovatorima. Jezgra jest na bazenu, ali Mladost nije samo ondje. Ona živi u mladostašima. Svih minulih 77 ljeta, a takvim sredinama, takvim klubovima od srca želimo i još 777 godina.

Linker
28. travanj 2024 00:17