Sandro Sukno

 DANILO VIGO Nurphoto Via Afp
SANDRO SUKNO ZA SN

‘Ova utakmica nosi određenu težinu, Cijela sezona će biti dosta komplicirana s EP i SP usred godine‘

Dijete Juga ponovo u Gružu i ponovo na klupi Pro Recca protiv matičnog kluba
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. listopad 2023. 18:55

Prvak Europe u Gružu, a s klupe ga predvodi Sandro Sukno. Izvorno jugaš, dijete tog kluba. Ne, nije to prvi put. Ni približno čak. Osim što je Sukno još za igračkih dana gostovao u Gružu, bilo pod kapicom Pro Recca ili Primorja EB, bio je SS i kao trener na “suprotnoj strani”. U svojoj premijernoj trenerskoj sezoni dovodio je kotorski Primorac u Grad. Bilo je to 2021. Potom se sjećamo i siječnja prošle, 2022. godine kada je već kao trener Pro Recca došao u Dubrovnik.

Zanimljivo, oba je puta izgubio. S Kotoranima, to je bilo i za očekivati, no prije više od godinu pol dana, s moćnom sguadrom iz Recca, “zapeo” je kod Kobešćakovog Juga. Bilo je tada 11:8 za Gospare. Istina, tada su bile malo specifične okolnosti, pola momčadi Pro Recca je bilo u koroni ili tek izašlo iz nje. U svakom slučaju, sad je Suknu dakle, treća sreća. Dobro, relativan je to pojam “sreća” za Dubrovčane kada vam u goste dolazi dvostruki uzastopni, aktualni prvak Europe.

image

Sandro Sukno

DANILO VIGO Nurphoto Via Afp

Imamo i dvojicu viška

Sandra smo “uhvatili” netom što je ušao u sobu dubrovačkog hotela.

- Došli smo kompletni, čak štoviše, ima nas i dvojica “viška”, pa ćemo vidjeti tko će na tribinu.

Pro Recco je relativno malo izmijenio momčad u odnosu na prošlu sezonu. No, imaju i malo utakmica, pa je teško za zaključiti koja je objektivna snaga momčadi iz Recca ili predgrađa Genove. Po imenima to djeluje karakteristično već “zastrašujuće”.

- Što se tiče treninga je sve pod kontrolom, a što se utakmica tiče, da mogu dati neku ocjenu... teško - veli Sandro.

Naime, valja podsjetiti da je dosad Pro Recco u Italiji svladao Camogli 25:3 i nekoć davno jaki Posillipo 19:4, dok su u 1. kolu Lige prvaka svladali Dinamo iz Tbilisija 15:6.

- Ma da, to je sve bila ogromna razlika od početka utakmice, svake. To sve izgleda dobro rezultatski, ali to sve nisu bili ni suparnici koji su nas doveli ili mogli dovesti u probleme. Dubrovnik i Jug je možda prvi test ove sezone.

Ima li ste priliku zato pogledati, na videu, TV momčad suparnika, Dubrovčane. Kakvi vam se oni čine?

- Vidio sam da su imali teške utakmice, izgubili petercima od Olympiacosa i Mladosti. Jug ima drukčiju momčad od prijašnjih godina, pa i po sistemu igre, tako da i treba vremena sve to uklopiti. Imaju određenu energiju, agresivnost, ritam. Dok to postoji, dobro je. Sigurno da je bilo i oscilacija u nekim trenucima, utakmica. Prije svega mislim na Mladost i Primorje, ali to je mislim totalno nebitno za nas. Zato jer Jug obično igra jako dobro protiv nas. Protiv Recca nemaju što izgubiti, igraju kod kuće, tako će biti sigurno zanimljiva i izjednačena utakmica, ali naravno nadam se našoj pobjedi.

image

Sandro Sukno

LUIGI MARIANI Nurphoto Via Afp

Komplicirana sezona

Koliko je Pro Recco formacijski, sustavom drukčiji nego prošle sezone? Jeste li uveli neke izmjene?

