BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
‘IGRAT ĆEMO ZA MEDALJU!‘

Sada sve podsjeća na Split: ‘Aktualni su svjetski i olimpijski doprvaci, ali znamo kako ih pobijediti‘

Preostala tri četvrtfinala: Mađarska - Srbija, Španjolska - Rumunjska te Italija - Crna Gora
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 12. siječanj 2024. 08:18

Hrvatske vaterpoliste večeras (18.30) u Zagrebu, na Savi, očekuje utakmica za prolaz u polufinale Europskog prvenstva protiv Grčke. Ovo je teži put do potencijalnog polufinala, u kojem, pak, dolazi pobjednik ogleda između Srbije i Mađarske. Štogod da se dogodi, nastup na SP-u je osiguran, a kapetan Marko Bijač uvjeren je u pozitivni ishod i osvajanje odličja.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

- Nije odlično, nije ni loše. Dvije su utakmice prošle odlično, u trećoj smo malo kiksali, no kako nam je jedna lopta bila naklona u prvoj utakmici, tako je bila protiv nas u trećoj. Sustav natjecanja je takav da se odmah krenulo žestoko od početka. Koliko je to dobro, toliko je i loše. Analizirali smo greške, popravit ćemo ih i nastaviti do željenog cilja. Grčka je vrlo opasan protivnik, jedan od onih koji su spremni za vrh. Odlični centri, odlična im je vanjska linija, neće nam biti nimalo lako. Malo je šteta jer smo s prve pozicije mogli imati puno lakši put do polufinala, no ne ide uvijek onako kako čovjek priželjkuje.

U Dubrovniku je sve podsjećalo na Split i onaj lijepi put do zlata, publika će i u Zagrebu biti igrač više. Osiguran je nastup na skorom SP-u, što i nije bilo upitno:

- To je odrađeno, bitno je da time ispunjen kriterij da smo u igri za plasman na Igre u Parizu. Svjesni smo što nas čeka, igrat ćemo tri velika natjecanja u samo nekoliko mjeseci. Što je previše, previše je, no nas igrače ništa se ne pita, o tome odlučuju gospoda u LEN-u i FINA-i, ali kako je nama, tako je i drugima.

image
TONCI PLAZIBAT Cropix

Marko nije imao "nesuvisle količine" obrana, kao na nekim natjecanjima. To ne znači da je bio loš, bio je potpomognut:

- Kao i u Splitu, igrali su odličnu obranu, agresivnu i odlučnu, blok je bio na visokoj razini. Kao i ostali segmenti igre, iako, naravno, može i mora bolje. Bilo je i lošijih elemenata, nismo cijelo vrijeme bili naj, naj, ali bit ćemo i to. Moramo ostati fokusirani i ne sumnjam da ćemo i u Zagrebu otići u borbu za medalju, premda, ponavljam, Grci su vrlo ozbiljan protivnik što su puno puta pokazali na posljednjim natjecanjima, ali znamo kako ih pobijediti.

Kao što je Marko rekao, novi sustav natjecanja je surov:

- Na startu smo imali tri teške utakmice, ritam je ubitačan, a tako će se i nastaviti. Oni najspremniji i najkoncentriraniji u borbu će za odličja, a odlučivat će sitnice. Valjda je ta ideja s jakosnim divizijama i bila ideja, da se igra što više zanimljivih utakmica. I opet tu danak plaćamo mi, igrači, no tako je, kako je.

Ostatak turnira protekao je u očekivanom "tonu"...

- Prošli su svi koji su i trebali, možda je Španjolska prošla najbolje, i imat će relativno izvjesan četvrtfinale, ostale utakmice bit će "na nož". Koji god ishodi bili, neće biti iznenađenje, nadam se da ga mi nećemo dopustiti. Dapače, uvjeren sam u polufinale.

image
BOZO RADIC Cropix

Bijač je na turniru kapetan, u reprezentaciji je već puno desetljeće jedna od najjačih "karika":

- Bio sam na EP-u u Eindhovenu s reprezentacijom, ali samo sam trenirao, bio uz momčad. Na OI u Londonu, kad je osvojeno zlato, vraćen je Frano Vićan, uz Josipa Pavića, a otad sam, od SP-a u Barceloni 2013. "unutra".

Usput je osvojio zlato na SP-u u Budimpešti 2017. i zlato u Splitu, na prošlom EP-u. Ostale medalje teško je prebrojati.

- Istina, bilo je uspona i padova, i ta dva zlata su vrhunac. Ne opterećujem se time što sam mogao postići da sam bio u Londonu, pa bih već sada imao taj "trilling", "hat-trick" zlata s najvećih natjecanja. Ne opterećujem se time; nikad ne gledam previše unatrag i ne razmišljam o tome što je moglo biti, a nije bilo, što sam možda propustio...

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Linker
04. svibanj 2024 12:21