Loren Fatović

 BOZO RADIC Cropix
MILE SMODLAKA ZA SN

Utakmica protiv Španjolske pokazala je jednu stvar: Hrvatska s ovim igračem ili bez njega nije ista

Loren Fatović bio je najbolji igrač reprezentacije u prvoj utakmici Europskog prvenstva
Piše: Mile SmodlakaObjavljeno: 06. siječanj 2024. 14:42

Mile Smodlaka je stručni komentaror Europskog prvenstva u vaterpolu za Sportske novosti:

Ono što smo spominjali i u najavi utakmice sa Španjolskom, bilo je nažalost nekih problema nama u napadu, u odnosu sa španjolskom M-zonom. Nažalost u smislu jer smo možda mogli pobijediti i u 32 minute, bez peteraca. Nije problem po meni čak ni naša realizacija u trenucima španjolske M-zone, već kontru Španjolske koju omogućava baš takav vid obrane. To su neke situacije koje nam se nisu smjele dogoditi, ali naravno teško je sve to zaustaviti kada igrate protiv Španjolaca.

Mi smo ostvarili ono što smo trebali, to je da smo u ovom trenutku ispred njih. U igri je bilo oscilacija, ali ono što je dobro je i pomoć domaće publike, kao i naša naviknutost na takvo što. To je ipak jedno naše iskustvo više, sigurnost. Nije nam se dogodio potpuni pad, da nas “dovrše”. Izvukli su dečki uvijek neki atom snage, dali gol.

Pogotovo bih apostrofirao Lorena Fatovića koji je po meni bio protiv Španjolske naš najbolji igrač. Osim njegovih golova i asistencija u ključnim momentima, on je bio taj koji je plivanjem i tzv. “mrtvom igrom”, izvlačio isključenja, zarađivao izbačaje. Lolo je bio motor i to je dokaz da Hrvatska bez i s Fatovićem nije ista, dok njega baš nismo imali u Fukuoki.

Moramo biti jako zadovoljni, ja jesam jer bili smo čvrsti u obrani, osim tih nekoliko situacija gdje bi nam “pobjegla” kontra. To je nešto što se nažalost dogodi kada igrate sa Španjolcima. Međutim, siguran sam da ćemo na tome poraditi ubuduće, ali je teško da i jedan više suparnik osim njih, nas može na takav način ugroziti. Bitno je da smo izašli kao pobjednici, to je prvo.

Što se naše igre tiče, bilo je situacija, pogotovo s igračem više u kojima kao da smo tražili potez više. Upravo možda i iz straha od te njihove kontre. Sve polako, igra do posljednjeg trenutka, ali obično taj posljednji trenutak, posebno s igračem više nije najbolji za ići u realizaciju. Opet, ne treba to zamjerati previše jer je tu bio prisutan ne strah, ali silan oprez zbog bojazni od kontre. To malo koči protočnost lopte. U napadu si, a više misliš o svojoj obrani, ne toliko o napadu. Tome unatoč ipak smo imali u nekoliko navrata sjajne akcije. Ne mora svaka takva ni golom završiti, jer ako sve sjajno odigrate, ali pogodite okvir gola... to je malo i faktor sreće.

Kad podvučemo crtu, možemo biti jako zadovoljni. Sada samo treba biti i dalje na maksimalnom oprezu protiv Francuza, odigrati na istoj razini razinu i bit će sve u redu.

Linker
30. travanj 2024 16:55