TOM DUBRAVEC Cropix
PLAN JE USPIO

Priča o buđenju uspavanog diva: Ovo je prvi veliki loptački naslov u Splitu nakon Hajduka 2005. godine

Povratak ‘diva sa Zvončaca‘ krenuo je 2016. i gradio se postupno
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. svibanj 2023. 07:50

Za širu javnost, preporod Jadrana ili povratak u vrh hrvatskog vaterpola, čini se da se odvija sada drugu godinu. To je vremensko razdoblje u kojem su jadranaši konačno došli u situaciju boriti se za trofeje. U prosincu 2021. (to je sezona 2021/22) su prvi put u povijesti kluba osvojili Hrvatski kup. Sada pak državno prvenstvo. Međutim, priča o usponu ili buđenju uspavanog diva sa Zvončaca je počela puno ranije. Još nešto, taj je put bio stupnjevit, iz sezonu u sezonu se Jadran jačao. Malo po malo, bez sumanutog trošenja velike količine novca u jednom ljetu, pa onda juriš. Jadran je imao malo drukčiju logiku, u biti jedinu ispravnu. Prvo je valjalo pokušati okupiti ponajbolje u vlastitom gradskom bazenu, pa onda u okviru mogućnosti, dovoditi “sa strane” ono što im treba, što manjka.

Ipak, prvi korak je bilo formiranje svojevrsne “kritične mase” odnosno ljudi, jadranaša, danas uspješnih poduzetnika. Mladen Drnasin, Albert Pavlović, Ante Ramljak, Mislav Bezmalinović, Adrian Ježina... Tako je nekako počelo. S tim ljudima, makar daleko od toga da su jedini.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Godine 2016. i 2017. Jadran je daleko od vrha. U oba navrata su bili peti. U sezoni 2015/16. su svladali Mornar za peto mjesto, godinu dana kasnije su samo zbog jednog gola više bili ispred POŠK-a (11:8 i 11:13).

U ljeto 2016. od igrača koji su danas prvaci Hrvatske, u Jadran je došao Jerko Marinić Kragić iz Posillipa i Duje Pejković iz Mornara, dok se u matični klub vratio i Mile Smodlaka iz Juga, te postao trenerom.

Ljeto 2017. svlačionicu je obogatio današnji kapetan Anđelo Šetka pristigavši iz Rome, zatim Mate Anić i Zvonimir Burić iz POŠK-a, dok je - zanimljivo - tada za igrača još došao i današnji trener, Jure Marelja iz ruskog Sinteza iz Kazanja.

Ljeto 2018. su već obilježili odlasci, pa je tao Marinić Kragić prešao u Steauu iz Bukurešta, Jure Marelja u ukrajinski Dinamo iz Ljviva. Bilo je to nakon što je Jadran zauzeo treće mjesto u Prvenstvu Hrvatske.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Za sezonu 2018/19. Jadran je doveo dvojicu mornarevaca, Rinu Burića i Antonija Duževića. Ponovo su bili treći, ali uvjerljivo iza Mladosti i Juga, a ispred ostatka konkurenciju. U procjepu.

U ljeto 2020. u Jadran se vratio Jerko Marinić Kragić iz Steaue, na kraju sezone - ponovo bronca. Zatim dolazi ljeto 2021. i sukladno onoj pučkoj “dok jednom ne smrkne, drugom ne osvane”, zasjalo je na Zvončacu jer se smrknulo uz Savu. Iz Mladosti su došla trojica reprezentativaca; Luka Bukić i Konstantin Harkov, u siječnju 2022. i Ivan Marcelić, iz berlinskog Spandaua 04 je u ljeto još stigao i branič Marino Čagalj, dok je potpisao i div za dva metra, Nikša Dobud. U sezoni 2021/22. Jadran je napokon stigao do finala, s tim da su osvojili Kup.

Minulog ljeta jadranaši su gotovo najmanje mijenjali. Otišao je Harkov (Brescia), došao Marin Tomasović, Omišanin iz Jug Adriatic osiguranja. U prosincu 2022. godine, dotadašnji trener prve momčadi Mile Smodlaka je dogovorno odstupio, ali ostao u klubu i vodi mlađe uzraste. Dodatan pokazatelj složnosti koja vlada u ovom klubu, na Smodlakino je mjesto zasjeo Jure Marelja iz šibenskog Solarisa.

Sada čekamo poteze ljeta 2023.

Linker
25. travanj 2024 09:18