BOZO RADIC Cropix
Gospari deklasirali Splićane

Vaterpolisti Juga do vrha natrpali mrežu Jadrana, odluka o prvaku Hrvatske pada u srijedu

U četvrtoj utakmici finalne serije Jug Adriatic osiguranje je uvjerljivo svladao Jadran
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. svibanj 2023. 20:51

JUG ADRIATIC OSIGURANJE - JADRAN 13:6 (2:1, 5:1, 3:2, 3:2)

DUBROVNIK - Plivalište Gruž. Gledatelja 1.100. Suci: Štampalija (Šibenik) i Putniković (Srbija). Opunomoćenici: Bebić (Split) i L. Vuletić (Dubrovnik).

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (15 obrana), Burđelez, Fatović, Zvono, Joković 3, I. Vukojević, Biljaka 1, Lazić 2, Kržić 2, Kakaris 2, Grgurević, Žuvela 1, Jurišić, Mozara 2. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

JADRAN: Marcelić (6 obrana), Burić, Marinić Kragić 1, Čagalj, Z. Butić 2, Pejković, Bukić 1, Tomasović, Delić, Dobud 1, Šetka, Dužević 1, Anić, Zović. TRENER: Jure Marelja.

OSOBNE POGREŠKE: Jug Adriatic osiguranje 13, Jadran 15. ISKLJUČENJE S PRAVOM ZAMJENE: Zvono (13). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Burić (28), Z. Butić (30), Čagalj (32).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug Adriatic osiguranje 7-13 (54%), Jadran 2-11 (18%).



Igrat će se peta. Gledat ćemo petu. Petu utakmicu, završnu, odlučujuću za naslov prvaka 32. izdanja državnog vaterpolskog prvenstva između Jadrana i Jug Adriatic osiguranja. U četvrtoj utakmici u Gružu se u bazenu pojavila samo jedna momčad. Samo jugaši. Vele upućeni da je došao i Jadran, čak je bilo i njihovih navijača, ali bez uvrede... nismo ih zamijetili. Ne mislimo na navijače, nego na igrače splitskog sastava. Ovo je bila daleko najmanje neizvjesna, odnosno već nakon prvih 12-14 minuta igre, vrlo izvjesna utakmica. Deklasirali su jugaši svoje goste.

image
BOZO RADIC Cropix

Nije čak dubrovački sastav odigrao nešto što bi nazvali maestralno, iako su odigrali vrlo, vrlo, vrlo dobro. Međutim, Gospari su odigrali toliko mudro, znalački da im se valja nakloniti. Školski primjer onoga što smo pisali prije finalne serije, prije mnogih finala jugaša - to je klub, to je momčad koja zna igrati finala. E pa sad, ako je to malo teže objasniti ili ako se teže shvaća, najlakše je to bilo za pojmiti gledajući baš utakmicu u utorak predvečer u Gružu. Kombinirana demonstracija moći, kvalitete, iskustva, smirenosti i mudrosti. Splićani su dobili toliko, u Dalmaciji to kažu "triski" (šamara) da mora da im je zvonilo sve na putu povratka do doma. Jadranova obrana lakopropusna, a napad jalov, nemoćan, slabašan. Ali... možemo malo kasnije o Jadranu jer pobjedniku pripada čast prvospominjanja.

Vratar Toni Popadić je i četvrtu finalnu utakmicu bio dvoznamenkast (14 obrana). Ulijeva toliku sigurnost, prenosi smirenost na suigrače da je to očigledno i laicima. Nadalje, imali su jugaši širinu za razliku od treće utakmice u Splitu. Jedan Franko Lazić prve tri utakmice nije dao gola, sad ih je "uvalio dva komada". Malog Tonija Mozaru su jadranaši, tako očito puštali, ali Toni im je isto "zavaljao" dva gola. Filip Kržić ponovo lucidan napadački s te desne strane, a doista iznenađuje kojom i točnošću on provlači loptu u bliži vratarev kut. Nije ovo sad ni prvi put. Proradili su i centri, Fatović je kreator igre, obrana cijela čvrsta i za kraj... jedan genijalac, čudotvorac, maestro ove igre. Čovjek o kojem smo desetljeće i pol ispisali (s punim pravom) ode, opet nas je ODUŠEVIO!! Maro Joković.

"Stara kost". Vraga stara, jer pliva i pogađa kao mladić. Kakva je to hladnokrvnost i neurokirurška preciznost. Gol na početku druge četvrtine, za 3:1. Nije brzo, nije snažno, ali toliko je dobro i neuhvatljivo i u sam kut, Ma, ljepotica od gola! U onom rijetkom trenutku dok Jadran još daje života, nakon što je centar Dužević smanjio na 3:2, opet velemajstor uzima loptu, preuzima odgovornost. Odmah, u sljedećem napadu. Ljevica u vodi, a desnica se navijačka diže na tribini - 4:2. Treći će put Maro učiniti isto pred kraj treće četvrtine, onako, za "zacementiranje" gostiju, gol za 10:4! Uz sve dužno poštovanje svima i svakome u pobjedničkom sastavu, i cijelom Jugu, ali dubrovački faktor X za pobjedu je - Maro Joković.

