Luka Bukić

 RANKO SUVAR Cropix
OKUPLJANJE U ZAGREBU

Počela je era zagrebačke mega momčadi: Silno ojačani reprezentativcima napadat će sve trofeje

S deset novih igrača, mahom reprezentativaca, od danas se u punom sastavu pripremaju start sezone
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. kolovoz 2024. 09:54

Danas ujutro Damir Vincek uzima trubu i zvukovno oglašava zbor, masovno postrojavanje i početak “manevara”. Počinju naime pripreme vaterpolista Mladosti ili mega Mladosti kako smo nazvali ovaj sastav Žabaca. Pripreme su doduše počele već i ranije, ali od ovog ponedjeljka su Žapci kompletni, sa svim reprezentativcima kojima je logično dan odmor nakon olimpijskog srebra u Parizu. Glede pak onog “mega Mladost”, to valjda i ne trebamo odveć pojašnjavati. Žapci su silno ojačani vrativši pod svoje skute svu “djecu svoju svijetom razasutu”, oformili momčad koja će napadati sve trofeje u Hrvatskoj, ali i u Premier ligi. Momčad koja međutim napada i nastup u europskoj eliti, Ligi prvaka. Uostalom, iako su zauzimanjem tek četvrtog mjesta u prošlosezonsko državnom prvenstvu, odagnali teorijski mogućnost kvalifikacija za Ligu prvaka, riječko Primorje EB koje ne može ni kadrovski, ni financijski pratiti tako zahtjevno natjecanje, prepustilo je Zagrepčanima - uz odobrenje European Aquaticsa - mjesto u kvalifikacijama Lige prvaka.

Potpuni oporavak Bašića

Podsjetimo, momčad Mladosti sada pršti reprezentativcima. Ovo su ljeto došli, odnosno na bazen uz Savu se vratili: Luka Bukić, Ivan Marcelić, Josip Vrlić, Matias Biljaka i Konstantin Harkov (svi iz splitskog Jadrana), zatim Franko Lazić (iz Jug Adriatic osiguranja), pa Ante Vukičević (iz Marseillea), te Ivan Buljubašić i Mislav Vrlić (iz Italije, iz Triestea) i zaključno Andrija Bašić (iz njemačkog prvaka, Waspo 98 Hannovera). Baš svi ovi igrači su već bili igrali u Mladosti, najveći dio njih je ondje i ponikao. Zato se i govori o njihovom povratku, ne tek dolasku u Zagreb.

image

Josip Vrlić

DAMIR KRAJAC Cropix

Dodatna dobra vijest za sve poklonike Mladosti je i zdravstveno stanje Andrije Bašića. Prisjetimo se, početkom ljeta je Bašić otpao s priprema Barakuda za OI u Parizu zbog ozljede ramena. Spominjala se tada čak i mogućnost operativnog zahvata. Operacije ramena kod vaterpolista u pravilu znače višemjesečno odsustvo iz bazena. Srećom, nije tako završilo. Konvencionalnim metodama je ozljeda sanirana, te Bašić potpuno normalno radi, trenira sa suigračima.

- Treninge nećemo imati u početku na našem bazenu jer se ondje igra Europsko prvenstvo za žene, nego na Šalati. No, od srijede do subote idemo na pripreme u Šibenik. Zajedno sa Solarisom, sad koliko ćemo i hoćemo li nešto međusobno i odigrati, to ćemo vidjeti, ali bitno nam je imati malo više mira - veli trener Damir Vincek.

- U ovom prvom razdoblju će nam najbitnije biti vratiti reprezentativce u natjecateljsku formu. Najbitnije je da se ne ozlijede, vrlo brzo slijedi odmah iznimno snažan ispit.

Sredina rujna, točnije od 13. do 15. IX. slijede kvalifikacije za Ligu prvaka. Mladost je u skupini u Kragujevcu s domaćinom Radničkim, zatim grčkim doprvakom Vouliagmenijem, te budimpeštanskim BVSC-om. Dalje u elitu ide samo jedan, samo pobjednik.

- Svi su ondje jaki, slabih nema. Radnički je domaćin, još se silno pojačao s vratarom reprezentacije Filipovićem, ali i reprezentativcima Drašovićem, pa Petrom Jakšićem, Strahinjom Rašovićem itd. Tu je onda još i Vouliagmeni, pa Mađari... Prva će nam utakmica odmah biti s Vouliagmenijem, zadnja u nedjelju navečer s Radničkim. Zahtjevno i teško, ali cilj se naš međutim zna, idemo osvojiti prvo mjesto i plasirati se u Ligu prvaka - veli trener mladostaša.

Od mlađih igrača, odnosno onih koji su prošle sezone igrali u Mladosti, te skrenuli pozornost na sebe, u klubu ostaju braća Bušić, Jan i Toni.

- Ostaje još i Jajčinović, ali on nije iz kruga mlađih igrača, kao i drugi vratar Sunara. To su dakle četvorica iz prošle sezone. Iako, vidjet ćemo što ćemo s juniorima Fajkovićem, Obuljenom i Ćosić koji su sad u reprezentaciji do 19 godina i koji idu na EP u Bugarskoj - nadopunio nas je trener Žabaca, Damir Vincek.

Linker
05. rujan 2024 11:01