Atmosfera na poljudskom bazenu

 NIKOLA VILIC Cropix
ODLUKA PADA U SRIJEDU

Poljud je rasprodan, sve će biti krcato, a spektakularnu majstoricu za prvaka Hrvatske sudit će stranci

Nakon svake dosadašnje utakmice, nitko, od trenera, igrača, klupskih uprava nije spominjao suđenje
Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. svibanj 2023. 17:31

Šteta što Split nema bazen s kapacitetom od primjerice 4.000 gledatelja. Barem što se ove utakmice tiče, jer uopće nema dvojbe da bi bio krcat. Naime, sve ulaznice za finalnu majstoricu Jadran - Jug Adriatic osiguranje su rasprodane i to još prošli tjedan, tijekom četvrtka-petka.

Jasno, ne radi se o velikoj količini jer je ograničen kapacitet poljudskog plivališta izgrađenog još za potrebe Mediteranskih igara 1979. Na jedinoj tribini je naime tek 650 mjesta.

Stoga su u Jadranu prionuli malo poslu, te montirali još tri tribine. Preko puta glavne, ispod semafora jer tribina sa 175 mjesta, a iza oba gola dvije malene tribine s po 100 mjesta. Te dvije su rezervirane za djecu, malene splitske sportaše, pretpostavka iz tamošnjih vaterpolskih klubova. Sveukupno je to 1.025 osoba.

Kako doznajemo, u Split je dolazak najavila i skupina Jugovih navijača. Jedno je sigurno, poljudski će bazen u srijedu navečer "ključati".



Strani suci na Poljudu

Petu finalnu utakmicu u Splitu sudit će Grk Georgios Stavridis i Talijan Alessandro Severo. Obojica su već sudila ovu finalnu seriju, s tim da su u prve četiri utakmice sudački parovi bili uvijek hrvatsko-inozemni ili mješoviti. Ono što u svakom slučaju vrijedi istaknuti za prve četiri utakmice - suđenje je bilo vrlo, vrlo dobro. U odnosu na značaj, time i težinu susreta, možda ne bi bilo pretjerano ocijeniti ga čak i odličnim. Vrijedi to zapisati, jer ako ponekad kritiziramo djelitelje pravde, korektno ih je i pohvaliti kada to zavrijeđuju.

Suci su večinom bili neprimjetni, što je najbolji pokazatelj čak i laicima, kako su sudili. Kriterij ujednačen, bez utjecaja na igru, a logično onda još manje na rezultat. Uostalom, činjenica da nakon svake dosadašnje utakmice, baš nitko, od trenera, igrača, klupskih uprava nije spominjao ljude u bijelom, također nešto govori. Valja pridodati međutim i da su se sami sudionici finala ponašali korektno i sportski, što je sigurno pripomoglo i sucima. Poželimo samo da se isto ponovi i u petoj utakmici. Osobno, ne odstupamo od ranije iznesenih stavova kako bi puno sretniji bili da sve utakmice u našem vaterpolu sude hrvatski suci, ali isto tako još smo zadovoljniji da nakon utakmica nema "repova".

To je za dignitet sporta apsolutno ipak najvažnije.

Linker
19. travanj 2024 08:46