Hajdukov naslov prvaka 2005. godine

 Jakov Prkić/Cropix
IŠČEKIVANJE

Splićani sanjaju godinu za povijest: Prvo da Hajduk sruši Dinamo, a onda još dvije titule?

Split bi u ovim prvenstvima mogao odnijeti jedinstveni hat-trick naslova prvaka
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 20. siječanj 2024. 15:35

Ma je li moguće da bi ovo mogla biti "ona godina nezapamćenog slavlja", pitaju se mnogi Splićani, prisjećajući se nezaboravne 1971., kada su najprije košarkaši Splita, alias Jugoplastike, pa onda nogometaši Hajduka osvojili prvenstva Jugoslavije. "Žutima" je tada uspjelo do naslova doći prvi put u klupskoj povijesti, "bijelima" tek šesti put od 1911., i to nakon 16 godina čekanja!

Košarkaši Splita s lakoćom su pobijedili Dubravu u nacionalnom prvenstvu, što je bila 15. pobjeda na posljednjih 17 utakmica u domaćoj i regionalnoj ligi. Tako su nastavili sa sjajnom serijom koja, može se pretpostaviti, garantira uzbudljivu borbu za naslov prvaka, ali prethodno mogućnost osvajanja Kupa. Evo, sada protječe dvadeseta godina bez trofeja na Gripama… Posljednji put su "žuti" u svoje vitrine donijeli Kup 2004., a posljednji naslov prvaka dobili su godinu ranije, to jest 2003.

Kad je riječ o Hajduku, navijači "bijelih" čekaju ostvarenje sna, titulu prvaka države još od 2005., znači, evo, devetnaestu godinu…

Loš start u proljetni dio

One nezaboravne 1971., koje se sjećaju još rijetki, jer za Boga miloga bilo je to prije čak 53 godine, najprije su "žuti" trijumfalno prošli kroz Zagreb. U odlučnom derbiju onda protiv Lokomotive (3. travnja), pobijedili su 87-83, pa im je priređen veličanstveni doček, u skladu sa splitskom tradicijom. "Marjan express" u splitsku željezničku stanicu ulazio je polako, uz svirku lokomotiva, brodova, automobila, priručnih sirena, pa je desetak tisuća navijača iz vagona iznijelo svoje junake, koji su potom izveli defile kroz gradske ulice na automobilima rent a car agencije Putnik, uz paradu limene glazbe mornarice.

Toga dana nogometna reprezentacija Jugoslavije igrala je protiv Nizozemske na Starom placu, tamo su prije utakmice istrčali "žuti", uz skandiranje dvadesetak tisuća gledatelja "Ju-go-plastika, Ju-go-plastika". Koje se odmah potom pretvorilo, da si ne lažemo, u podršku nogometašima izbornika Vujadina Boškova. To je bio prvi službeni nastup reprezentacije Jugoslavije u Splitu (2-0, golovima Jure Jerkovića i Dragana Džajića).

Hajduk se tada pripremao u Istri za nastavak prvenstva, jedna od provjera bila je protiv Kopra (5-1), ali start u proljetni dio nije bio obećavajući (poraz od Čelika u Zenici 0-1, dvije neodlučene utakmice sa Sarajevom kod kuće 0-0 i u Mariboru 2-2), ali su se "bijeli", pod vodstvom trenera Slavka Luštice i legendarnog predsjednika Tita Kirigina kasnije zahuktali, nizali pozitivne rezultate, te tri kola prije kraja praktično osigurali naslov prvaka. Bilo je to u Novom Sadu protiv Vojvodine, pobjeda od 3-1 (dva gola Jerković i Pavlica), Hajduk 45 bodova, Dinamo i Željezničar po 42. To je izazvalo doček od pedesetak tisuća presretnih ljubitelja Hajduka. "Bijeli" su s aerodroma u Kaštelima, danas nazvanog po svetom Jeronimu ("oprosti mi Bože, jer sam Dalmatinac") do gradske luke stigli hidrokrilcem "Krila Splita", pa je masa nosila "bijele" preko rive i Marmontove do Starog placa.

Jedinstveni hat-trick

A da gušt bude još veći, pobrinuli su se igrači Hajduka trijumfom protiv Partizana u sljedećem kolu, na stadionu JNA, s 4-3. Izveli su jedinstveni preokret, jer su do pobjede došli nakon što su domaćini golom u prvoj minuti drugog poluvremena poveli s čak 3-0. Usred Beograda tako se dogodilo, za tamošnje prilike, neviđeno slavlje, jer je desetak tisuća pripadnika Torcide marširalo od stadiona JNA Bulevarom maršala Tita od Terazija. Prirodno, dogodio se još jedan spektakularni doček, od aerodroma, kroz sedam Kaštela i Solina, do Starog placa, autobus s igračima Hajduka pratilo je stotinjak automobila.

Završni čin proslave bila je utakmica protiv Olimpije (2-1), kad su na Stari plac svi gledatelji stigli striktno u bijelom, a prethodnih dana Hajduk je odigrao paradnu prijateljsku utakmicu sa slavnim Realom (4-2, strijelci Nadoveza dva, Hlevnjak i Boljat).

I za kraj: ma hoće li, je li to moguće, da u ovom prvenstvu vaterpolisti Jadrana obrane naslov prvaka Hrvatske i da se tako postigne jedinstveni hat-trick u splitskoj povijesti momčadskih sportova?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. travanj 2024 22:36