Loren Fatović

 NIKOLA VILIĆ/Cropix
VELIKI DERBI

Na redu okršaj dva najmoćnija hrvatska kluba, Splićane prvi put predvodi bivši kapetan rivala

‘Zvuči, onako, intrigantno, ali to je normalno u sportu. Događat će se to još puno puta‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. listopad 2023. 15:41

Zadnjih godinu dvije, samo dvije momčadi odlučuju o nositeljima zlata, osvajačima trofeja u hrvatskom vaterpolu. Prošle su sezone jugaši i jadranaši igrali doslovno dva finala, pa čak i ne samo ona hrvatska. Njihova su bila finala hrvatskog Superkupa, nacionalnog kupa, zatim regionalne Premier lige kao i ono najbitnije, državnog prvenstva. Prva su tri pripala Gosparima, ali potonje je pripalo Splićanima. Za veliko slavlje i trenutak povijesti, prvi Jadranov naslov prvaka Hrvatske.

Tijekom ljeta se donekle nastavila "utakmica" ili primjerenije, nadmetanje ova dva kluba. Tada u prijelaznom roku. Prvo su Dubrovčani servirali senzaciju, "preotevši" Jadranu samo koji dan nakon slavlja Splićana, reprezentativca Rinu Burića. Jadran nije sjedio prekriženih ruku već je uslijedio "žestok protuudar". Iz Gruža je na Zvončac preselio ni manje, ni više nego dotadašnji Jugov kapetan, najbolji igrač, strijelac i vođa, Loren Fatović. Nije to bilo dovoljno, pa su u Jadranu odlučili iz gruške momčadi dovesti i Matiasa Biljaku.

Ovog se petka i nedjelje igra tzv. dvokolo (5. i 6. kolo) Premier lige, elitnog dijela ili gornjeg doma nekadašnje Jadranske lige. Najzanimljiviji susret (iako će zanimljiv biti i dvoboj Primorja EB i Solarisa), derbi kola pripada "ogledu titana" u Gružu. Utakmica koja će po mnogočemu biti vrlo zanimljiva. Jadran je recimo odlično krenuo u sezonu i bilježi odreda sve samo pobjede, u Premier ligi i Ligi prvaka. Jug Adriatic osiguranje međutim već ima tri poraza (dva u Ligi prvaka, Olympiacos i Pro Recco) i jedan u Premier ligi (Mladost), a tek je sredina listopada. Nadalje, u oba sastava jedne od vedeta su igrači koji su minulog ljeta promijenili boju kapica. Mislimo tu prvenstveno na Fatovića i Burića. Štoviše, Loren Fatović će u petak prvi put u Gružu biti predstavljen kao gost, prvi će put igrati protiv svog matičnog kluba i protiv dečkiju kojima je prije samo koji mjesec još bio kapetan.

- Zvuči onako, intrigantno, ali to je u sportu ipak nešto sasvim normalno. Događa se i događat će se još puno puta - veli Loren Fatović.

- Naravno da ću ja sada napraviti baš sve što je u mojoj moći da moja momčad odnese sva tri boda iz Gruža. Ovo je jako bitna utakmica, kako s obzirom na Premier ligu, tako i na Prvenstvo Hrvatske. Nije ona ključna, ali mislim da nama može dosta toga donijeti. To je sad pravi test gdje smo iako smo već protiv Jadrana iz Herceg Novog vidjeli kako to poprima neke prave obrise - veli Fatović.

image

Loren Fatović i Rino Burić

RONALD GORŠIĆ/Cropix

Porazgovarali smo s bivšim jadranašem, sada jugašem, Rinom Burićem. Doduše, kod njega je ipak nešto malo drukčije stanje. Pojasnio je to u prvoj rečenici.

- Nije isto jer Jadran nije moj matični klub. To je Mornar. Kad sam prvi put igrao protiv Mornara, e tad mi je bilo drukčije, teško. Ti derbiji nekadašnji Mornar - Jadran, to je tada bilo puno zanimljivije, neizvjesnije, napetije. Nažalost toga sada više nema. Jadran je daleko najjači u Splitu, POŠK praktički više ni ne postoji - veli Rino, ali vraćamo se mi ipak utakmici u Dubrovniku.

- Naravno da mi je i ova utakmica posebna. Imam puno prijatelja u Jadranu. Bit će mi ih lijepo vidjeti opet, ali kad uđemo u bazen...

Sve znamo. Prijateljstva se zaboravljaju na sat i nešto malo više vremena. Vraćamo se Lorenu. U igri Jadrana je vidljivo da se ta momčad još uigrava, nije sve "sjelo" na svoje mjesto, ali ono bitno... Ako baš i "ne lete" bazenom, jadranaši pobjeđuju, a to je u sportu najbitnije. Pustite dojam, bodovi se broje.

- To nas može veseliti. Tako je bilo i protiv Zvezde i Herceg Novog. U obje smo se utakmice uspjeli na kraju nekako izvući, iako je ova protiv Jadrana iz Herceg Novog bila dosta drukčija utakmica. Ma, ili smo mi svjesni da i nećemo biti u najboljoj formi već u prvih mjesec dana. Sad nas u Dubrovniku čeka najteža utakmica, ali mislim da ova naša momčad ima "oružje" za igrati sa svima - drži Loren Fatović

U Jug Adriatic osiguranje je pak puno toga i koncepcijski promijenjeno. Manje oslanjanja na centre, igra daleko brža, agresivnija.

- Meni se osobno sviđa taj stil igre. Puno plivanja, brzina. Iako, mi se uigravamo tek. Nismo uhvatili automatizme - napominje Rino Burić.

- Međutim, mislim da jesmo na pravom putu i da ćemo rasti iz utakmice u utakmicu.

Linker
02. svibanj 2024 05:37