TOM DUBRAVEC Cropix
ODLIČAN NASTUP

Splitski Jadran pred domaćim navijačima svladao Jug i poveo u finalnoj seriji prvenstva Hrvatske

Prošle sezone Jadran je osvojio premijernu titulu prvaka Hrvatske baš u finalnoj seriji protiv Juga AO
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. svibanj 2024. 20:28

U najavi prve finalne utakmice, dakle i finalne serije za naslov prvaka Hrvatske, podosta se govorilo o poroznosti obrane Splićana u posljednje vrijeme. Nije to negirao niti trener jadranaša Jure Marelja istaknuvši kako bi volio, te da mu je to namjera (kao i manje-više svakom vaterpolskom treneru) svesti broj primljenih golova na jednoznamenkast iznos. Upravo je u tom segmentu, između ostalog, Jadran i slavio u petak navečer u poljudskom bazenu.

Da, nominalno su jadranaši primili dvoznamenkast broj pogodaka, iako je taj 10. bio u zadnjim sekundama, ali... Puno su ranije Splićani obavili posao. Upravo obrambeno. U prve dvije četvrtine samo 4 primljena gola. Sredinom treće dionice tek jedan više, ali pri vodstvu 10:5 i već zapravo riješenom susretu. To je ključ. Opet, ne samo jedan. Činjenica da je Jadran značajno podignuo razinu obrane, s mnoštvom blokova, a u konačnici i većom agresivnošću koja se da za iščitati i iz broja osobnih pogrešaka, međutim postoji tu još nešto. Kao rijetko kada smo vidjeli baš krotke jugaše, "miroljubive", bez žara, sa samo 8 isključenja ukupno ili dvostruko manje od suparnika. U obrani Dubrovčana je bilo puno previše nerazumijevanja, rekli bi čak i nereda. Ono što je bilo posebno uočljivo jest strahovito velik broj tehničkih pogrešaka, izgubljenih lopti, ali na način da su one ispadale iz ruku gostiju. Lazić, Cabanas, Daube, Kržić... lopta je prečesto iskliznula iz ruku. Kada bi se našalili, napisali bi - bila im je skliska i vodom natopljena.

Sve ove stavke, sve manjkavosti u igri kojih je bilo netipično puno, posebno za jedno finale, jasno da je iskusan sastav kakav je Jadran znao, ne samo uočiti nego i munjevito kazniti. A početak odnosno prva četvrtina nije slutila na takav epilog. U prvih 8 minuta, na stranu što je gost stalno vodio (0:1, 1:2, 2:3) već su bili opasniji, diktirali su tempo i igru. I da, nešto bitno. Uspjeli su u prvoj četvrtini natjerati Lorena Fatovića na dvije osobne pogreške. Doduše, nismo jednom gledali utakmice Fatovića koji bi i tako rano i jako opterećen isključenjima, svejedno znao odigrati do kraja susreta i biti među najboljima, ali ipak...

Kako je počela druga četvrtina, tako je iz Splita iščezao sastav Jug Adriatic osiguranja. Mirno su gledali kako im jadranaši pune mrežu. Prvo lukavac Fatović (3:3), pa Butić za prvo vodstvo (4:3) nakon što se potpuno iz čista mira rastvorila obrana jugaša ispred njega, zatim Vrlić s dva metra (5:3), pa opet Fatović, sa srednjeg vanjskog (6:3). Četiri u nizu. Prekinuo je taj niz Rino Burić za goste, ali su onda slijedila još dva gola domaćina. Pred kraj druge dionice, Radović s igračem više i sa srednjeg vanjskog (7:4). U drugoj četvrtini čak 5:1 za Jadran koji se na tomu nije zaustavio, već je početkom zadnje dionice kapetan Splićana Marinić Kragić iz peterca pogodio za 8:4. Ili, u nekih 12-13 minuta igre čak 6:1 za domaćina.

U trećoj četvrtini je trener gostiju Vjeko Kobešćak pokušao i sa zamjenom vratara, Fran Čubranić umjesto Popadića. Bilo je to kod 10:5 za Jadran i kada je pobjednik odlučen. Kasnije će Kobešćak vratiti Popadića između vratnica, a u vaterpolu kada vraćate vratara kojeg ste ranije izvukli iz igre znači da nemate više nikakvih rješenja. S tim da tu nije više ni do trenera. Uostalom, i Popadić će u zadnjoj dionici "popiti" jedan gol Marinića Kragića s vanjske linije (13:8). U biti, izneredio je Jadran Gospare iz vanjskog reda - Fatović, Marinić Kragić, a tek Harkov, pa Radović... Amerikanac Daube je bio jedina opasnost, 4 gola u sve s igračem više, te jedan izbačaj. I to je to od jugaša.

Jadran je poveo 1-0, ali polako, ne brzajte i ne zaključujte ništa po ovoj, prvoj utakmici. Serija je tek počela. Druga je utakmica na rasporedu 24. svibnja jer za tjedan dana Jadran igra Ligu prvaka, a jugaši Final Four Eurokupa u Rijeci.

Izjave trenera

Jure Marelja, trener Jadrana:

- Jedan mali koračić prema krajnjem cilju je napravljen, ali da osjećam neko preveliko zadovoljstvo, ne još. Osjetit ću ga, dao Bog na kraju. Pozitivno smo odradili zadaću i s tim sam zadovoljan. Bili smo odgovorno, disciplinirani u napadu, te se to u ključnim trenucima iskazalo. Igrali smo mirno i strpljivo, točno onako kako smo se pripremali. Serija je dugačka, idemo korak po korak, tako da ne treba padati u ikakvu euforiju.

Vjekoslav Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja

- Prije svega čestitke Jadranu na pobjedi, a mi smo odigrali katastrofalnu utakmicu. Izgledalo je kao da igramo bez plana i karaktera. Ja ne bih izdvojio ni prvu četvrtinu. Nismo niti u jednom trenutku uspjeli odgovoriti na ono što je Jadran igrao. S druge strane oni su kažnjavali svaku našu pogrešku, propust ja bih rekao čak i glupost. Tužan sam i nezadovoljan. Ako ćemo ovako igrati, ovo će biti jako kratka serija. Zapravo, ako ćemo igrati ovako, pa mi nemamo šanse ni na Final Fouru Eurokupa.

Linker
10. svibanj 2024 21:18