- Smanjili smo broj igrača, to prvo. Ubacili jednog mladog u 15, pa ih onda “vrtim” kroz cijelu sezonu. Cijela sezona će biti dosta komplicirana s EP i SP usred godine. Ono što je pozitivno je svakako promjena sustava Lige prvaka, pa je automatski zanimljivije. Zato utakmica s Jugom, iako je tek 2. kolo, već nosi određenu težinu. Nije kao prijašnjih godina kada bi igrali 7 mjeseci istu skupinu, pa jedan poraz ne bi bio prevelik podbačaj. Sada u slučaju da izgubimo negdje neke bodove, sigurno bi se jako zakompliciralo stanje jer u našoj skupini mislim da svi računaju s tim da će pobijediti Dinamo iz Tbilisija, tako da sve ostaje u trokutu Olympiacos, Jug i mi. Smanjen je dakle manevarski prostor bodova, izračuna. Zato ova utakmica u Dubrovniku nosi određenu težinu. Kako nama, tako i Jugu jer ipak igraju doma.

Kobeščak: Težak put je iza nas

Atena, Zagreb, Rijeka, ni turistički poklisari i propagatori dubrovačkog turizma ne bi se postidjeli puta i kilometara vaterpolista Jug Adriatic osiguranja u tjedan dana. S te tri utakmice, prva je bila iz Lige prvaka, a druge dvije iz Premier lige, doma se donijelo manje bodova od očekivanog. Od devet mogućih osvojeno je 5 bodova - bod u Pireju i Zagrebu, te tri u Rijeci. Onaj iz Grčke je još i dobar i obećavajući, nastupi u Zagrebu i Rijeci su razočaravajući. Jug bez obzira na brojne odlaske odavno nije imao ovako brojne i kvalitetne dolaske. Uz sve to i premijerni nastup u sezoni, igrački i taktički, novog Juga je na kvalifikacijskom turniru Lige prvaka odigranom u Dubrovniku bio više nego dobar i napunio je optimizmom prijatelje kluba.

- Težak put je iza nas. Bilo je i dobrih i loših trenutaka. Puno smo mijenjali i još se tražimo. Sezona brzo ide dalje i donosi nam sada, vezano, dvije velike utakmice prvo u Europi susret s Pro Reccom, a potom u Premier ligi protiv Jadrana iz Splita - protekle nastupe je odjavio trener jugaša, Vjekoslav Kobešćak.

U petak od 19 sati u bazenu u Gružu bit će Pro Recco, klub deset godina stariji od Juga (1913. - 1923.) za kojega u posljednjih petnaestak sezona igraju najbolji Talijani i najbolji stranci pa ne čudi što je Pro Recco s 10 naslova prvaka Europe najuspješniji klub Europe. Jug je vlasnik četiri naslova prvaka Europe. Pro Recco je prvak Italije 27 puta, a u nizu od osam posljednjih sezona su osam puta osvajali scudetto. Kada vide kvalitetu oni to jednostavno riješe - kupe tu kvalitetu, bilo igrača ili trenera. Prepoznali su da je baš takav i Sandro Sukno i Sandro je na klupi. Zanimljivo s trenerom Sandrom na klupi u baš svim natjecanjima do sada Pro Recco i SS su osvajali prva mjesta, nije bilo greške.

- Od njih i u našem susretu očekujem puno dobroga jer oni su, jednostavno, fantastična momčad. U posljednje 2-3 sezone pokriveni su na svim pozicijama s ponajboljim ili najboljim igračima svijeta. Dominiraju protiv svih. U predstojećoj utakmici, bez obzira na to što se ona igra u našem bazenu, ne možemo preuzeti ulogu favorita. Užitak je igrati ovakvu utakmicu, izazov je ogroman. Nadam se da ćemo, prvenstveno u obrani, biti puno bolji nego u posljednja tri susreta - dodao je Kobeščak koji bi na raspolaganju mogao imati kompletan pogon.D. Buconić

Linker
03. svibanj 2024 05:23