Luka Lončar

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
INTERVJU: LUKA LONČAR

Povratnik među Barakude: ‘Napad je jako dobar, ali ‘šteka‘ nešto drugo. Grci? Imaju razloga biti opterećeni‘

Trenutačni centar Olympiacosa iz prve ruke otkriva odlike i mane vjerojatnog idućeg protivnika
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. siječanj 2024. 10:22

U odnosu na ljeto 2023. i Svjetsko prvenstvo u Fukuoki, Barakude su igrački bezuvjetno jače, za dvojicu igrača. Sada je tu Loren Fatović kojeg je ozljeda šake odvojila od turnira u Japanu. Drugi je Luka Lončar. Iskusni centar koji se bio oprostio od reprezentativne kapice nakon OI u Tokiju 2021. zajedno sa cijelim nizom odličnika poput Jokovića, Bušlje, Obradovića, Garcije... Koji tjedan prije početka priprema, na poziv izbornika - nagovaranje nije bilo potrebno - LL se vratio.

S Lončarom smo dobili puno. Iskusnog igrača s nemalenim ugledom kod suigrača, suparnika, pa u konačnici i sudaca. Ono bitnije, neprijepornu snagu i kvalitetu, povećanu tzv. dubinu napada. No, i još nešto. To smo spoznali prije početka turnira iz razgovora s reprezentativcima. Još malo više pozitivnih vibracija i emocija, vedar duh, spremnost za šalu. Rođeni Zagrepčanin, mladostaš, proveo je neko vrijeme i u Medveščaku i Solarisu, u jednom dijelu karijere bio je i jugaš.

U Gruž je došao iz Mladosti 2015. Dvije godine kasnije proglašen je najboljim igračem Regionalne lige, godinu dana kasnije je s Bušljom osvojio nagradu Večernjeg lista za Vaterpolista godine. No, prije 11-12 godina je prešao iz Mladosti u Bresciu na koju godinu. Dosta bitna je ta epizoda provedena u Italiji jer je ondje došao kao branič, da bi postao centar. Svjetski!

Nitko nije ostvario dominaciju

Igrač koji ima i više no dovoljno iskustva za prosudbu onog što je dosad odigrano, viđeno...

- Po meni nitko nije dosad, bilo u Zagrebu ili Dubrovniku, ostvario dominaciju. Sve su momčadi oscilirale, barem kada govorimo o onim najsnažnijim skupinama, dakle A i B - za početak će Lončar.

- Niti jedna momčad nije imala tri dobre utakmice. Svi bi imali jednu, idemo reći, solidnu, jednu lošiju i jednu jako dobru. Tako mi se nekako čini. Primjer Crne Gore, krenuli su loše protiv Francuske, ali su se kasnije dizali. Mi solidno protiv Španjolske, najbolje s Francuzima i najlošije protiv Crne Gore. Svi osciliraju i to je činjenica. Opće je razmišljanje da sada počinje novi turnir i tko se tu najbolje snađe, tko će sada najbolje izgledati, taj će osvojiti naslov.

image

Luka Lončar

TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix

Je li ta oscilacija uvjetovana malo privikavanjem sviju na turnir, bazene plus činjenica, iako nije prvi put, da se Prvenstvo odigrava u siječnju, usred klupske sezone?

- Sigurno da ima i to velik utjecaj, još veći vjerojatno novi sustav natjecanja jer su izjednačenije skupine. Nema više situacije da igraš s nekim malo slabijim, pa se možeš malo i opustiti. Sad toga nema, moraš biti na maksimumu da bi dobio sve utakmice, očito je da nisu svi u mogućnosti održati taj maksimum sve tri utakmice. To je normalno jer u prvom dijelu natjecanja je to teško i izvesti. Bolje, bitnije je da to tako izgleda u četvrtfinalu.

E sad, ono što smo navodili s osobnim iskustvom, sigurno može pripomoći i u prosudbi naše igre. Generalno, rekli bismo da je obrana jako, jako dobro, pa i odlična. Napad je taj koji dojma smo malo “šteka”. Neke stvari želite riješiti brzo, s nekima se odugovlači, prebacuje odgovornost...

