Jerko Marinić Kragić
 

 VOJKO BASIC Cropix
JERKO MARINIĆ KRAGIĆ ZA SN

‘Svaka čast Jugu, dobili su nas u četiri finala, ali sad je bilo dosta. Napadamo bez kalkulacija‘

Prvi topnik Jadrana, ali i cijelog Prvenstva Hrvatske, ponajveća je prijetnja domaćinu u Gružu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. travanj 2023. 16:36

U svim loptačkim kolektivnim sportovima, ne postoji samo jedan detalj kao nužan preduvjet za konačan uspjeh, pobjedu. Ne znamo doslovno niti jednog trenera, od nogometa do odbojke koji na prvo mjesto ne bi postavio obranu odnosno defenzivni dio igre. Činjenica koja je točna, ali... Napadački razarači, golgeteri, oni koji "zatrpavaju" mrežu suparnika, to su tipovi koje puk načelno prvo "ugleda", primijeti i zapamti. To su igrači koji presuđuju. Ovime ne omalovažavamo značaj perfektnog vratara, pouzdanog braniča i k tome slično, ali nisu baš slučajno oni igrači koji daju najviše golova/koševa ipak oni koji su, najčešće, i - najskuplji.

Nećemo sada o novcu, ali ako ćemo o golovima, u hrvatskom vaterpolu već drugu godinu uzastopno tu se nameće jedan igrač kao broj 1. Najbolji strijelac prošle sezone, pa tako i ove. Isti čovjek. Jerko Marinić Kragić, udarna igla Jadrana. Ove je sezone jedini u Prvenstvu Hrvatske s prosjekom od tri ili iznad tri gola po susretu. Postigao je 53 u 17 utakmica. Odlični mladi Tin Brubnjak iz Primorja EB je, samo za usporedbu, drugi u poretku najboljih strijelaca s 50 golova, ali u 19 utakmica. Najbolji jugaš po ovom pitanju je Marko Žuvela s 35 golova u 17 utakmica (ukupno osmo mjesto).

- A dobro, stvarno je jako puno toga što se mora poklopiti u nekoj pobjedi. Nije presudno ako samo jedan daje puno golova - malo prije polaska za Dubrovnik će JMK.

Nedjeljnu, drugu utakmicu finala državnog prvenstva između Jug Adriatic osiguranja i Jadrana, doista s nestrpljenjem iščekujemo. Ono što smo zapisali i prije osam dana, nakon prvog sraza na Poljudu, sve poradi spektakularnosti koju je ponudio taj susret. Dvije velike momčadi odigrale su veličanstvenih 32 minute, s obratima, sjajnim golovima, pa još boljim obranama, s na trenutke jako dobrim "čitanjem" igre samih sudionika u bazenu, pa s dvojicom usredotočenih trenera na klupama. Za prste polizati.

- Utakmica u Dubrovniku će vjerujem biti na tragu prve u Splitu. Jaki dueli, čvrsta utakmica. Dvije momčadi koje su gladne i željne te pobjede jer dobro znamo, oni i mi, što znači pobijediti sada, u drugoj utakmici. Znamo što je Jug i kakva je to momčad. Nisu slučajno osvojili već tri trofeja ove godine. Još posebno kada se igra u Gružu gdje je Jug uvijek i protiv svakog favorit.

Što je bio ključ vaše pobjede u Splitu? Pretpostavljamo naime da će te isto pokušati nametnuti, odigrati u Gradu.

- Nema više tu nekih tajni između nas jer smo previše utakmica odigrali međusobno ove sezone. U Splitu je mislim samo prevladala neka naša veća želja, odnosno agresivnost. To je prelomilo mislim. Ono što je karakteristično za naše susrete ove sezone je da su sve, osim finala Kupa, bile u mislim valjda samo gol do dva razlike ili možda peterci. Pa, čak i prošle sezone u finalnoj seriji, ista stvar.

Bi li u sudaru s takvim suparnikom uopće mogao izdvojiti nekog osobito opasnog pojedinca među Dubrovčanima?

- Kakaris je po meni daleko neka najjača karika. Igrač koji pravi razliku, ali opet... Sad, kad pogledam taj sastav, pa tu ima toliko hrvatskih reprezentativaca neupitne kvalitete, ali opet mi se nekako čini Kakaris taj poseban. Naravno, uz Maru Jokovića koji je "mozak" te momčadi. Ha, opet bi mogao navesti i Popadića, Fatovića, Žuvelu, sve prvoklasni pojedinci, ali opredijelio bi se za Kakarisa i njegov doprinos igrom, te Jokovića u organizacijskom pogledu, mudrošću poteza, svemu što on zamjećuje.

Tijekom ovog tjedna, u srijedu ste igrali s Olympiacosom i izgubili istina (10:7), ali skromni dojam nam je da ste igrali dobro, dosta dobro.

- Mislima smo mi bili i tada, sve vrijeme smo u našem finalu. Opet, znali smo što bi nama značila pobjeda u Ateni u Ligi prvaka, tako da smo ju tražili, željeli. Jednostavno, u nekim trenucima kada se "lomilo" malo je nedostajalo više koncentracije i naravno, tu je i Olympiacosova kvaliteta. Glupo izvući kada se izgubi, ali mislim da možemo čak biti zadovoljni s prikazanom igrom u Ateni. Odigrali smo čvrsto, baš dobra uvertira za ovo što nam sada slijedi u Dubrovniku.

Zato ste sada vjerojatno u cijelosti fokus prebacili na finalnu seriju?

- Apsolutno, Jug je momčad koja nas je dosad pobijedila u četiri uzastopna finala. Prošlo prvenstvo, pa onda Superkup, Hrvatski kup i Premier liga. Svaka im čast, ali sad je vrijeme za prekinuti taj niz. Nije lako, zna se kako je igrati u Gružu, dimenzija više, ali dolazimo u najjačem sastavu, svi smo spremni i bez kalkulacija napadamo - napominje prvi strijelac jadranaša.

image

Jerko Marinić Kragić

VOJKO BASIC Cropix

Linker
08. rujan 2024 01:57