Matias Biljaka

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
MOŽE I GORE

Renesansa pa rasulo zagrebačkog diva: Klub napuštaju igrači, a odlazi i već treći predsjednik!?

Nastavlja se prošlogodišnji egzodus iz kluba koji je još prije godinu dana bio prvak države
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. lipanj 2022. 15:16

U ovo doba prošle godine, početkom ljeta 2021. Mladost je proživljavala renesansu i rasulo. Dva inače oprečna pojma, ali dogodila su se u istom tjednu praktički. Nakon što su Žapci tog ljeta 2021. osvojili naslova prvaka države, prvi nakon 13 godina (2008.), pače i dvostruku krunu, uslijedio je masovni egzodus igrača.

Otišli su tada - Andro Bušlje (Olympiacos), Luka Bukić (Jadran), Konstantin Harkov (Jadran), Cosmin Radu (kraj karijere), Ante Visković (Apollon Smyrna), Mislav Vrlić (Trieste), Josip Vrlić (Radnički), Lovre Miloš (Partizan). Toliki nije bio ni bijeg Ukrajinaca pred Rusima. Čak 8 igrača u jednom ljetu, u nekoliko dana zapravo. Odreda najbolji. Onda je u siječnju otišao i deveti - vratar Ivan Marcelić. Mislili smo, gore, više i teže ne možemo. Kako smo se prevarili.

Ovog ljeta, u samo dva-tri dana već su odlepršala dvojica. Dvojica Zagrepčana, dijete Mladosti Marin Dašić (Lille), a sada i Luka Bajić (Anzio), inače sin trenera Zorana Bajića. No, nije čini se kraj. Vrlo blizu odlaska je i branič sa šireg popisa Barakuda Matias Biljaka kojeg već neko vrijeme, nije tajna, vabi dubrovački Jug AO. Međutim, do konca tjedna će svoju zaključnu odluku po pitanju ostanka ili odlaska reći i kapetan momčadi Mladosti i hrvatski reprezentativac koji je upravo na SP u Mađarskoj, Franko Lazić. Prema našim spoznajama, bliža je opcija odlaska nego ostanka. Dogodi li se to, onda se stvara povijesni raritet kakav Mladost nikada nije doživjela. U tom će slučaj u roku 12 mjeseci izgubiti čak trojicu svojih kapetana - Bukića, Marcelića, Lazića.

No, niti to nije sve. Iz Mladosti ne odlaze samo igrači. U ovom se klubu toliko često rotiraju predsjednici, da je u posljednje vrijeme više izbornih skupština nego utakmica. Prvo je smijenjena, odnosno odstupila, makar dođe na isto, Ana Stojić Deban. Nije iz istog političkog šatora kao novovladajući u metropoli, pa je odstup bio logičan. Izabran je stoga u rujnu Brođanin Dalibor Bilić, član UO HVS-a, zaljubljenik i sponzor vaterpola. Čovjek je pokrenuo neke stvari doista na bolje, redovne isplate plaća, ali... Novovladajući u Zagrebu su donijeli vrlo "mudru" odluku, propis temeljem kojeg osoba koja je dioničar ili vlasnik neke tvrtke, ne smije biti u upravljačkim strukturama kluba jer bi se to moglo tretirati kao sukob interesa!? Temeljem ovakvog propisa onih koji trenutačno vladaju Zagrebom, kada bi teorijski Elon Musk želio uložiti u Mladost ili Cibonu ili Dinamo ili PPD Zagreb, dati novac, ne bi mogao biti u ikakvim upravljačkim strukturama kluba. Jer bi bio u "sukobu interesa". Palac gore na inventivnosti ideje koja zapravo ukazuje na "sukob s pameti", a ne sukob interesa.

Onda u Mladosti izabraše u siječnju 2022. Borisa Sesara, člana Uprave Zagrebačkog holdinga. Čovjeka koji je sam priznao da ne zna ništa o Mladosti i vaterpolu, da to baš nije prije ni gledao, osim što poznaje Damira Burića koji je iz istog grada (Pula) kao i Sesar. No, ima veze sa sportom. Bio je predsjednik Društva prijatelja Hajduka u Zagrebu! Ne brinite, i ovaj bi mogao uskoro "odlepršati". Zapravo, to će se i dogoditi. Vijest o njegovom odlasku se širi već najmanje mjesec dana. U redu, za njim sportski Zagreb baš i neće pustiti suzu, ali za nekim klubovima koji su "na aparatima", koji životare, očito se urušavaju pred našim očima... Ovakve stvari zadaju bol srcu sportskog Zagreba. Građana koji su srasli s nekim od sportskih institucija ovog grada, a gradska vlast...

Ma, idemo više jednom otvoreno, iskreno i bez fige u džepu reći istinu koju svi, ali baš svi u ovom grad znaju, o tomu pričaju. Prestanimo okolišati. Ovoj vlasti nije ni najmanje stalo do sporta. Nikada i nije, niti neće. I točka!

Linker
27. travanj 2024 00:49