- Mislim čak da je napad jako dobar, ali “šteka” onaj dio s igračem više. U pozicijskom napadu smo bolji i to mi onda daje u nekom razmišljanju da je možda više stvar psihologije. Kad krene dobro, prva dva, tri promašaja uvuku nesigurnost prema kraju utakmice. Tu govorim o svima, nikoga ne bih izdvajao, svi smo u jednakoj poziciji. Momčadski moramo poraditi malo na sebi, ali mislim da ćemo to uspjeti.

Posljednju utakmicu u Dubrovniku s Crnogorcima bilo je teško pratiti, puno se toga izdogađalo, još ju je možda i teže komentirati. Posebno posljednje dvije minute. Imali smo sve na pladnju.

- Sami smo se zeznuli. Previše pogrešaka je bilo tijekom cijele utakmice, kulminiralo je u toj završnici. To je bio vrhunac grešaka, ali svih. Cijele momčadi. Zato nismo uspjeli pobijediti. Vidjelo se, jedna naša lošija predstava. Ne treba bježati od toga, ali valja izvući pouke kako bismo bili bolji.

Jedna od boljih momčadi

Suparnik u četvrtfinalu će vrlo vjerojatno - danas igraju lažnu osminu finala s osjetno slabijim Nizozemcima - biti Grčka. Zajedno s Bijačem odlično poznajete Grke jer ste u istom klubu, Olympiacosu koji je okosnice grčke vrste. Izvrsna momčad, srebrni sa SP u Fukuoki, srebrni s OI u Tokiju. Opet, svi imaju neku manu, nisu ni oni Dream Team.

- Oni su po meni jedni od boljih momčadi u postavci 6 na 6. Kako u obrani, tako i u napadu, Slični su nama po tom pitanju. Njima ne odgovaraju momčadi koje igraju brzo kao što su Italija i Španjolska. Isto kao i nama. Ukoliko ćemo imati dobar, jak ritam plivanja, ako mi nametnemo igru, onda time otvaramo put k pobjedi. Tako ja to vidim.

Dobro, vi to možete učiniti jer u konačnici, pa naša reprezentacija jest plivački jaka, brza. Bukić, Fatović, Harkov...

- Imamo, imamo. Vanjski igrači, krila. Možemo nametnuti svoj ritam i vjerujem da ćemo u tome i uspjeti. Priželjkujemo i da nam “sjedne” koja kontra koja će unijeti njima malo nervoze. To su laki golovi takozvani, ako to učinimo, onda i suparnik nije toliko siguran u napadu, paze se više da ne “procuri” još koja kontra.

image

Luka Lončar

TONCI PLAZIBAT Cropix

Grčka ima sjajne rezultate u mlađim uzrastima, kao i seniori. Zanimljivo, ono što nemaju, jest europsko zlato. Dok ste bili u Ateni, prije dolaska ovdje, što su pričali o ovom EP odnosno ima li opterećenja “lovom na zlato” u Zagrebu?

- Oni imaju uspjeha, imaju medalje, ali mislim da su prije svega opterećeni malo da napadnu zlato jer ne da nemaju europsko zlato, već nemaju zlata uopće. To ih motivira. S druge strane, nemaju pritiska kvalifikacija za Igre jer su oni jedna od rijetkih europskih reprezentacija koje su u tome već uspjele. Oni mogu bez pritiska odigrati dobru utakmicu, žele to napraviti, najbolje su to dokazali što su došli s najboljim sastavom uopće. Time su iskazali želju.

Je li vas onda iznenadio njihov poraz od čak sedam razlike protiv Italije?

- Je, kao i sve, ali bilo je još iznenađujućih rezultata. Recimo, pobjeda Mađarske nad Italijom pet razlike. Bilo je svega tu. Pa, mnogi su mislili i da ćemo mi pobijediti Crnu Goru. Ima iznenađujućih rezultata, ali to je sastavni dio sporta, njegova ljepota - zaključio je Luka Lončar.

Najljepša bi nam sportska ljepota bila ipak ako bismo u petak, tamo negdje oko 19.40 - koja minuta više ili manje - mi proslavili ulazak u polufinale.

Linker
16. rujan 2024 20:56