Loren Fatović

 DUJE KLARIC/CROPIX
PUCA SE NA EUROPSKI VRH

U Splitu se sprema jedan od najjačih transfera godine: Ovo bi bila ‘bomba‘, stvara se strašna momčad!

Pred potpisom za splitski klub je kapetan i najjači igrač velikog suparnika
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. lipanj 2023. 08:17

"Strašan posao" su napravili na Zvončacu. Ukoliko je dovođenje centra Josipa Vrlića bilo očekivano, znano koji mjesec čak, s trenucima potonuća kragujevačkog Radničkog gdje je Josip ranije igrao; pa onda ako je povratak Konstantina Harkova bilo iznenađenje, najava dolaska s vrlo izglednom opcijom skorašnjeg potpisa ugovora, kapetana i najboljeg igrača jugaša, Lorena Fatovića u Jadran, spada u red najjačih transfera ove godine u Europi.

To je donekle splitski odgovor Gosparima na odlazak Rine Burića, prvog hrvatskog braniča i MVP Prvenstva Hrvatske u Gruž, ali puno više i bitnije od toga. Riječ je o silno velikom, klasnom pojačanju. Loren je vrhunski svjetski igrač, a ujedno je to i slabljenje izravnog suparnika Jadrana u hrvatskim vodama. Ipak govorimo o ne samo najboljem igraču i kapetanu, već stvarnom vođi Kobešćakove momčadi. Jugovom kreatoru, redatelju igre koji je upravo prošle sezone u usavršio taj dio igre odnosno očito u planu trenera Kobešćaka dobio novu ulogu. Nije samo igrač lijeve strane, brzanac, fenomenalno brz igrača koji je stalno na pragu kontre. Loren je prošle sezone pomaknut više po sredini, on je bio razigravač, asistent. Međutim, posvetimo se malo izgledu Jadrana u novoj sezoni, iako držimo da prijelazni rok možda za Splićane čak i nije gotov.

Jadran ili sastav trenera Jure Marelje ima "ubitačan" vanjski red. Lijevo su tandem iz Barakuda, Bukić i Fatović, ali ne zaboravimo niti prvog strijelca lige, još jednog reprezentativca, Jerka Marinića Kragića. Fatović i JMK će se vjerojatno, s vremena na vrijeme i izmjenjivati malo pozicijski, pa će sad jedan-sad drugi više u sredinu, na srednjeg vanjskog. Pogled malo na desnu stranu. Ondje su opet dvojica reprezentativaca. Naš Konstantin Harkov (26), ali i Crnogorac Đuro Radović (24). Obojica mladi, ubojiti ljevaci. Jedan od najboljih tandema ljevaka u klupskom vaterpolu današnjice. Đuro Radović je do prije dvije godine i FINA-ine suspenzije opravdano držan za jednog od najboljih mladih igrača na svijetu.

Na 2 metra ili na mjestu, Jadran se ekipirao jednako moćno. Istina da je otišao Nikša Dobud, ali doveli su prvog centra Barakuda i jednog od najboljih na svijetu, Josipa Vrlića. Iz njega je tu i još jedan reprezentativac koji je zadnjih godinu dana silno narastao, po nama, Antonio Dužević.

Na golu imaju pouzdan tandem vratara, Mate Anić i Ivan Marcelić. U bekovskoj su liniji izgubili istina puno odlaskom Burića, te ako bi još negdje mogli moguće ići na pojačanje, to je upravo još koji branič. Iako, imaju Marina Čaglja, Duju Pejkovića, mladog Tonija Radana...

Zaključimo priču, s ovakvim sastavom Jadran je sigurno sada uvjerljiv favorit u hrvatskim vodama, ali ovo je već momčad koja nije sazdana da bi "krstarila" doma. Ovo je sastav koji se gradi za Europu. Ne, nismo napisali za prvaka Europe, ali za kontinentalni vrh, za Final Four i za konkurentnost po tom pitanju, to svakako. U svakom slučaju odlična je već sama spoznaja da se Jadran ne zadovoljava prošlosezonskim uspjehom i prvim naslovom prvaka Europe, već da gradi, pojačava momčad.

Linker
14. svibanj 2024 03:49