E, a sad malo o poraženima. Trener Marelja je uoči utakmice govorio kako vjeruje da imaju velike šanse ako sve vedete Jadrana budu na svojoj razini. Vedete se nisu "pojavile". Najbolji strijelac kluba i lige, Jerko Marinić Kragić tek jedan gol, ali na početku zadnje četvrtine, za 10:5. Jest vjerojatno dobro čuvan, ali JMK je reprezentativac, strijelac, prvak Europe od njega se očekuje, on mora jednostavno puno više. Ovo u utorak je bilo malo, skoro pa ništa. Vratar Anić samo 3 obrane. Odmijenio ga je u poluvremenu Marcelić, solidno (6 obrana), ali opet njih dvojica zajedno imaju pet obrana manje od Popadića. Branič Burić se rano, u prvoj četvrtini opteretio s dvije osobne. Zović na desnom krilu apsolutno neprimjetan, kapetan Šetka šut 0-6, Dobud malo previše nervozan iako stoji da nije bilo ni pravih lopti na 2 metra. Još jedna manjkavost Jadrana u Gružu. Luka Bukić je nešto pokušavao, malo i uspijevao, ali bio je usamljen. Nadalje, igrač više Jadrana je 2-11. Trebamo li to dalje više komentirati? Došlo je 50-ak navijača iz Splita u Dubrovnik, došao je i gradonačelnik Puljak, ali svi su se pokisnuli vratili doma.

Kretanje rezultata. Nema se što puno ispratiti. Jadran je jednom izjednačio (Butić za 1:1 jada je jedini put domaćin u obrani malo zakazao, u M-zoni su pustili Butića samog sa srednjeg vanjskog, a ovaj dečko zna pogoditi). Već sredinom druge četvrtine je krenuo Jugov uragan. Od 4:2 Jokovića pa onda Kržić (5:2), Dobud radi prekršaj u napadu, a odmah kažnjava Mozara 5:2 točno 4.14 do kraja druge. Samo 15 sekundi do poluvremena gosti opet puštaju mladog Mozaru i eto - Mozzarele, 7:2 u poluvremenu. Početkom treće se nastavilo "gaženje", Kakaris s 2 metra za 8:2. Shvatili ste, nema potrebe dalje opisivati. Palo je lagano šamaranje gosta u Gružu. Nismo to jednom gledali prijašnjih godina.

Ostaje nada da će se za tjedan dana Jadran pribrati i "vratiti" u finale jer na ovu utakmicu izgleda da nisu došli.



Vjekoslav Kobešćak (trener Jug Adriatic osiguranja):

- Ovo je velika razlika u odnosu na treću utakmicu. S puno više energije. Prvenstveno smo krenuli s vrlo dobrom obranom što nam je davalo sigurnost. Ne mogu reći da smo brzo ušli u neke "mirne" vode jer je po meni utakmica bila stresna do zadnje tri minute. Tek je onda bilo jasno da smo pobijedili. Mislim da je kvaliteta i danas opet bila na visokoj razini, te da ljudi koji vole vaterpolo, koji su gledali dosadašnje utakmice, sada su na dobitku jer imamo i petu utakmicu.

Jure Marelja (trener Jadrana):

- Loše smo prognozirali kolega Kobešćak i ja kada smo rekli da će sve utakmice finala biti tijesne. Dogodila se jedna ovakva u kojoj smo nadigrani u svim elementima igre. Posebno s igračem više. Imali smo problema od početka, s igračem više, pa nekoliko promašenih zicera, krivih odluka. Ništa neobično imajući u vidu važnost utakmice, ambijent i suparnika. Čestitam igračima Juga, mi moramo analizirati dobro ovu utakmicu i ništa. Idemo u Splitu i osvojiti prvenstvo.

Toni Popadić (Jug Adriatic osiguranje):

- Dvoboj je opravdao očekivanja. Još jedna jako teška, muška utakmica. Igrali smo stvarno fantastičnu obranu. Pohvalio bi sve, ne bi želio nikoga izdvajati jer ni ne mogu, svi su bili odlični. Međutim, ne trebamo se zavaravati. Ovo je samo jedna utakmica u nizu, finalna pobjeda važna, ali čeka nas jednako tako teška utakmica u Splitu. Jadran je doma tada, njima to puno znači kao i nama igranje u Gružu, a mi ćemo "poginuti" za trofej.

Zvonimir Butić (Jadran):

- Velika je pobjeda Juga, ali na njihovu žalost ne igra se na gol-razliku nego na broj pobjeda i sada smo tu egal. Igramo za tjedan dana novu, s tim da u međuvremeni i mi i oni imamo teška euro-gostovanja. Mi kod Pro Recca, oni u Marseilleu. Ništa, idemo u Splitu obraniti prednost domaćeg terena. U ovoj utakmici smo možda mi čak imali neke veće prilike u samom početku, ali Popadić je sjajno obranio tri napada, uvukla se nesigurnost među nas, upali smo u "crnu rupu", a Jug je predobra momčad da to ne bi znala i mogla iskoristiti. Na našu žalost Joković je opet bio super raspoložen, ma mali Mozara, Kržić... Kad ih igra 12-13, onda ih je jako teško dobiti.

Linker
24. travanj 2024 01:33