DAMIR KRAJAC Cropix
POZNAT I NASLJEDNIK

Odlazi jedan od najtrofejnijih zagrebačkih trenera u 21. stoljeću: ‘Nitko ne može mijenjati 13 ili 15 momaka‘

Zoran Bajić trenerski je potpisao 1 naslov prvaka Hrvatske, 2 nacionalna kupa i 2 regionalne lige
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. studeni 2023. 13:30

Šest godina i mjesec dana. Od listopada 2017. do studenog 2023. Jedan od sigurno dugovječnijih, ali definitivno i najtrofejnijih trenera vaterpolista Mladosti (u ovom stoljeću najtrofejniji), više ne sjedi na klupi Žabaca. Zoran Bajić i klub dogovorili su raskid suradnje po pitanju dužnosti trenera prve momčadi, ali Bajić ostaje do daljnjega u klubu, u radu s mlađim uzrastima.

Nije to neka posve neočekivana odluka, a nije niti donesena preko noći. "Kuhala" se ona zadnja 2-3 dana, od ponedjeljka je treninge preuzeo Damir Vincek, dosadašnji Bajićev pomoćnik. Razlazu s dosadašnjim prvim trenerom Mladosti nije "presudilo" ni ispadanje iz Europe u kvalifikacijama Eurokupa, pa ni neuspjeh u kvalifikacijama Hrvatskog kupa, već tri uzastopna poraza u Premier ligi, u Zagrebu. Od Primorja EB (8:10), Solarisa (10:11) nakon što je bilo i 5:10 poslije treće četvrtine, a posebno Mornara (12:13), momčadi koja dotad nije nikoga pobijedila. I, kako to uobičajeno biva, ne možete "rastjerati" pola momčadi ili igrače.

- Ponosan sam na ono što je učinjeno u svih više od 6 godina. Klub mi je dao tu mogućnost, voditi momčad, i na tome sam klubu i zahvalan. Mislim da sam i opravdao ukazano mi povjerenje. Bilo je stvarno lijepih, prekrasnih trenutaka - prvo je što je rekao Zoran Bajić, sad već bivši trener prve momčadi mladostaša.

- Nakon ovih zadnjih rezultata trebala se i poslati poruka momcima. Nitko ne može mijenjati 13 ili 15 momaka, trener je taj koji odgovara rezultatima za ono što radi. Na kraju, mislim da su to sve doista pošteni i marljivi mladići. Sigurno da nam je u određenim trenucima falilo i kvalitete i iskustva. Nismo imali nažalost jednog lidera u momčadi kao što to ima Solaris u Petkoviću ili Primorje u Brguljanu. Ali opet, sve u svemu, ja sam im zahvalan na trudu, radu i zalaganju. Želim kako njima, tako i Mladosti puno sreće, uspjeha i sve najbolje - naglasio je Bajić.

Od ovosezonske momčadi Mladosti se nisu očekivali i ne očekuju se trofeji, pa čak ni finala. Opet, ta momčad koliko god kvalitetom zaostajala za Jadranom ili Jugom, ipak nije toliko loša da olako "padne" pred Solarisom, Mornarom ili da ne može zadnje tri utakmice s Primorjem doći do pobjede. Momčad nije toliko slaba kako su igrali. Zašto?

- Slažem se da nije slaba. Onaj rezultat protiv Juga, pobjeda petercima prije mjesec i nešto, to nije slučajnost. Ili odličan otpor Jadranu u Splitu i poraz 10:8. Bili smo u dvije lopte, kako se kaže. Nažalost, upali smo "u bunar", u sivilo i nikako se izvući iz njega. Zato je mislim jedino pravo rješenje bilo ustupiti mjesto nekom drugom kolegi, pa da to bude neki poticaj, signal koji se šalje od kluba momčadi, da se sada i oni trebaju "trgnuti". Pokazati svoje sportske vrijednosti.

Zoran Bajić nije na najbolji način završio svoje zadnje utakmice na klupi mladostaša. Uostalom, to je priča svih trenera pred otkazom ili raskidom suradnje, u bilo kojem sportu. Međutim... Bilo bi pogrešno i nepošteno sjećati se Bajićeve ere u Mladosti samo po posljednjim utakmicama. Ne, po tomu se Zoran Bajić neće pamtiti u Mladosti. Pamtit ćemo ga po godinama 2019. i 2020. U te dvije godine je Mladost dvaput uzastopno osvojila Hrvatski kup. U iste te dvije godine su Žapci osvajali i regionalnu ili sadašnju Premier ligu. Štoviše, to se natjecanje igra od sezone 2008./09., a prvi put kada je Mladost uspjela i osvojiti pokal bilo je pod Bajićem. Dvaput, pače. Kruna svega je svakako naslov prvaka države, 2021. U majstorici finalne serije, u Gružu, pa petercima, u maksimalističkoj drami sa sretnim završetkom za Zagrepčane! To je pak bio prvi naslov prvaka Hrvatske za mladostaše od 2008. godine. Nakon punih 13 ljeta! Pa, u konačnici i onaj Hrvatski kup 2019. je Mladosti bio prvi nakon 7 godina.

E, to su fakti, brojke koje su neporecive, neoborive, egzaktne i koje Zorana Bajića čine najtrofejnijim strategom Mladosti u 21. stoljeću. Zapisali smo to već jednom barem, ali vrijedi ponoviti. Ima i još jedna vrlo zanimljiva. U razdoblju 2019. do 2021., u 6 finala različitih natjecanja u kojima su se sastali Mladost i Jug, Bajićeva je Mladost pobijedila 5 puta! Jest bila Mladost tada nemjerljivo jača no sada, ali Jug je bio imenima i još jači, a sigurno skuplji. To su podaci po kojima valja vrednovati Zorana Bajića. To su dometi po kojima ćemo ga se sjećati. Kao i po nekim njegovim izrekama, poput najnovije, od ove srijede.

- Život je prevara, obmana i laž.

A sad, što se tiče ove sezone... Znate što, pa nije sve baš ni u treneru, a niti i u igračima. Najviše ipak ima u klubu. Klubu kojeg... nema! Već jako, jako dugo. Možda i 10 godina. To smo također pisali zadnje desetljeće, ali druga je tema. Bavit ćemo se i njome nešto kasnije.

Glede novog prvog trenera, najveći je kandidat, gotovo pa siguran, Damir Vincek, dosadašnji Bajićev pomoćnik. Ostavimo službenu objavu klubu. Što se Bajića tiče, on je već preuzeo mlađe juniore Mladosti, a od siječnja 2024. je i izbornik hrvatske reprezentacije do 19 godina.

Linker
26. srpanj 2024 18:33