BOZO RADIC Cropix
Stručni komentator SN

Ovakva Hrvatska može pobijediti sve! Problem bi mogao biti što mi nikad nismo igrali na ovakvom bazenu u Zagrebu

Europsko prvenstvo u vaterpolu za Sportske novosti komentira Mile Smodlaka
Piše: Mile SmodlakaObjavljeno: 12. siječanj 2024. 14:07

Grčka je momčad koja se meni već godinama najviše sviđa kako igra. S ogromnim brojem vrhunskih igrača na svim mjestima, od mladih do iskusnih. Igraju jako lijep, atraktivan, vrlo efikasan vaterpolo, a čak i disciplinirano. Stvarno uživam gledati ih kako igraju. Čudno mi je da nemaju više medalja.

Iz dva razloga ne bih komentirao, vraćao se više na prvi dio natjecanja. Prvo, bila je ogromna pauza. Dubrovačke utakmice bi mogli nazvati pripremni turnir uoči velikog natjecanja, da tako velim i to čak ne u gradu u kojem sada slijede odlučujuće utakmice.

Drugo, mi sada prvi put igramo na ovom bazenu, dok su Grci igrali već četiri utakmice ovdje. Naime, na sadašnjem bazenu na Savi, kako on sada izgleda, mi još nismo igrali. Adresa je ista, ali bazen, kako sada izgleda, nema veze s onim što je nekad bilo i na što smo mi naviknuli. Novo okruženje i iskustvo za nas. Možda će to nekome čudno zvučati, ali je to tako. To je nešto što bi nama mogla biti neka otegotna okolnost.

Međutim, ako mi uđemo jako, koncentrirano, da se ne pojavljuju i ne ponavljaju neke pogreške, da znamo što hoćemo i da smo visoko fokusirani, te da ne udaramo, ne radimo gluposti, onda se priča mijenja. Neka Grci sve što "zarade" skupo plate, ne da im mi išta poklonimo. Onda se možemo nadati i polufinalu i dalje. Naravno, može se primiti i primit će se gol, ali bitno je da nas to ne izbaci iz ritma. Moramo pomagati jedan drugome, biti kao jedan. To je onda Hrvatska koja može pobijediti svakog. Pričati sada o taktici, igraču više ili manje, to je u petom planu.

Naravno, sigurno da će bazen biti dupkom pun i atmosfera za naježiti se, ali mislim da mi dobro reagiramo na taj podražaj. Crna Gora nam je jednostavno "crna mačka", ali Crna Gora nije bolja momčad od nas. Ja to tvrdim i tvrdit ću, reći ću to kad god me netko pita, pa sve dan nas pobjede 10 puta zaredom. Jer, Crna Gora teško da će biti prvak Europe, a mi smo to bili na prošlom EP i vjerujem da možemo biti i ove godine. Isto tako sam uvjeren da Crna Gora neće biti prvak.

Kad podvučemo crtu, nakon Dubrovnika nemamo razloga nimalo biti nešto nezadovoljni. Mi nismo izgubili utakmicu. Protiv Španjolske i Crne Gore egal, pa peterci, pobjeda i poraz, ali petercima, Francusku smo razmontirali kao nitko. Treba to i tako gledati. Ja sam optimist, možda sam romantičar, ali ne mogu pronaći razloga ne biti optimističan. Najbitnije je da "ginemo" u obrani, da nas obrana "nosi", da Marko obrani koju loptu više, da imamo koji blok više, isplivamo koji put još brže, da pomognemo našim bekovima još jače, a mi ćemo već dati neki gol.

Linker
02. svibanj 2024 06:40